Συνεχίζεται η σύγχυση για τα βιβλία των θρησκευτικών, με την Εκκλησία να μην έχει πάρει ακόμη σαφή θέση περιμένοντας την επόμενη χρονιά προκειμένου να τηρηθεί η συμφωνία που έχει γίνει με το υπουργείο Παιδείας. Την ίδια στιγμή σε πολλές περιοχές της χώρας η επιστροφή των βιβλίων παίρνει χαρακτήρα κινήματος με γονείς, μαθητές και θεολόγους να εκφράζουν με τον τρόπο αυτό την διαφωνία τους για το περιεχόμενο και τον τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος.
Ο ίδιος, ο κ. Ιερώνυμος, από τον Λαγκαδά και στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα “Οικογένεια και φύλο” μίλησε για συμβιβαστική λύση: «Όποια λύση και να βρούμε θα είναι συμβιβαστική, δεν θα ικανοποιήσει ούτε τη μια πλευρά ούτε την άλλη, αλλά κάτω από συνθήκες που ο καθένας τις ερμηνεύει, όπως θέλει, θα προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε». Κατανοώντας την σύγχυση που επικρατεί τόνισε πως «ο καθένας δίνει τη δική του απάντηση, τη δική του εξήγηση στη ρύθμιση που έχει γίνει μέχρι τώρα». Επικαλούμενος δε την συμφωνία Εκκλησίας – υπουργείου είπε ότι «σύμφωνα με αυτά τα φυλλάδια αυτά, τα τετράδια που έχουν μοιραστεί στα παιδιά να επιστραφούν σε μας, να τα δούμε και εμείς σαν Σύνοδος», προκειμένου να «βγουν τα βιβλία για το αύριο». «Από την άλλη πλευρά, ενόσω τα λέμε αυτά, ακούμε ότι «προχωρούμε εμείς, χωρίς να λάβουμε υπόψη το τι θα πει η Εκκλησία για τα τετράδια αυτά». Υπάρχει όμως μια σύγχυση. Ευτυχώς, που ο υπουργός το ξεκαθαρίζει και λέει ότι θα τηρηθεί η συμφωνία. Θα το δούμε το Σεπτέμβριο».
Και ενώ ο αρχιεπίσκοπος αναζητά την χρυσή τομή, συνεχίζεται η επιστροφή των βιβλίων. Πριν από λίγες μέρες ο Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων Φιλιππιάδας -Πρέβεζας χαρακτήρισε τα βιβλία «ακατάλληλα και μη σύμφωνα με την Ορθόδοξη Πίστη».
Ο σύλλογος αποφάσισε να επιστρέψει στο Υπουργείο Παιδείας τα βιβλία των θρησκευτικών και να ζητά να διδαχθούν τα περσινά βιβλία των θρησκευτικών, – όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του – «ελάχιστο μέτρο έκφρασης της αντίθεσης μας στα παραπάνω, θα αποστείλουμε άμεσα τρία βιβλία – φακέλους θρησκευτικών (Α-Β-Γ- Γυμνασίου) πίσω στο Υπουργείο Παιδείας ως μη σύμφωνα με την Ορθόδοξο Πίστη».
Οι γονείς προτείνουν: «να εισακουστούν οι απόψεις της Συνοδικής Επιτροπής της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Π.Ε.Θ και των Έγκριτων Νομικών και να διδαχθούν στο σχολείο μας τα περσινά βιβλία των θρησκευτικών».
Υπέρ της επιστροφής των βιβλίων έχει ταχθεί και ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Υποστηρικτών των Ελληνικών και Χριστιανικών Ιδεών, Αντώνης Ιερωνυμάκης. Μάλιστα ο σύλλογος έστειλε εξώδικο διαμαρτυρία προς τον Υπουργό Παιδείας, η οποία κοινοποιήθηκε και στον Αρχιεπίσκοπο. Σ΄αυτήν επισημαίνεται ότι “επειδή συγκεκριμένα με τα παρόντα βιβλία θρησκευτικών, δεν μαθαίνουν οι μαθητές ούτε τα στοιχειώδη για την Ορθόδοξη Χριστιανική ζωή. Αντίθετα μάλιστα παρέχεται με αυτά πληθώρα υλικού που αφορά σε άλλες θρησκείες και δόγματα και επιφέρουν γνωσιολογική σύγχυση στους μαθητές, δεν εμβαθύνουν και δεν εμπνέουν προς την Ορθόδοξη Πίστη. Κρίνονται, λοιπόν, ανεπαρκή και ακατάλληλα προς την επίτευξη των νόμιμης αποστολής τους. Επειδή σε αυτά παρουσιάζονται μονόπλευρα θρησκείες ή θρησκευτικές ομάδες αποκρύπτοντας επιμελημένα διδασκαλίες τους που ωθούν σε φανατισμό, ρατσισμό και μίσος και έρχονται σε αντίθεση με τα χρηστά ήθη μας και τον πολιτισμό μας ζητούμε:
- Την απόσυρση των παράνομων και ακατάλληλων θρησκευτικών εγχειριδίων από το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας.
- Την επιστροφή στην διδασκαλία των παλαιών θρησκευτικών εγχειριδίων (αυτών και όσων δεν επέφεραν αρνητικές αντιδράσεις), δοκιμασμένων και αποδεκτών από τους ορθοδόξους χριστιανούς.
- Όσοι φάκελοι μαθητών – εγχειρίδια θρησκευτικών επιστράφηκαν ή θα επιστραφούν στο Υπουργείο να μην αποτελέσουν μέσο αξιολόγησης των μαθητών αυτών.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι γονείς δύο γυμνασίων στα Τρίκαλα, όπου οι γονείς υπέγραψαν σχετική δήλωση και επέστρεψαν τα βιβλία.
Υπέρ της επιστροφής τω βιβλίων έχει ταχθεί και η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων, η οποία με ανακοίνωσή της «χαιρετίζει θερμά την αυθόρμητη, θαρραλέα, ομολογιακή, αγωνιστική και ακτιβιστική πρωτοβουλία των Ελλήνων Ορθοδόξων Χριστιανών γονέων και κηδεμόνων των μαθητών των σχολείων της χώρας, οι οποίοι επιστρέφουν στα σχολεία, τους «φακέλους του μαθητή για το μάθημα των Θρησκευτικών», ζητώντας να διδαχθούν τα παιδιά τους την πίστη τους ανόθευτη, χωρίς μείξεις και χυλοποιήσεις με ξένες θρησκείες».
Όπως τονίζουν οι θεολόγοι «η αλήθεια του θέματος είναι καθαρή και απλή: οι ορθόδοξοι μαθητές, ανήκουν στους γονείς τους ως προσωπικότητες και όχι στο κράτος και, φυσικά, θα πρέπει να διδάσκονται την πίστη των γονέων τους, την οποία έχουν ασπασθεί με το βάπτισμα και όχι ένα συνονθύλευμα θρησκειών. Αυτό είναι παγκόσμια κατοχυρωμένο δικαίωμά τους. Η ανάμειξη των θρησκειών με την πίστη των μαθητών από την Γ΄ τάξη του Δημοτικού στοχεύει στη αντικατάσταση ή υποκατάσταση της πίστεως των ορθοδόξων μαθητών με ένα ουδέτερο διαθρησκειακό ή πολυθρησκειακό ή πανθρησκειακό και εκκοσμικευμένο πνεύμα, με άλλα λόγια, στην αποχριστιανοποίησή τους.
Με βάση την ανεξιθρησκία, ο ελληνορθόδοξος μαθητής δικαιούται να διδάσκεται τη γνήσια και αληθινή και εξ Αποκαλύψεως πίστη του, που συμβάλλει, αφενός στην πνευματική προσωπική ανακαίνιση των μαθητών και, αφετέρου, στη δημιουργία πολιτών με ηθικοπνευματικές και κοινωνικές αρχές, αντίστοιχες των ηθών, των εθίμων και του εν γένει πολιτισμικού και θρησκευτικού τοπίου της ελληνικής παράδοσης. Αυτό που δικαιούται και το απολαμβάνει ο Εβραίος, ο Μουσουλμάνος και ο Ρωμαιοκαθολικός μαθητής, δηλαδή τη διδασκαλία της δικής του πίστεως, για ποιον λόγο η πολιτεία να το στερεί στον ελληνορθόδοξο μαθητή και να του επιβάλλει να διδαχθεί τα είδωλα της πολυθρησκείας;».
Τέλος η ΠΕΘ καλεί τους γονείς να συνεχίσουν να δίνουν δυναμικό αγωνιστικό «παρόν» για τη διατήρηση της ελληνορθόδοξης φυσιογνωμίας της παιδείας μας.