Σε κινήσεις αφελληνισμού στην περιοχή της Χιμάρας προχωράει η κυβέρνηση Ράμα. Οι κατεδαφίσεις σπιτιών και η δημιουργία γκρίζων ζωνών για τις περιουσίες εκατοντάδων οικογενειών στην ευρύτερη περιοχή, σε συνδυασμό με τις διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας από τους Τσάμηδες έχουν - μετά από πολλά χρόνια - δημιουργήσει σκηνικό έντασης. Οι εθνικιστικές κορώνες των Τιράνων και η χρήση βίας της αστυνομίας σε όσους διαμαρτύρονται, έχουν φέρει σε απόγνωση τους ομογενείς, ενώ έχουν προκαλέσει τις εντονότατες αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης. 

Σήμερα η κυβέρνηση Ράμα, στο όνομα της ανάπλασης της τουριστικής αξιοποίησης της Χιμάρας προχωράει στην κατεδάφιση σπιτιών αλλά και καταστημάτων. Οι προθέσεις των Αλβανών είχαν φανεί, πριν από περίπου ένα χρόνο, όταν είχαν κατεδαφίσει εκκλησία στους Δρυμάδες, με το αιτιολογικό ότι είχε κτιστεί παράνομα.

Αυτή τη στιγμή στη Βόρειο Ήπειρο συνεχίζουν να ζουν περίπου 60.000 Έλληνες από τους 300.000 που κατοικούσαν εκεί, πριν ανοίξουν τα σύνορα. Πρόκειται για ηλικιωμένους, οι οποίοι βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με το οργανωμένο έγκλημα.

Η Νότιος Αλβανία έχει μετατραπεί σε έναν χώρο παραγωγής και διακίνησης ναρκωτικών και αυτό έχει ως συνέπεια την δράση ομάδων, οι οποίες προσχωρούν εύκολα σε εθνικιστικές πρακτικές σε βάρος των ομογενών.

 

Το σχέδιο

Το σχέδιο κατά των Ελλήνων άρχισε να υλοποιείται  πριν από δύο χρόνια, όταν  αποφασίστηκε  η αστική ανάπλαση της περιοχής. Τότε ήταν που κατεδαφίστηκε μικρός αριθμός καταστημάτων, κυρίως στο κέντρο της Χιμάρας.

Έξι μήνες αργότερα η αλβανική κυβέρνηση προχώρησε στη δεύτερη φάση του σχεδίου στο υπόλοιπο κέντρο της Χιμάρας. Αποφασίστηκε η κατασκευή πεζόδρομου με πολλά σπίτια να χάνουν τις αυλές τους χωρίς να υπάρχει ουσιαστική μέριμνα για όλους τους θιγόμενους.

Επίσης έχει αποφασιστεί η δημιουργία πάρκου 15 στρεμμάτων σε περιοχή, όπου υπάρχουν ελαιώνες.

Το κακό επιδεινώνεται, καθώς πολλοί ομογενείς δεν έχουν γίνει νόμιμοι ιδιοκτήτες των περιουσιών τους, που είχαν χαθεί την περίοδο Χότζα.

Όταν οι διαμαρτυρίες τους έπεσαν στο κενό, οι ντόπιοι προσέφυγαν σε διεθνείς οργανισμούς αναγκάζοντας την ηγεσία της Αλβανίας να συναντηθεί μαζί τους και να τους διαβεβαιώσει ότι θα τους δοθούν τίτλοι ιδιοκτησίας,  σε όσους οι περιουσίες τους θίγονταν από την ανάπλαση.

Αντί αυτού, όμως, στην Χιμάρα έπιασαν δουλειά οι μπουλντόζες με την κάλυψη 300 τουλάχιστον αστυνομικών.

Οι Αλβανοί υποστηρίζουν ότι ιδιοκτήτες των περιουσιών, που προσβάλλονται από το σχέδιο, δεν κατέχουν τους νόμιμους τίτλους των περιουσιών τους, διότι αυτές αποτελούν πατρογονικές εστίες ή περιουσίες προ συστάσεως αλβανικού κράτους, εν έτη 1912. Το 1945 ο Δικτάτορας Χότζα δήμευσε όλες τις ιδιωτικές περιουσίες, και μετά από το 1991, κατά την μεταπολίτευση δεν υπήρξε καμία κρατική μέριμνα προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα.

Για όλα αυτά, πριν από λίγες μέρες οι Βορειοηπειρώτες που ζουν στην Αθήνα, επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στην Αλβανική πρεσβεία της Αθήνας.

Στο ψήφισμα αναφέρουν: «... οι συμπατριώτες μας, κάτοικοι του Κέντρου της πόλης της Χιμάρας, έχουν έρθει σε σημείο απελπισίας και αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να βρεθούν στον δρόμο, με τα σπίτια τους να κατεδαφίζονται βάσει ενός αμφιλεγόμενου και αντιλεγόμενου από τους κατοίκους της πόλης μας σχεδίου ανάπλασης του κέντρου της πόλης μας (Σπήλια), το οποίο μάλιστα βρίσκεται σε διαδικασία εκτίμησης από το Διοικητικό Δικαστήριο Αυλώνα. Εκπροσωπώντας και ενώνοντας την φωνή μας με τους συμπολίτες μας, που κινδυνεύουν με τις ενέργειες της Αλβανικής Κυβέρνησης, οι οποίες καταστρατηγούν τόσο το Σύνταγμα και τους Νόμους του Αλβανικού Κράτους, τις Δικαστικές Αποφάσεις και Διαδικασίες, καθώς και κάθε έννοια Διενθούς Δικαίου για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Ως Χιμαριώτες, ως πολίτες της χώρας νομοταγείς και υπεύθυνοι, ως μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, ως ευρωπαίοι πολίτες, διαμαρτυρόμαστε για την ρίζα όλων των προβλημάτων, που δεν είναι άλλο από το «περιουσιακό πρόβλημα» που ταλαιπωρεί την περιοχή μας εδώ και 27 χρόνια. Ένα πρόβλημα που το Κράτος και η Κυβέρνηση αρνούνται  να επιλύσουν και έχει ως αποτέλεσμα να ξεριζωνόμαστε από την γη των προγόνων μας».