Στην ανάγκη ενότητας και συνεργασίας αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά τον χαιρετισμό του στα εγκαίνια του Πνευματικού Κέντρου του Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Γιαννιτσών.

Ο Αρχιεπίσκοπος συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμανδρίτη Συμεών Βολιώτη επισκέφθηκε σήμερα την ιερά Μητρόπολη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κατόπιν προσκλήσεως του Μητροπολίτη κ. Ιωήλ, για να εγκαινιάσει το πνευματικό κέντρο, στο οποίο μεταξύ άλλων, στεγάζεται το Κοινωνικό Φροντιστήριο που στηρίζει πάνω από 400 παιδιά, αλλά και πολλές ακόμη δραστηριότητες

Παρέστησαν οι Μητροπολίτες Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητος, Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεώργιος, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος και ο Ηγούμενος της ι. Μονής Βλαττάδων Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος.

Επίσης ο Δήμαρχος Πέλλας, εκπρόσωποι τοπικών αρχών, συλλόγων και οργανισμών κληρικοί της Μητροπόλεως και λαϊκοί από την ευρύτερη Περιοχή.

Μετά την ακολουθία του αγιασμού των εγκαινίων ο Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο, τους Ιεράρχες, κλήρο και λαό και αναφέρθηκε στην ιστορία του Πνευματικού Κέντρου από την ίδρυσή του.

Στην συνέχεια ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Γιαννιτσών Πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Σπυρίδης μίλησε για τη σημαντική συμβολή του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, αλλά και των πιστών, ώστε να ανακαινισθεί το Πνευματικό Κέντρο και ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο, τους Μητροπολίτες, κλήρο και λαό για την παρουσία τους.

Χαιρετισμό απηύθυναν, εξάλλου, ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γρηγόρης Στάμκος, αλλά και η εκπρόσωπος του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος κ. Μυρτώ Ξανθοπούλου.

Κατόπιν ο Αρχιεπίσκοπος συνεχάρη τον Μητροπολίτη Εδέσσης κι όσους συνέβαλαν στην ανακαίνιση αυτού του έργου και αναφέρθηκε στις δυσκολίες της εποχής και στην ανάγκη να υπάρχουν τέτοιες ενοριακές πρωτοβουλίες που βοηθούν τις οικογένειες και τους νέους να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της κοινωνίας.

Μιλώντας για τον ενθουσιασμό και την δύναμη των παιδιών τα παρομοίασε με τα δυνατά ρυάκια, που κυλούν ορμητικά. «Οι νέοι χαρακτηρίζονται από τον ενθουσιασμό και την ορμή των υδάτων, όπως εκείνα τρέχουν στα βουνά. Θα πρέπει, γονείς, Εκκλησία και Πολιτεία, να αξιοποιήσουμε αυτόν τον ενθουσιασμό, δημιουργώντας ταυτόχρονα κανάλια διεξόδων, ώστε να απορροφηθεί η ορμή αυτή δημιουργικά» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος επισημαίνοντας ότι δε μπορούμε και δεν πρέπει να τα εμποδίσουμε, διότι στον ενθουσιασμό τους «κρύβεται» το αύριο.

Έκανε λόγο, εξάλλου, για την αντίληψη πολλών ανθρώπων ότι «η Εκκλησία πρέπει να είναι περιορισμένη στα πνευματικά της καθήκοντα. Μπορεί κανείς να κάνει το καλό, ν΄ αγαπά τον άνθρωπο, χωρίς ν’ ασχολείται με ζητήματα πνευματικά. Η άλλη αντίληψη, μεταξύ πολλών Χριστιανών, λέγει ότι πρέπει ν΄ ασχολούμαστε μόνο με τα πνευματικά και όλα τα άλλα είναι ευθύνη της Πολιτείας. Και οι δύο θέσεις συνιστούν παρεξήγηση. Χρειάζονται και τα δύο και η αγάπη προς τον Θεό και την διακονία του Θεού, που εμπνέει και δίνεται ως αγάπη προς τον κάθε άνθρωπο». Επικαλούμενος τον Άγιο Ιάκωβο τον Αδελφόθεο, τόνισε πως «η αγάπη προς τον Θεό δεν μπορεί να είναι ξέχωρη από την αγάπη προς τον κάθε άνθρωπο».

Σημείωσε, επίσης, πως είναι πολύ σημαντικές οι δομές του κέντρου και άκρως αναγκαίο να υπάρχει το Κοινωνικό Φροντιστήριο, αλλά και οι άλλες δραστηριότητες που προσφέρουν τόσες ευκαιρίες στους νέους.

Ευχήθηκε αυτό το έργο να αποδώσει καρπούς και κάλεσε τους παρευρισκόμενους να μην περιμένουν να λύσουν τα προβλήματά τους οι άλλοι. «Είμαστε υπεύθυνοι για το κάθε τι» υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος και προσέθεσε ότι «πρέπει εμείς να πρωτοστατήσουμε και αν θέλουμε να βγούμε από το αδιέξοδο χρειάζεται ενότητα και συνεργασία όλων και όχι κακομοιριά. Να μην ψάχνουμε μόνο ποιος φταίει ή τι φταίει, αλλά και πόσο είναι το βάρος της ευθύνης του καθενός μας».

Στην συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος ξεναγήθηκε στις ανακαινισμένες εγκαταστάσεις της δομής και ενημερώθηκε για τα προγράμματα που λειτουργούν.

Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε εκδήλωση, όπου παρουσιάσθηκε σύντομο ιστορικό του Πνευματικού Κέντρου και των εργασιών ανακαινίσεις αλλά και οι ποιμαντικές δράσεις της ενορίας, ενώ ακολούθησαν τραγούδια από την παιδική χορωδία της ενορίας και παραδοσιακά τραγούδια από την νεανική χορωδία της ενορίας με συνοδεία σαντουρίων.