Αρχική » Οι Αλβανοί διεκδικούν τον… Κολοκοτρώνη και τη μισή Ελλάδα

Οι Αλβανοί διεκδικούν τον… Κολοκοτρώνη και τη μισή Ελλάδα

από kivotos

Του Ιωσήφ Κόκκινου

 

Δεν έχει τέλος η αλβανική προπαγάνδα κατά της Ελλάδας. Εκτός από τις αμφισβητήσεις εδαφών, πλέον διεκδικούν και τον Κολοκοτρώνη! Οι Αλβανοί το τελευταίο διάστημα έχουν αυξήσει τις αναφορές τους στον ρόλο και τον λόγο των Αρβανιτών στην Ελλάδα και στους τόπους διαμονής τους. Η αλβανική προπαγάνδα άρχισε εφέτος με τον πιο επίσημο τρόπο από τα σχολεία, όπου στα σχολικά βιβλία Γεωγραφίας που διδάσκονται οι μαθητές της 9ης και της 12ης τάξης στην Αλβανία – μεταξύ τους και οι μαθητές των ελληνικών μειονοτικών σχολείων- συνεχίζουν να περιλαμβάνουν το κεφάλαιο «Αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα».

Ως «αλβανικές περιοχές στην Ελλάδα» αναφέρονται η δυτική Μακεδονία καθώς και ολόκληρη η Ηπειρος ως «Τσαμουριά». Οπως αναφέρει το Ximara.gr, παρά τις αλλεπάλληλες διακρατικές συμφωνίες την τελευταία δεκαετία μεταξύ των υπουργείων Ελλάδας και Αλβανίας, για αφαίρεση από τα σχολικά εγχειρίδια και των δύο χωρών κάθε στοιχείου που θα μπορούσε να του αποδοθεί χαρακτήρας επεκτατικός από τη μία χώρα εις βάρος της άλλης, η αλβανική πλευρά δεν προχώρησε σε καμία αλλαγή όπως δείχνει η πραγματικότητα.

Αντίθετα, το ελληνικό υπουργείο Παιδείας έχει αφαιρέσει εδώ και χρόνια από τα σχολικά βιβλία κάθε αναφορά στον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου ως δείγμα «καλής θέλησης» απέναντι στους γείτονες. Το γεγονός αποδεικνύει τη μονόπλευρη τήρηση της συμφωνίας.

Η Αθήνα έσβησε από τα σχολικά της βιβλία τη μνήμη ενός ζωντανού τμήματος του Ελληνισμού, ενώ τα Τίρανα συνεχίζουν να προπαγανδίζουν ανύπαρκτες αξιώσεις, που προσβάλλουν την Ελλάδα.

 

Αλβανός ο Κολοκοτρώνης

Πριν από λίγο καιρό, ο Εντι Ράμα είχε δηλώσει ότι η Ακρόπολη διασώθηκε από έναν Αλβανό. Σήμερα η φιλοκυβερνητική εφημερίδα του Εντι Ράμα «ΤΕΜΑ», γνωστή για τα ανθελληνικά της δημοσιεύματα, σε άρθρο της αναφέρει πως ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ήταν Αλβανός. Όπως επισημαίνουν οι Έλληνες της Χιμάρας, «ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (1770-1843), αρχιστράτηγος της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, Ελευθεροτέκτονας και μέλος της Φιλικής Εταιρείας με τον βαθμό του “Αρχιερέα των Ελευσινίων”, ήταν ένας ακραιφνής πατριώτης, θαυμαστής της αρχαίας Ελλάδας και των Ελλήνων προγόνων του. Η αφοσίωσή του στην πατρίδα απαράμιλλη, η αγάπη του στο έθνος μοναδική. Όπως ο ίδιος διηγείται στα απομνημονεύματά του, αναφερόμενος στην άλωση της Τριπολιτσάς από τις στρατιωτικές δυνάμεις του, “όταν έμβηκα εις την Τριπολιτσά, με έδειξαν τον πλάτανο εις το παζάρι όπου εκρέμαγαν τους Έλληνας. Αναστέναξα και είπα: ‘Άιντε, πόσοι από το σόγι μου και από το έθνος μου εκρεμάσθηκαν εκεί’, και διέταξα και το έκοψαν”». Για τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη το σόι του και το έθνος του ήταν οι Έλληνες. Οι Αλβανοί όμως έχουν άλλη γνώμη.

Ο Αλβανός δημοσιογράφος Αστρίτ Λουλούσι σε άρθρο του στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα «TEMA» ισχυρίζεται ότι ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ήταν… Αλβανός.  Ο Λολούσι, που εργάζεται και στην αλβανόφωνη εκπομπή της «Φωνής της Αμερικής», αναφέρει τα ακόλουθα: Ο Θόδωρος Κολοκοτρώνης ή Γέρος του Μοριά γεννήθηκε το 1770, ήταν αρβανίτικης καταγωγής, μεγάλωσε σε αρβανίτικο περιβάλλον και είχε αδελφοποιτούς τους Μάρκο Μπότσαρη και Αλή Φαρμάκη. Οι στρατιώτες του Κολοκοτρώνη, συνεχίζει η αλβανική εφημερίδα, ήταν Αρβανίτες, από τον Μοριά ή από την Τσαμουριά. Ο Κολοκοτρώνης, γράφει η εφημερίδα, ο «Αλβανός» αυτός, επονομαζόμενος Αρβανίτης, μιλούσε αρβανίτικα, από τα οποία προέρχονται άμεσα τα σημερινά αλβανικά. Η Ελλάδα, συνεχίζει, είχε 9 πρωθυπουργούς αρβανίτικης καταγωγής, έναν Πρόεδρο και έναν δικτάτορα (τον Πάγκαλο). Το πραγματικό επώνυμο του Κολοκοτρώνη, γράφει, ήταν το αρβανίτικο Τσεργκίνι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ