Αρχική » Λαοθάλασσα στον Λευκό Πύργο: Ελληνικές σημαίες, πανό και συνθήματα για το Σκοπιανό

Λαοθάλασσα στον Λευκό Πύργο: Ελληνικές σημαίες, πανό και συνθήματα για το Σκοπιανό

από ikivotos.gr

Δεκάδες λεωφορεία από όλη την Ελλάδα έφτασαν από το πρωί στη Θεσσαλονίκη εν όψει του συλλαλητηρίου. Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, οι συγκεντρωμένοι εκφράζουν την αντίθεσή τους στη χρήση του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία της ΠΓΔΜ. Η εξέδρα στήθηκε στο πλακόστρωτο της νέας παραλίας, απέναντι από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και οι συγκεντρωμένοι κάλυψαν όλη τη γύρω περιοχή, έχοντας αποκλείσει την παραλιακή λεωφόρο, και εκτείνονταν προς την πλευρά του Λευκού Πύργου, από τη μία πλευρά και προς το ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλάς», από την άλλη.

Η αστυνομία εκτιμά ότι η συμμετοχή των πολιτών στο «Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία» έφτασε τους 90.000 πολίτες από τη 13.00 το μεσημέρι. Η άφιξη του κόσμου έγινε με πάνω από 284 λεωφορεία, ωστόσο οι διοργανωτές κάνουν λόγο για 150.000 διαδηλωτές.

Από την πλευρά τους και σύμφωνα με ενημέρωση από τους διοργανωτές, παρόντες στο συλλαλητήριο ήταν ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος και δέκα ακόμη ιεράρχες, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Ελενα Ράπτη, Σάββας Αναστασιάδης, Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα, Μαρία Αντωνίου. Παρόντες είναι και ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και οι βουλευτές του κόμματος Μάριος Γεωργιάδης, Γιώργος Λαζαρίδης, Γιάννης Σαρίδης και Αριστείδης Φωκάς. Επίσης, το «παρών» δίνουν οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κωνσταντίνος Κατσίκης, Γιώργος Λαζαρίδης και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Παναγιώτης Σγουρίδης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης και πρόεδρος της ΠΕΔ Κ. Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου, πρώην βουλευτές από τον χώρο της Ν.Δ., δήμαρχοι και εκπρόσωποι φορέων.

Οι βουλευτές της Ν.Δ. και ο Απόστολος Τζιτζικώστας περπάτησαν μέσα στο πλήθος, ενώ εκείνοι της Ενωσης Κεντρώων και των Ανεξάρτητων Ελλήνων πήγαν στον χώρο μπροστά και δίπλα από την εξέδρα.

Το συλλαλητήριο άρχισε με χαιρετισμούς από εκπροσώπους ομοσπονδιών και συλλόγων και συνεχίζεται με ομιλίες. Από το πλήθος ακούστηκαν αποδοκιμασίες για πολιτικούς και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη. 

Συλλαλητήρια άλλωστε κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων, πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Κυριακής τόσο στο Λονδίνο, όσο και στο Μάντσεστερ. 

Άνθιμος: Σήμερα κάνετε ομολογία εθνικής πίστεως

Το παρών στο συλλαλητήριο έδωσαν τελικά ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσσαλονίκης κ. Άνθιμος, καθώς και πολλοί Ιεράρχες της Μακεδονικής γης, σε αντίθεση με την απόφαση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και την κυβέρνηση για μη συμμετοχή στο εν λόγω συλλαλητήριο. 

“Σήμερα εδώ στο συλλαλητήριο, κάνετε ομολογία εθνικής πίστεως. Όσοι συμμετέχετε και όσοι είναι να φτάσουν εδώ ακόμη, σε αυτό το σύνολο μέσα από την ψυχή μας, σας απευθύνουμε όλους αδιακρίτως, ελληνικό δυναμικό χαιρετισμό” ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Παναγιώτατος.

Επίσης ο Σεβασμιώτατος τόνισε: “Κατάλαβα πολύ καλά το πρωί στην Εκκλησία τον τρόπο, με τον οποίο οι άνθρωποι ανταποκρίθηκαν όταν είπαμε για αυτήν εδώ την εκδήλωση, και παρακαλούμε τον Άγιο Θεό να αναπαύσει τις ψυχές των χιλιάδων Ελλήνων που έχουν θυσιαστεί υπερασπιζόμενοι τη Μακεδονία μας. Η Μακεδονία είναι Ελλάδα, Ελλάδα είναι Μακεδονία” πρόσθεσε κλείνοντας ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος.

Επίθεση δέχτηκε ο Ζουράρις

Το απόγευμα, επίθεση από συγκεντρωμένους, δέχτηκε ο πρώην υφυπουργός Παιδείας και βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κώστας Ζουράρις.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ζουράρις θέλησε να δώσει το παρών στο συλλαλητήριο, ωστόσο μια ομάδα συγκεντρωμένων του επιτέθηκε λεκτικά και κινήθηκε απειλητικά προς το μέρος του, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η επέμβαση της αστυνομίας, που φυγάδευσε τον κ. Ζουράρι, πριν τον επεισόδιο λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Το επεισόδιο αυτό έρχεται στον απόηχο των σχολίων του κ. Ζουράρι κατά του Ολυμπιακού και του Άρη σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, που ήταν η αιτία άλλωστε για την παραίτησή του από την κυβέρνηση.

Επίθεση σε διαδηλωτές και λεωφορείο. Ένα κτίριο στις φλόγες

Σημειώνεται ότι το πρωί, λεωφορείο που μετέφερε διαδηλωτές με προορισμό το συλλαλητήριο δέχθηκε επίθεση με πέτρες στο κέντρο της Αθήνας. Τη στιγμή που το λεωφορείο βρισκόταν στην οδό Πανεπιστημίου, άγνωστοι εμφανίστηκαν στη συμβολή με την Εμμανουήλ Μπενάκη και πέταξαν πέτρες, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κάποιος τραυματισμός.

Λίγο πριν τη μία το μεσημέρι της Κυριακής, κατά τη συγκέντρωση της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης Θεσσαλονίκης «αντιεθνικιστική» στην Καμάρα – ενάντια στην συγκέντρωση που γίνεται για την Μακεδονία – περίπου 10 κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε δύο 15χρονες που κατευθύνονταν προς το συλλαλητήριο για την Μακεδονία και αφού τους άρπαξαν τις σημαίες που κρατούσαν, τις έσκισαν και τις έκαψαν.

Μάλιστα παραλίγο να έρθουν σε συμπλοκή με περαστικούς που πήγαν να υπερασπιστούν τις ανήλικες. Στο σημείο κλήθηκε η Αστυνομία, ωστόσο όταν έφτασε, το επεισόδιο είχε λήξει και είχαν απομακρυνθεί ήδη όλοι οι εμπλεκόμενοι.

Στις φλόγες τυλίχτηκε διατηρητέο κτήριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που τα τελευταία χρόνια βρισκόταν υπό κατάληψη.  Σύμφωνα με την πυροσβεστική, λίγο μετά τις 15.00, ειδοποιήθηκαν για φωτιά στο κτήριο επί της οδού Λεωφόρου Στρατού 19 και Σαρανταπόρου και έσπευσαν με 6 οχήματα και 15 πυροσβέστες.

Το κτήριο όπου στέγαζε τα τελευταία χρόνια την κατάληψη Libertatia στη Θεσσαλονίκη, πυρπολήθηκε από αγνώστους κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου. Τυλίχθηκε γρήγορα στις φλόγες και παρά την άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής, καταστράφηκε ολοσχερώς ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το κτίριο εκείνη την ώρα ήταν άδειο.

Νωρίτερα, συμπλοκή σημειώθηκε σε μία ακόμη κατάληψη, σε κοντινό σημείο και συγκεκριμένα στον «Ελεύθερο κοινωνικό χώρο σχολείο» επί της οδού Βασ. Γεωργίου με Μπιζανίου. Ομάδα αγνώστων που κατευθύνονταν στο συλλαλητήριο ενεπλάκη με άτομα που περιφρουρούσαν την κατάληψη και ακολούθησε πετροπόλεμος και ρίψη καπνογόνων.

Το σκεπτικό του συλλαλητηρίου

Οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου διευκρινίζουν ότι στόχος της διοργάνωσης ήταν να ανατραπεί η υφιστάμενη πολιτική πλεύση που αποδέχεται σύνθετη ονομασία, η οποία θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία. Ο όρος Μακεδονία δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με τους ίδιους, οποιαδήποτε διαπραγμάτευση που θα περιλαμβάνει το ιερό όνομα της Μακεδονίας αποτελεί αλλοίωση της ιστορικής αλήθειας και βρίσκει απέναντι την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών.

Ποιοι ήταν οι ομιλητές 

Όπως έχει ανακοινώσει η συντονιστική επιτροπή του συλλαλητηρίου, κεντρικοί ομιλητές ήταν οι:

Στέργιος Καλόγηρος, Δημοσιογράφος

Κώστας Καραΐσκος, Δημοσιογράφος

π. Ανδρέας Κεφαλογιάννης

Νίκος Λυγερός, Στρατηγικός Σύμβουλος

Φραγκούλης Σ. Φράγκος, Στρατηγός ε.α. Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ

Ποιοι στηρίζουν το συλλαλητήριο

Το Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στήριξαν έμμεσα ή άμεσα οι Παμμακεδονικές Ενώσεις, εκατοντάδες πολιτιστικοί σύλλογοι της Βόρειας Ελλάδας, Δήμαρχοι ή δημοτικοί σύμβουλοι από όλους σχεδόν τους Δήμους της Μακεδονίας, κληρικοί ή Επίσκοποι από τις Μητροπόλεις της Μακεδονίας, δεκάδες επαγγελματικά, αθλητικά και εξωραϊστικά σωματεία και σύλλογοι της Βόρειας Ελλάδας καθώς και όλα τα χριστιανικά σωματεία της Θεσσαλονίκης.

Οι έφιπποι Κρητικοί έφτασαν στη Θεσσαλονίκη

Από το Σαββατο έφτασε στη Θεσσαλονίκη ομάδα έφιππων Κρητικών, προκειμένου να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο. Πρόκειται για δέκα Κρητικούς, οι οποίοι βρέθηκαν ντυμένοι με τις παραδοσιακές κρητικές στολές, με άλογα, μαντιναδολόγους και καλλιτέχνες κρητικής μουσικής. Σκοπός τους ήταν να δώσουν το δικό τους δυναμικό “παρών” στη διοργάνωση και να στηρίξουν τους Μακεδόνες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ