Με την παρέμβαση του Αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι στην πέμπτη και τελευταία, από την έναρξη, συνεδρία υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 2ης Διεθνούς Διάσκεψης για τον «Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό και την Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή» που διεξαγόταν από χθες στην Αθήνα με την συμμετοχή πολιτικών και θρησκευτικών εκπροσώπων από 33 χώρες και 11 διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς.
Η Αθήνα από τη Δευτέρα έγινε το βήμα ανοιχτού διαλόγου με ζητούμενο την ανεκτικότητα και την ειρηνική συνύπαρξη σε μία ταραγμένη περιοχή όπως η Μέση Ανατολή με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών της Κύπρου, της Ουγγαρίας και της Παλαιστίνης, του υπουργού Επικρατείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων αρμόδιου για την Ανεκτικότητα, των υφυπουργών Εξωτερικών της Αλβανίας, της Ρουμανίας, του Ιράκ, του Βατικανού, καθώς και υψηλόβαθμων αντιπροσωπειών από το σύνολο των χωρών της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου και όχι μόνο.
Σημαντικές ήταν οι παρεμβάσεις του αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, των Πατριαρχών Ιεροσολύμων και Αλεξάνδρειας, του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, των εκπροσώπων όλων των ορθόδοξων εκκλησιών, του Μεγάλου Μουφτή της Αιγύπτου, καθώς και προεξάρχοντων θρησκευτικών ηγετών από το Μουσουλμανικό και Εβραϊκό κόσμο που εκπροσώπησαν το σύνολο σχεδόν των θρησκευτικών και πολιτιστικών κοινοτήτων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν και τα δύο τραπέζια εργασίας, από πανεπιστημιακούς και ακαδημαϊκούς, σχετικά με τον ρόλο των θρησκευτικών ηγετών στην προσφυγική κρίση αλλά και τον ρόλο των ΜΜΕ και των θρησκευτικών ηγετών στην προώθηση του θρησκευτικού πλουραλισμού στη Μ. Ανατολή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διάσκεψη αποτέλεσε και μία ευκαιρία για τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών για διμερείς συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ουγγαρίας, και της Παλαιστίνης και τους υφυπουργούς Εξωτερικών της Αλβανίας, της Ρουμανίας και του Ιράκ.
Τη χθεσινή ημέρα της Διεθνούς Διάσκεψης, που άνοιξε με τον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, έκλεισε με τον χαιρετισμό του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο δείπνο που παρατέθηκε στους υψηλούς προσκεκλημένους, στο Μουσείο της Ακρόπολης, ο οποίος τόνισε τη σημασία που έχει για το μέλλον της Ευρώπης η διατήρηση του θρησκευτικού και πολιτιστικού πλουραλισμού στη Μέση Ανατολή. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα στηρίζει την αντιμετώπιση του θρησκευτικού εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας, την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας.