Με τη διεθνή κοινότητα συντάσσεται ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος, στο θέμα της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Με επιστολή του προς τον αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, ο Πατριάρχης τον καλεί να σεβαστεί το στάτους κβο της περιοχής ώστε να διασφαλιστεί η εύθραυστη ειρήνη σε μία πολύπαθη πόλη, που φιλοξενεί δύο λαούς και τρεις θρησκείες. Εν όψει των Χριστουγέννων, ο Θεόφιλος θυμίζει στον Πλανητάρχη ότι είναι μία γιορτή της ειρήνης και τον καλεί να μη στερήσει την ειρήνη από την Ιερουσαλήμ και τους Αγίους Τόπους.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «Κύριε Πρόεδρε, παρακολουθούμε με ανησυχία τις αναφορές σχετικά με την πιθανότητα αλλαγής από μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών της συμφωνίας για το στάτους της Ιερουσαλήμ. Είμαστε βέβαιοι ότι τα βήματα στα οποία προχωράτε θα πυροδοτήσουν μίσος, εντάσεις, βία και πόνο στην Ιερουσαλήμ και στους Αγίους Τόπους, γεγονός που θα μας απομακρύνει ακόμα περισσότερο από το στόχο της ενότητας και θα μας ωθήσει σε βαθύτερους και πιο καταστροφικούς διχασμούς. Σας ζητούμε κύριε Πρόεδρε να μας βοηθήσετε ώστε να προχωρήσουμε με περισσότερη αγάπη και με οριστική ειρήνη, η οποία δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την Ιερουσαλήμ».

Ο Πατριάρχης Θεόφιλος ενώνει τη φωνή του με τη διεθνή κοινότητα, μετά την άκρως εμπρηστική απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ – η οποία ήταν και προεκλογική του δέσμευση – να μεταφέρει την αμερικανική Πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ αναγνωρίζοντας την ως πρωτεύουσα του κράτους του Ισραήλ, παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί ένα βασικό πεδίο διαπραγμάτευσης ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους, στο πλαίσιο μίας ειρηνευτικής διαδικασίας.