Αρχική » Οι ανατροπές που έφερε το συλλαλητήριο στον Λευκό Πύργο

Οι ανατροπές που έφερε το συλλαλητήριο στον Λευκό Πύργο

από ikivotos.gr

Του Πάνου Ευαγγέλου

«Η Εκκλησία θα πρέπει να μείνει ενωμένη και να μην παρασυρθεί από τις πολιτικές αντιπαλότητες για το θέμα του ονόματος της Μακεδονίας». Τη θέση αυτή διατύπωσαν τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) η οποία συνεδρίασε εκτάκτως. Τα μέλη της ΔΙΣ για μια ακόμη φορά επαναβεβαίωσαν την θέση της Εκκλησίας για την ονομασία των Σκοπίων, η οποία ρητά αναφέρει ότι δεν θα πρέπει να περιέχεται σε αυτή ο όρος «Μακεδονία» η παράγωγά του.

Για το θέμα των συλλαλητηρίων και τη συμμετοχή σε αυτά ιεραρχών, η ΔΙΣ εκτίμησε ότι καλώς υπήρξε συμμετοχή και επανέλαβε την πάγια θέση της ότι ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει αυτό που πιστεύει ότι είναι σωστό. Ενώ επισημάνθηκε ότι δεν υπάρχουν δεσμευτικές αποφάσεις για συμμετοχή ή μη στα συλλαλητήρια.

Παρά ταύτα, από την πλευρά του ο κ. Ιερώνυμος επιμένει στη δική του θέση για μη συμμετοχή στα συλλαλητήρια χωρίς όμως να επιδιώκει να την επιβάλει και στους άλλους αρχιερείς. Πάντως και τα μέλη της ΔΙΣ χαρακτήρισαν εντυπωσιακό το συλλαλητήριο που έγινε στη Θεσσαλονίκη και το οποίο, όπως τονίστηκε, προκάλεσε θετικές αναταράξεις.

Για την Εκκλησία της Ελλάδος το μεγάλο ζήτημα ήταν και είναι η δράση της Εκκλησίας των Σκοπίων η οποία κόντρα σε όλους τους κανόνες αυτοανακηρύχτηκε «Μακεδονική» δημιουργώντας μια αρνητική εξέλιξη στο τρίγωνο Ελλάδας – Σκοπίων – Βουλγαρίας.
Για την Σύνοδο, οι Σκοπιανοί θα πρέπει να αλλάξουν την ονομασία της Εκκλησίας και παράλληλα να επανέλθουν στην κανονική τάξη και να μην αποσχιστούν από το Πατριαρχείο της Σερβίας. 

Επίσης, εκτός της ονομασίας, για την Αθήνα σημαντικό είναι το θέμα και της αλλαγής του Συντάγματος της γειτονικής χώρας το οποίο έχει πολλά στοιχεία αλυτρωτισμού.

Στο άρθρο 3 του Συντάγματος των Σκοπίων αναφέρεται ότι η χώρα «δεν έχει εδαφικές αξιώσεις έναντι οποιουδήποτε γειτονικού κράτους». Αφήνει ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής τους μόνο σε συμφωνία με το σύνταγμα «και στην αρχή της ελεύθερης βούλησης, όσο και σε συμφωνία με τους γενικά αποδεκτούς διεθνείς κανόνες».

Στα άρθρα που ακολουθούν γίνεται αναφορά στη «μακεδονική» ιθαγένεια και τη γλώσσα των Σλαβομακεδόνων της ΠΓΔΜ.

Σε άλλο άρθρο κυριαρχούν αλυτρωτικές θέσεις: «Η Δημοκρατία ενδιαφέρεται για το καθεστώς και τα δικαιώματα εκείνων των προσώπων που ανήκουν στον Μακεδονικό Λαό σε γειτονικές χώρες καθώς και για τους εκπατρισμένους Μακεδόνες, βοηθά την πολιτισμική ανάπτυξη και προωθεί τους δεσμούς μεταξύ τους», αναφέρει. Στην τελευταία αναθεώρηση έγινε μια προσθήκη (Addendum) όπου αναφέρεται ότι «στην άσκηση αυτής της μέριμνας η Δημοκρατία δεν θα παρεμβαίνει στα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών ή στις εσωτερικές υποθέσεις τους».

Αυτές οι θέσεις των Σκοπίων πάντα απασχολούσαν την Εκκλησία της Ελλάδος και για τον λόγο αυτό ετέθη ζήτημα με τον ονομασία.

Ωστόσο, αν και για το σύνολο των Ιεραρχών η ονομασία πρέπει να είναι ξεκάθαρη, επικρατεί έντονος προβληματισμός για την στάση των πολιτικών δυνάμεων του τόπου, οι οποίες φαίνεται να προκρίνουν την σύνθετη ονομασία.

Σύμφωνα με ιεράρχες, η Εκκλησία της Ελλάδος θα πρέπει να απέχει από πολιτικές σκοπιμότητες και να επιδιώξει την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.
Προβληματισμός επικρατεί και για τη μέχρι τώρα στάση της Εκκλησίας, η οποία μοιραία συγκρίθηκε με αυτή του μακαριστού Χριστόδουλου για ανάλογα θέματα. Ενδεικτική είναι η παρέμβαση του βασικού ομιλητή στο συλλαλητήριο του Λευκού Πύργου κ. Φραγκούλη, ο οποίος κάλεσε τον Ιερώνυμο να θυμηθεί τον Χριστόδουλο και τον τρόπο με τον οποίο εκείνος αντιδρούσε.

Η σύγκριση Ιερώνυμου –Χριστόδουλου δείχνει ότι οι πιστοί θέλουν πιο δυναμικές παρεμβάσεις από την Εκκλησία για τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τον τόπο και σύγκρουση με τους πολιτικούς, όπου αυτή χρειάζεται.

“Ναι” στα συλλαλητήρια από τους Ιερείς

Υπενθυμίζεται ότι κανονικά θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο των Αθηνών οι ιερείς με απόφαση του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος (ΙΣΚΕ). 
Όπως ανακοινώθηκε το  Δ. Σ του Συνδέσμου  «θα παραστεί τόσο στο συλλαλητήριο της 4ης Φεβρουαρίου 2018 στην Αθήνα, όσο και σε κάθε αυθόρμητη και άνευ σκοπιμοτήτων και κατευθύνσεων δυναμική και σθεναρή αντίδραση του Λαού».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος κατά την συνεδρία της 22ας Ιανουαρίου 2018 ασχολήθηκε και με το μείζον Εθνικό θέμα της Μακεδονίας. Κατόπιν διαλογικής συζητήσεως και εκτενούς αναφοράς για το ρόλο των Κληρικών παντός βαθμού στους αγώνες για τα δίκαια και την Ελευθερία της Μακεδονίας και γενικότερα όλου του Έθνους, το Δ.Σ. του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος ταυτίζεται απόλυτα με την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, δια της οποίας ξεκάθαρα απορρίπτεται το να δοθεί το όνομα Μακεδονία η παράγωγα αυτού για την ονομασία των Σκοπίων. 

Ταυτόχρονα όμως ενστερνιζόμενο και αφουγκραζόμενο τη βούληση του Ελληνικού Λαού η οποία εκφράστηκε αυθόρμητα και παλλαϊκά στο συλλαλητήριο της 21ης Ιανουαρίου 2018 στη Θεσσαλονίκη δηλώνει πως θα παραστεί τόσο στο συλλαλητήριο της 4ης Φεβρουαρίου 2018 στην Αθήνα, όσο και σε κάθε αυθόρμητη και άνευ σκοπιμοτήτων και κατευθύνσεων δυναμική και σθεναρή αντίδραση του Λαού. 

Ο εφημέριος, ο απλός παπάς, ο οποίος είναι απόλυτα συνυφασμένος με τις ανάγκες του ποιμνίου του και καθημερινώς είναι δίπλα στις χαρές και τις λύπες των ενοριτών του, δεν είναι δυνατόν αυτήν την κρίσιμη στιγμή που ο Λαός ξεχύθηκε αυθόρμητα για να εκφράσει την γνώμη του και την διαμαρτυρία του για αυτό το μεγάλο Εθνικό πρόβλημα να μην τον στηρίζει και να στέκεται αποκομμένος και μακριά από τους δίκαιους αγώνες των πνευματικών του τέκνων. 

Για το διοικητικό συμβούλιο υπογράφουν την ανακοίνωση ο πρόεδρος πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Σελλής και γενικός γραμματέας πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Χρηστίδης».

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ