Μεθνικό παλμό εορτάστηκε ο Πολιούχος και Ελευθερωτής της Καστοριάς, Άγιος Μεγαλομάρτυς Μηνάς ο Θαυματουργός το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017.

Η πόλη γιόρτασε 105 χρόνια ελεύθερου βίου, από την ημέρα που ο ελληνικός στρατός με μπροστάρη και καθοδηγητή τον καβαλάρη Άγιο Μηνά, την ελευθέρωσε, ύστερα από 527 χρόνια τουρκικής σκλαβιάς.

Το πρωί τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Μουζεβίκη – Αγίου Μηνά ο Όρθρος και πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσοστόμου και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου και Καστορίας κ. Σεραφείμ.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο προεξάρχων Μητροπολίτης Πρεβέζης, ο οποίος αναφέρθηκε στον Άγιο Μηνά, τον πολιούχο και ελευθερωτή όχι μόνο της Καστοριάς, αλλά και άλλων πόλεων της Ελλάδος, και σημείωσε πως δεν δίστασε να δεχθεί με αγόγγυστα τα βασανιστήρια και να βρεθεί με θάρρος μπροστά στον θάνατο για την πίστη του στον Ιησού Χριστό.

Αυτό το παράδειγμα των Αγίων ακολούθησαν και οι πρόγονοί μας και έπεσαν στη μάχη αδιαφορώντας για τη ζωή τους, αλλά σκέπτονταν μόνο την ελευθερία της πατρίδος, έχοντας σαν όπλο τους την πίστη στον Χριστό και στην Υπέρμαχο Στρατηγό την Παναγία μας, συμπλήρωσε ο κ. Χρυσόστομος.

Τέλος, ευχαρίστησε τον οικείο Ποιμενάρχη της Καστοριάς κ. Σεραφείμ για την πρόσκληση να συμμετάσχουν με τον άγιο Κεφαλληνίας στις εκδηλώσεις για τα Ελευθέρια της πόλεως και ευχήθηκε ο Κύριός μας να χαρίζει στον ίδιο και στον λαό του Θεού που θεαρέστως ποιμαίνει, υγεία και κάθε καλό στη ζωή τους.

Αμέσως μετά, και παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, ακολούθησε η λιτάνευση της ιεράς εικόνος και των ιερών λειψάνων του Αγίου Μηνά, έως τον Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου έγινε στο προαύλιο του Ναού η ανάρτηση της Ελληνικής Σημαίας όπως τότε το 1912 και σύσσωμος Κλήρος και λαός έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο.

Ακολούθησε η Δοξολογία για την απελευθέρωση της πόλεως ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς κ. Ιωάννης Τόμου.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις έκλεισαν με την επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των ηρώων, την κατάθεση στεφάνων αλλά και την καθιερωμένη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση στη λεωφόρο του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Την Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Αμανατίδης, με την παρουσία και των υπολοίπων πολιτικών, στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Καστοριάς.