Αρχική » Διπλό “αγκάθι” για τον Αμερικής, Δημήτριο

Διπλό “αγκάθι” για τον Αμερικής, Δημήτριο

από ikivotos.gr

Του Χρήστου Λευκαδίτη 

Την ώρα που η Ομογένεια στην Αμερική έχει επικεντρώσει την κριτική της στο πρόσωπο του κ. Δημήτριου, ο ίδιος, όπως ανακοινώθηκε, έχει δώσει εντολή για πλήρη διαφάνεια στα οικονομικά της Αρχιεπισκοπής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «η Ελληνική Ορθόδοξος Αρχιεπισκοπή Αμερικής έχει δεσμευτεί να τηρεί τις αρχές της πλήρους διαφάνειας και λογοδοσίας, έτσι ώστε μέσα από τη σχολαστική εναρμόνιση με αυτές τις θεσμοθετημένες αρχές, να μπορεί να υπηρετεί τις πνευματικές ανάγκες των πιστών».

Για τον λόγο αυτό, όπως επισημαίνεται, «τον μήνα Δεκέμβριο του παρελθόντος έτους, η Αρχιεπισκοπή ανέθεσε στην ανεξάρτητη λογιστική εταιρία Kiwi Associates, να ξεκινήσει ειδική έρευνα στα αρχεία μισθοδοσίας για τα έτη 2016 και 2017.
Κατά τον έλεγχο αυτό, διαπιστώθηκαν συγκεκριμένες μισθολογικές αποκλίσεις σε σχέση με πρώην προσωπικό της Αρχιεπισκοπής.

«Αυτή η ανακάλυψη», δήλωσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αντώνιος, Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής, «οδήγησε την Αρχιεπισκοπή να διεξάγει άμεσα ενδελεχή έρευνα αναφορικά με τα έξοδα μισθοδοσίας και πιστωτικών καρτών για την τελευταία 5ετία, δηλαδή μεταξύ της ενάρξεως του 2013 και του τέλους του 2017. Αυτή η ξεχωριστή έρευνα αποκάλυψε σημαντικές και πρωτοφανείς παρατυπίες», εξήγησε ο Επίσκοπος. «Η έρευνα αυτών των θεμάτων συνεχίζεται».

Σύμφωνα με προηγούμενες κοινοποιήσεις, αρχής γενομένης από τον Απρίλιο του 2017, η Αρχιεπισκοπή επέβαλε κατάλληλους εσωτερικούς ελέγχους σε θέματα μισθοδοσίας, υπό αυστηρή εσωτερική επιτήρηση και περιοδικούς ανεξάρτητους ελέγχους, κάτι που είναι πλέον μόνιμη πρακτική. Η Αρχιεπισκοπή υιοθέτησε επίσης αυστηρούς ελέγχους σχετικά με την έκδοση και χρήση εταιρικών πιστωτικών καρτών.

«Θα επιδιώξουμε με όλα τα μέσα να αντιμετωπίσουμε τις αποκλίσεις αλλά, ενώ είμεθα σε αυτή τη διαδικασία, έχουμε ήδη δημιουργήσει μακράν ισχυρότερους λογιστικούς ελέγχους, επιπλέον επιτήρηση και αυστηρές πρακτικές διαφάνειας», συνέχισε ο Θεοφιλέστατος.

Στο μεταξύ, ο πρώην Εκτελεστικός Διευθυντής Διοίκησης της Αρχιεπισκοπής, κ. Τζέρι Δημητρίου, ο οποίος απολύθηκε πριν από πέντε μήνες από την Αρχιεπισκοπή, με μακροσκελή επιστολή που έστειλε -σύμφωνα με τον «Εθνικό Κήρυκα»- αποκαλύπτει ότι ο Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος γνώριζε τα πάντα για την οικονομική κατάσταση.

Ο κ. Τζέρι Δημητρίου «απειλεί» ότι δεν θα μείνει με κλειστό το στόμα, λέγοντας πως «αυτό που δεν είμαι διατεθειμένος να κάνω, είναι να παραμείνω σιωπηλός και να επιτρέψω στον εαυτό μου να γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος». Ο κ. Δημητρίου απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο, ανάμεσα στα άλλα, αναφέρει: «Δεν εργασθήκαμε μαζί για να τακτοποιήσουμε τις μηνύσεις πολλών εκατομμυρίων των κληρικών εκείνων, οι οποίοι είχαν κακοποιήσει παιδιά και γυναίκες και οι οποίοι είχαν ορκιστεί να υπηρετήσουν τον Χριστό; Δεν εργασθήκαμε μαζί για να πληρωθούν πάνω από 17 εκατομμύρια δολάρια σε δικηγορικά έξοδα και διακανονισμούς αποζημιώσεων για να γλιτώσει η Αρχιεπισκοπή από το φορτίο που της είχαν επιφορτίσει;».

Σε άλλο σημείο τού έγραψε: «Δεν ήσασταν εσείς εκείνος ο οποίος συμφώνησε για όλες τις αλλαγές που έγιναν στα αρχιτεκτονικά σχέδια από τον κ. Καλατράβα; Δεν συμβούλεψα εσάς και άλλους πως αυτές οι αλλαγές θα στοίχιζαν πολλά επί πλέον εκατομμύρια δολάρια, τα οποία θα έπρεπε να συγκεντρωθούν και τα οποία δεν είχαν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό;».

Επίσης αναφέρει ότι, όλα θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί: «Εχω παρατηρήσει πως μία δύσκολη οικονομική κατάσταση έγινε κρίση για την Εκκλησία μας -θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί ολοσχερώς- διότι τα καλά μέλη της Νομικής και Οικονομικής Επιτροπής ενήργησαν βάσει παραπλανητικών οικονομικών πληροφοριών, οι οποίες τους δόθηκαν από εκείνους οι οποίοι απείχαν πολύ από τη διαδικασία κατανόησης των πληροφοριών που διοχέτευαν στις Επιτροπές τους».

Τέλος, καλεί τον κ. Δημήτριο  να μιλήσει με αλήθεια και αγάπη:

«Το πρώτο βήμα που μπορείτε να κάνετε, είναι να αναγνωρίσετε τις αποφάσεις που έχετε λάβει ως Αρχιεπίσκοπος και ως ο πνευματικός μας πατέρας και διοικητικός ηγέτης, αποφάσεις για τις οποίες ήσασταν πλήρως ενημερωμένος και στις οποίες συμμετείχατε πλήρως».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ