Με την καθιερωμένη εκκλησιαστική τάξη, την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, μετά από πρόσκληση του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μακρυμάλλη Ψαχνών, Αρχιμ. Ιακώβου Μπαλωμένου και της υπ’ αυτόν ιεράς Αδελφότητος, τέλεσε, κατά την εκκλησιαστική τάξη, την Ακολουθία των Εγκαινίων σε ένα Παρεκκλήσιο προς τιμήν του Οσίου Δαυΐδ του Γέροντος, το οποίο ευρίσκεται εντός της Ιεράς Μονής και εξυπηρετεί τις ανάγκες των καθημερινών Ακολουθιών των μοναχών, ιδίως κατά την περίοδο του χειμώνα.

Από νωρίς το πρωί ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος μετέβη στον Ι. Ναό, μεταφέροντας τα Ιερά Λείψανα (Αγ. Νεομαρτύρων Γεωργίου, Μανουήλ, Θεοδώρου, Γεωργίου και Μιχαήλ εκ Σαμοθράκης, Αγ. Νεομαρτύρων Αποστόλου, Ζαχαρία και Δημητρίων εκ Κρήτης, Αγ. νέου Ιερομάρτυρος Ισιδώρου και των τέκνων του Γεωργίου και Ειρήνης και του Αγίου Νεομάρτυρος Δημητρίου εκ Τριπόλεως) και τέλεσε την ενδιάτακτη Ιερά Ακολουθία για την καθιέρωση της Αγίας Τραπέζης και του Ιερού Ναού, ενώ στη συνέχεια προεξήρχε στην πρώτη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Συλλειτουργοί του Σεβασμιωτάτου ήταν ο Πρωτοσύγκελλός του Αρχιμ. Νικόδημος Ευσταθίου και ο Διάκ. Νικόλαος Πριμηκύριος, ενώ παρέστησαν συμπροσευχόμενοι και δέκα περίπου Κληρικοί της Ιεράς μας Μητροπόλεως, μεταξύ των οποίων και ο έχων, σε συνεργασία με τον άγιο Καθηγούμενο, την ευθύνη προετοιμασίας της τελετής και των απαραιτήτων υλικών, Πρεσβ. Χρυσοβαλάντης Φιλντίσης, Εφημέριος του Ι. Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών Χαλκίδος.

Στην Απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο π. Ιάκωβος προσέφερε στον Σεβασμιώτατο μία Ιερά Εικόνα του Οσίου Δαυΐδ, ως ευλογία και ο Σεβασμιώτατος με τη σειρά του συνεχάρη τον Γέροντα και τους πατέρες της Ι. Μονής, αλλά και όλους όσοι βοήθησαν και συμμετείχαν στην προετοιμασία της ιεράς Τελετής, κατά την διάρκεια της οποίας έψαλλε Χορωδία Ιεροψαλτών, υπό την διεύθυνση του κ. Στυλιανού Μπενή.

Μετά την Θεία Λειτουργία, η Ιερά Μονή παρέσχε την καθιερωμένη μοναστηριακή φιλοξενία σε όλους, όσοι συμμετείχαν στις Ιερές Ακολουθίες.