Του Πάνου Ευαγγέλου

 

Δεν έχουν τέλος τα οικονομικά προβλήματα στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, η οποία απειλείται με ασφυξία σε μία ιδιαιτέρως κρίσιμη περίοδο για τους ομογενείς και τον ρόλο της στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Εθνικού Κήρυκα», εκτός των άλλων, από τον ειδικό λογαριασμό για την ανοικοδόμηση του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν της Νέας Υόρκης έκαναν… φτερά 15 εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η διαπίστωση αυτή έγινε κατά τη διάρκεια ειδικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Αρχιεπισκοπή πριν από λίγες ημέρες.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ουδείς φαίνεται να γνωρίζει πού βρίσκονται τα 15 εκατομμύρια δολάρια, πώς και γιατί δεν είναι στον ειδικό λογαριασμό, ενώ ταυτόχρονα ουδείς αναλαμβάνει την ευθύνη, με πρώτον τον κατ’ εξοχήν υπεύθυνο για όλα τα θέματα της εν Αμερική Εκκλησίας, τον Αρχιεπίσκοπο Γέροντα Αμερικής κ. Δημήτριο.

Στην ανασκόπηση των οικονομικών τού υπό ανοικοδόμηση ιερού ναού του Αγίου Νικολάου ελέχθη ότι έχουν συγκεντρωθεί 48.500.000 δολάρια, από τα οποία ξοδεύτηκαν 22 εκατομμύρια, ενώ τα 27 εκατομμύρια βρίσκονται στον λογαριασμό. Ωστόσο, λείπουν πάνω από 15 εκατομμύρια, τα οποία δεν γνωρίζει κανείς πού έχουν πάει.

Στο δημοσίευμά του ο «Ε.Κ.» ανέφερε ότι «έγινε μεταφορά από το ειδικό ταμείο ανέγερσης του ναού του ποσού των 3,8 εκατομμυρίων δολαρίων για την κάλυψη τρεχουσών εξόδων της Αρχιεπισκοπής», πλην όμως η κατάσταση είναι πολύ πιο σοβαρή, όπως προέκυψε από τη συνεδρίαση που έγινε αποκλειστικά για τα οικονομικά του Αγίου Νικολάου.

 

Πώς θα είναι ο Άγιος Νικόλαος

Την τελική του μορφή παίρνει ο ναός του Αγίου Νικολάου στο Μανχάταν στο Σημείο Μηδέν ο οποίος χτίστηκε στη θέση που βρισκόταν το ομώνυμο παρεκκλήσι που καταστράφηκε ολοσχερώς μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου.

Από τις αρχές Αυγούστου έχει τοποθετηθεί ο σταυρός στην κορυφή του τρούλου και στο εσωτερικό του η εικόνα του Παντοκράτορα Ιησού, που ως γνωστόν δεσπόζει σε όλους τους τρούλους των βυζαντινών ναών.

Ο ναός, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2018, αντλεί στοιχεία της βυζαντικής ναοδομίας από την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης και το καθολικό της Μονής της Χώρας, μέσα πάντα από την αρχιτεκτονική ματιά του Σαντιάγο Καλατράβα.

Το κόστος για την κατασκευή του ναού του Αγίου Νικολάου εκτιμάται στα 50 εκατ. δολάρια, τα οποία συγκεντρώθηκαν στο σύνολό τους από δωρεές. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν αυτές του ελληνικού κράτους, μελών της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας από όλο τον κόσμο, της Ρωμαιοκαθολικής Αρχιεπισκοπής της Βοστώνης, αλλά και του Μπάρι στην Ιταλία, του οποίου πολιούχος είναι ο Άγιος Νικόλαος.

Ο Άγιος Νικόλαος μετά την ολοκλήρωσή του θα λειτουργεί ως ορθόδοξη εκκλησία, όμως θα έχει τις πόρτες του ανοιχτές στους πιστούς όλων των δογμάτων και των θρησκειών που θέλουν να προσευχηθούν.