Του Πάνου Ευαγγέλου

 

Η Εκκλησία δεν πρόκειται να κάνει ποτέ αποδεκτή την ταυτότητα φύλου. Ήδη οι μητροπολίτες όλης της χώρας σχεδιάζουν να αντιδράσουν το επόμενο διάστημα και να ενημερώσουν τον λαό. Σύμφωνα με όσα έχουν δηλώσει τις τελευταίες μέρες, θα κινηθούν στις θέσεις της Συνόδου, η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η τελευταία εξέλιξη προκαλεί το αίσθημα της κοινωνίας, τορπιλίζει τον ιερό θεσμό της οικογένειας, έρχεται σε αντίθεση με τα χρηστά ήθη και την κοινή λογική και, κυρίως, καταστρέφει τον άνθρωπο. Αντί να λιγοστεύει τη σύγχυση και τις ψυχικές διαταραχές, θα τις αυξήσει και θα δώσει διαστάσεις επικίνδυνου κοινωνικού φαινομένου. Ιδίως όταν επεκτείνει τις δυνατότητές του και μεταξύ των μαθητών, δημιουργεί εκρηκτική κατάσταση και στα σχολεία.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι μοναχοί του Αγίου Όρους, οι οποίοι κατηγορούν την κυβέρνηση για προσπάθεια αποϊεροποίησης της χώρας.

Ιδιαίτερα σκληροί στις τοποθετήσεις τους είναι πολλοί ιεράρχες οι οποίοι χαρακτηρίζουν την ταυτότητα φύλου εξωφρενική και έξω από κάθε λογική.

Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος κάλεσε τους πολιτικούς να μην περνούν από τους ναούς, γιατί κοροϊδεύουν τον λαό! Στο κυριακάτικο κήρυγμά του ο κ. Νικόλαος μίλησε για κατάντημα των Ελλήνων Ορθόδοξων βουλευτών: «Έχουν βαλθεί να κάνουν την Ελλάδα κράτος αμαρτίας. Δεν καταλαβαίνουν πως ο λαός θα τους πάρει με τις σκούπες. Απορώ πώς οι πολιτικοί της Φθιώτιδας, που είναι αξιόλογοι άνθρωποι, βρίσκονται στη Βουλή ανάμεσα σε παράξενους ανθρώπους, που δίνουν αξία στην κοπριά».

Ο Πειραιώς Σεραφείμ κάνει λόγο για «ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να φέρουν μια ώρα αρχύτερα την κόλαση στη Γη».

Αναφερόμενος στο θέμα, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος έκανε λόγο για εκπαίδευση της οικογένειας: «Με το πρόσχημα της υπεράσπισης της ελευθερίας του ατόμου να διαχειρίζεται το σώμα του όπως θέλει, υποσκάπτονται τα θεμέλια της δημιουργίας και προσβάλλεται ο Δημιουργός και τα ανθρώπινα δημιουργήματά Του. Είναι ανάγκη να εκπαιδεύσουμε την οικογένεια, τα σχολεία, τους γονείς, τους δασκάλους για τον μεγάλο κίνδυνο που φέρνει η ιδεολογία της ελεύθερης επιλογής του φύλου και πως είναι ενάντια στη φύση και ενάντια στη χριστιανική πίστη να δίνει το Κοινοβούλιο τη δυνατότητα, διά νόμου, στον άνθρωπο που γεννιέται άνδρας να δηλώσει ότι είναι γυναίκα».

Σε δηλώσεις του ο Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος κατέταξε την αλλαγή φύλου στις θεωρούμενες ως «βόμβες» στα θεμέλια της κοινωνίας, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, τη χαρακτήρισε δε ύβριν, κατά την αρχαία ελληνική έννοια, απέναντι στο έργο και το σχέδιο του Θεού για κάθε άνθρωπο.

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος χαρακτήρισε επαίσχυντο και απάνθρωπο το νομοσχέδιο, ενώ υποστήριξε ότι η πορεία αυτή είναι προς την καταστροφή.

Τις επόμενες ημέρες, ανεξάρτητα από τις όποιες αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου, η μάχη κατά του νομοσχεδίου θα μεταφερθεί στις τοπικές μητροπόλεις, όπου αναμένεται σειρά εκδηλώσεων για να ενημερωθούν οι πιστοί.

Το βάρος της ενημέρωσης θα σηκώσουν οι μητροπολίτες, πολλοί εκ των οποίων θα επανακαθορίσουν τη στάση τους έναντι των βουλευτών που έχουν ταχθεί υπέρ της αλλαγής φύλου.  

 

Σύνοδος κατά Ραγκούση

Στο μεταξύ, πρωτοφανής στα εκκλησιαστικά χρονικά ήταν η αντίδραση της Ιεραρχίας στις δηλώσεις περί ομοφυλόφιλων μητροπολιτών του πρώην υπουργού και υποψηφίου για την προεδρία της ΔΗ.ΣΥ. κ. Γιάννη Ραγκούση. Οι αρχιερείς αποφάσισαν να επιδοθεί στον πρώην υπουργό εξώδικος πρόσκληση προκειμένου να καταθέσει εντός πενθημέρου στην Αρχιγραμματεία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος στοιχεία που ισχυρίζεται ότι έχει για τα καταγγελλόμενα από αυτόν εις βάρος μητροπολιτών της Εκκλησίας. Όπως τονίζουν, σε περίπτωση που δεν καταθέσει, η Ιεραρχία αποφάσισε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Ο κ. Ραγκούσης σε συνέντευξή του στο «antivirus» είχε υποστηρίξει: «Για την Εκκλησία, είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι και αυτή πρέπει να βγει μπροστά σε αυτόν τον αγώνα. Υποστηρικτικά. Γιατί αν θέλει να χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία, πρέπει να σταματήσει να υποκρίνεται. Προσωπικά, έχω συναντήσει εκπροσώπους της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας -σε ανώτατα κλιμάκια, ακόμη και μητροπολίτες- οι οποίοι είναι ομοφυλόφιλοι και το κρύβουν. Τους αναγκάζουν και το κρύβουν. Επειδή, λοιπόν, ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν είναι επιλογή, είναι φύση, πρέπει η Ορθόδοξη Εκκλησία να σταματήσει την υποκρισία και να μπει μπροστά σε αυτή τη νέα εποχή που πρέπει να ξεκινήσει στην Ελλάδα. Αυτή είναι η πραγματικότητα, αυτή είναι η θέση μου». Η θέση αυτή προκάλεσε την οργή των μητροπολιτών, οι οποίοι έκαναν λόγο για προσπάθεια απαξίωσης της Εκκλησίας με αστήρικτες δηλώσεις, εκτός αν υπάρχουν στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν τα όσα ισχυρίζεται ο κ. Ραγκούσης και θα πρέπει να ερευνηθούν.