Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες έφτασαν στο κέντρο της Αθήνας, στην πλατεία Συντάγματος, για να διαδηλώσουν για τη Μακεδονία. Απλοί πολίτες, εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου και της Εκκλησίας έδωσαν το "παρών" στο συλλαλητήριο και παρακολούθησαν τις ομιλίες - μεταξύ άλλων - των Μίκη Θεοδωράκη, Μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεου και Γιώργου Κασιμάτη.

Η προσέλευση του κόσμου ξεκίνησε από νωρίς το πρωί,με την άφιξη δεκάδων λεωφορείων από την περιφέρεια. Διαδηλωτές από τη Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη, την Πάτρα και την Κρήτη - αλλά και άλλες περιοχές της χώρας - έφταναν μέχρι λίγη ώρα πριν την έναρξη της πορείας στις 14:00 στην Αθήνα.

Παρά την απόπειρα αμφισβήτησης της, η λαοθάλασσα του Συντάγματος δημιουργεί εκ των πραγμάτων νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό και υποχρεώνει τους κυβερνώντες να λάβουν σοβαρά υπόψη τους την απαίτηση των συγκεντρωμένων για απαρέγκλιτη τήρηση της εθνικής γραμμής στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της γειτονικής FYROM.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους τόσο για το πλήθος των συγκεντρωμένων όσο και για το γεγονός ότι απομονώθηκαν τα ακραία στοιχεία και έπεσαν στο κενό, οι συντονισμένες προσπάθειες κυβερνητικών και παρακυβερνητικών κύκλων να περιορίσουν τη συμμετοχή και να αμαυρώσουν την εικόνα του συλλαλητηρίου. 

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της αστυνομίας, περί τους 140.000 πολίτες έδωσαν το «παρών». Παρόλα αυτά, οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου έκαναν λόγο για πολύ μεγαλύτερο αριθμό, ισχυριζόμενοι ότι στο κέντρο παρευρέθηκαν 1,5 εκατ. άνθρωποι. 

Μίκης Θεοδωράκης: Να μην συμφωνήσουμε στην παραχάραξη της ιστορίας

Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν ο πρώτος ομιλητής που ανέβηκε στην εξέδρα, καταχειροκροτούμενος από τους παρευρισκόμενους.

Ο γνωστός μουσουργός, ο οποίος χτες έπεσε θύμα αντιεξουσιαστών που πέταξαν μπογιές και έγραψαν συνθήματα έξω από το σπίτι του, ξεκίνησε την ομιλία του καταγγέλλοντας την επίθεση αυτή και εξαπολύοντας «πυρά» κατά της κυβέρνησης.

"Σε μια δύσκολη για την πατρίδα μας ώρα, όπου μαύρα σύννεφα συσσωρεύονται, εμείς καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις νέες προκλήσεις" είπε ο κ. Θεοδωράκης. Συμπλήρωσε δε, ότι τα Σκόπια "με όχημα το όνομα Μακεδονία και παραμορφώνοντας τα ιστορικά γεγονότα σε βαθμό γελοιότητας, επιδιώκουν την επέκταση των συνόρων τους εις βάρος των δικών μας, για τη δημιουργία της λεγόμενης Μακεδονίας του Αιγαίου». Μάλιστα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «δεν μας επιτρέπεται να συμφωνήσουμε με αυτή την παραχάραξη της ιστορίας".

Δωρόθεος: Ας γίνει αυτό το συλλαλητήριο σήμερα μήνυμα εθνικής ομοψυχίας

Τη θέση της Εκκλησίας για το Σκοπιανό εξέφρασε ο Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, που τόνισε η ιεραρχία δεν μπορεί να αποδεχτεί το όνομα της γειτονικής χώρας να περιέχει τον όρο "Μακεδονία".

"Με το όνομα Μακεδονία, το κράτος των Σκοπίων εκφράζει αλυτρωτικές διαθέσεις. Είναι ιερή ευθύνη της Εκκλησίας να διακονεί την ενότητα όλων των Ελλήνων αδιακρίτως. Ας γίνει αυτό το συλλαλητήριο σήμερα μήνυμα εθνικής ομοψυχίας. Η Μακεδονία είναι στις καρδιές όλων των Ελλήνων".

Τι είπε ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης

"Σήμερα όλη η Ελλάδα είναι εδώ. Ακόμη και αυτοί που είναι δεμένοι "χειροπόδαρα" συμφωνούν. Σήμερα είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται το άρθρο 120. Αυτό είναι η αντίσταση κατά του Όχι. Όλα αυτά γίνονται όταν έχουμε κυβερνήσεις που από το 2010 λένε όλο "ναι" στη δουλεία. Σήμερα ο ελληνικός λαός παίρνει την κυριαρχία στα χέρια του. […] Η Ελλάδα εδώ. […] Είναι ολόκληρη και λέει "όχι" στη δουλεία από το 2010. Όχι σε καμιά παραχώρηση ελληνικής σπιθαμής γης στους ξένους. Όλη η Ελλάδα ξεπουλιέται σήμερα".

Ποιοι πολιτικοί ήταν στο Σύνταγμα

Αρκετοί ήταν οι πολιτικοί που έφτασαν το μεσημέρι στην πλατεία Συντάγματος. Από τη Νέα Δημοκρατία, το «παρών» έδωσε ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

"Αυτή η συγκλονιστική εικόνα ενότητας και αποφασιστικότητας του ελληνικού λαού θα φτάσει έξω. Και ελπίζω να καταλάβουν όλοι", τόνισε ο ίδιος που, ερωτώμενος αν είναι συγκινημένος, απάντησε: "Ποιος δεν είναι..;".

Από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρόντες ήταν ο αντιπρόεδρος, Άδωνις Γεωργιάδης, ο τομεάρχης Άμυνας, Βασίλης Κικίλιας και οι βουλευτές Σοφία Βούλτεψη, Γιάννης Πλακιωτάκης και Κώστας Σκρέκας.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρών, Βασίλης Λεβέντης σε δήλωσή από το συλλαλητήριο κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να φέρουν ξεκάθαρη θέση για το αν θα δώσουν το όνομα Μακεδονία.

Χαρακτήρισε το κλίμα που διαμορφώνεται σε πολλά μέσα ενημέρωσης «προδοτικό» και ευχαρίστησε όλους όσοι βρέθηκαν σήμερα Σύνταγμα, λέγοντας ότι από αύριο ξεκινά μια καινούργια μέρα. Το «παρών» έδωσαν επίσης η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Εύα Καϊλή και ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Νότης Μαριάς.