Σε παρέμβαση για την αντιμετώπιση του Σκοπιανού, προχώρησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ενόψει μάλιστα και του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία, την Κυριακή στο Σύνταγμα. 

Ο επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας με αφορμή τις συζητήσεις για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, ζητά από όλους τους ενδιαφερόμενους να επιδείξουν νηφαλιότητα "ώστε να αντιμετωπισθεί το κρίσιμο και λεπτό αυτό θέμα, ειρηνικά και με σύνεση".

Αναλυτικά η δήλωσή του αναφέρει:

"Τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον, ὡς ἡ Μητέρα Ἐκκλησία ὅλων τῶν Ὀρθοδόξων Ἐκκλησιῶν τῆς Βαλκανικῆς, ἐξ ἀφορμῆς τῶν συζητήσεων γιά τό θέμα τοῦ ὀνόματος τῆς FYROM, κάνει ἔκκληση πρός ὅλους τούς ἐνδιαφερομένους γιά νηφαλιότητα καί αὐτοσυγκράτηση, ὥστε νά ἀντιμετωπισθῇ τό κρίσιμο καί λεπτό αὐτό θέμα εἰρηνικά καί μέ σύνεση".

Απειλητική επιστολή στον Νίκο Κοτζιά 

Στο μεταξύ επικίνδυνα παιχνίδια βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη λίγο πριν το συλλαλητήριο για την ονομασία των Σκοπίων. Άγνωστοι έστειλαν απειλητικές επιστολές στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο οποίος άγνωστο γιατί, ζήτησε από την Σύνοδο να καταδικάσει την απαράδεκτη ενέργεια.

Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ, "κύκλοι της Ιεράς Συνόδου παρατήρησαν ότι ουδείς αντιλαμβάνεται γιατί ο κ. Κοτζιάς, επωνύμως αυτή τη φορά, απευθύνεται στην Ιερά Σύνοδο και στην Εκκλησία".