Αρχική » Ο Άγιος Νικόλαος και η παραίτηση του αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Δημήτριου

Ο Άγιος Νικόλαος και η παραίτηση του αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Δημήτριου

από kivotos

Ολοένα και περισσότερο απασχολεί την ελληνική κυβέρνηση το θέμα της αρχιεπισκοπής Αμερικής. Σύμφωνα με τον “Εθνικό Κήρυκα” ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, κ. Αλέξης Τσίπρας, έθεσε στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο το θέμα της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου, κατά τη συνάντηση τους στο πλαίσιο της Διαθρησκειακής Διάσκεψης των Αθηνών. Ο κ. Τσίπρας δέχθηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο γραφείο του και μάλιστα ο ίδιος γνωστοποίησε με tweet την συνάντησή τους κοινοποιώντας και σχετική φωτογραφία τους.

Οταν ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας ρώτησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, τί γίνεται στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, διότι τα διαβάζουμε, ο Πατριάρχης του είπε ότι υπάρχει πρόβλημα αλλά ο Άγιος Αμερικής θέλει να παραμείνει μέχρι τα εγκαίνια του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου. 

Η απάντηση αυτή του κ. Βαρθολομαίου δείχνει ότι το Φανάρι τηρεί στάση αναμονής για τα όσα συμβαίνουν στην αρχιεπισκοπή Αμερικής θέλοντας να πέσουν οι τόνοι για να μη πληγεί ακόμη περισσότερο το κύρος της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Πάντως από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας  κατά την τελευταία του επίσκεψη στην Αμερική απέφυγε – σύμφωνα με τον “Εθνικό Κήρυκα” να συναντηθεί με τον  Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο στην Ουάσιγκτον, αλλά ούτε και στο Σικάγο, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη στην εκεί ομογένεια.

Στο μεταξύ, όπως αποκαλύπτει ο «Ε.Κ.» αναφέρεται ότι τα εγκαίνια του ναού του Αγίου Νικολάου, τα οποία είχαν εξαγγελθεί ότι θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2018, θεωρείται πλέον απίθανο, αν θα γίνουν τότε, ενώ ήδη γίνονται καινούργιοι χρονικοί υπολογισμοί και μετατίθενται για τα μέσα του έτους 2019.

Το βασικότερο πρόβλημα για την καθυστέρηση είναι τα χρήματα, ενώ αναμένεται το έργο να ξεπεράσει τα εξήντα εκατομμύρια δολάρια.

Κανείς δεν γνωρίζει τα ακριβή δαπανηθέντα χρήματα που απαιτήθηκαν για τον υπό ανοικοδόμηση ναό του Αγίου Νικολάου, καθότι δεν έχει δοθεί ποτέ λεπτομερής οικονομικός απολογισμός.

Αυτή τη στιγμή διενεργείται ενδελεχής οικονομικός έλεγχος τύπου forensic στα οικονομικά του Αγίου Νικολάου.

Τονίζεται ότι και αυτό το θέμα του Αγίου Νικολάου και των οικονομικών του, το χειριζόταν εν λευκώ ο απολυθείς εκτελεστικός διευθυντής της διοίκησης και οικονομικών της Αρχιεπισκοπής, κ. Τζέρι Δημητρίου. 

Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος γνώριζε λεπτομέρειες και για το θέμα των οικονομικών του Αγίου Νικολάου, ενώ ενέκρινε κάθε απόφαση και ενέργεια του κ. Τζέρι Δημητρίου.

Παράλληλα, φοβούμενος μήπως ο κ. Τζέρι Δημητρίου αρχίσει και ομιλεί, ο Αρχιεπίσκοπος ευκαίρως ή ακαίρως του πλέκει το εγκώμιο, όπως έκανε και στη πρόσφατη συνεδρίαση του Αρχιεπισκοπικού Συνεδρίου στο τέλος Οκτωβρίου.

Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής, όπως κατ’ αποκλειστικότητα αποκάλυψε ο «Εθνικός Κήρυκας», έχει περιέλθει σε κατάσταση πτώχευσης, με το οικονομικό της έλλειμμα να ανέρχεται στα $12,750.000 (δώδεκα εκατομμύρια εφτακόσιες πενήντα χιλιάδες δολάρια).

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ. Βαρθολομαίος, δέχεται εισηγήσεις τόσο από στελέχη του Πατριαρχείου, όσο και από την Αθήνα να αναλάβει πρωτοβουλίες για την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και την οσονούπω απομάκρυνση του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου, διότι η κατάσταση βρίσκεται πλέον σε πλήρη αποσύνθεση.

Πολλοί επικαλούνται τον τραγέλαφο της οικονομικής πορείας της Αρχιεπισκοπής, την υπόθεση της Μητρόπολης Σικάγου και την αδυναμία όχι μόνο εκλογής Μητροπολίτη Σικάγου, αλλά ούτε καν κατάρτισης του σχετικού καταλόγου προς την Αρχιερατεία και της διάλυσης κοινοτήτων στο Σικάγο, στη Γιούτα, στη Βοστώνη και αλλού.

Ιδιαίτερα ανησυχούν για την συγκάλυψη νέων σκανδάλων ιερέων που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε καινούργιες δικαστικές και οικονομικές περιπέτειες την Αρχιεπισκοπή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ