Αρχική » H Μητρόπολη Χίου τίμησε την Μακεδονία

H Μητρόπολη Χίου τίμησε την Μακεδονία

από ikivotos.gr

Την 28ην Φεβρουαρίου 2018 ημέρα Τετάρτη το απόγευμα η Ιερά Μητρόπολις Χίου, Ψαρών και Οινουσσών επραγματοποίησε Εκδήλωση με θέμα: «Η Ιστορία της Μακεδονίας», η οποία φιλοξενήθηκε στην Αίθουσα του «ΦΑΡΟΥ» Βαρβασίου Χίου

Όλοι οι χώροι των κτιριακών εγκαταστάσεων του Μορφωτικού αυτού Συνδέσμου ήταν ασφυκτικά γεμάτοι, όχι μόνο η Αίθουσα, αλλά και ο εξώστης και μέχρι αυτής της εισόδου από πλήθος Κληρικών, λαικών και σπουδαστών. Ιδιαίτερα επισημαίνεται η συμμετοχή πλήθους νεολαίας. Κατά την Εκδήλωση ωμίλησαν οι Ελλογιμώτατοι Μακεδόνες κ. Μιχαήλ Τρίτος, Καθηγητής και πρώην Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ο κ. Κωνσταντίνος Χολέβας, Αρχισυντάκτης του Περιοδικού «ΕΚΚΛΗΣΙΑ» της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο κ. Κωνσταντίνος Χολέβας ετόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η Γιουγκοσλαβία το 1991 διελύθη εις τα εξ ων συνετέθη. Ένα από τα κράτη που δημιουργήθηκαν είναι το κράτος που διεκδικεί το όνομά μας, την Ιστορία μας, τον Πολιτισμό μας, την ταυτότητά μας και, για να μην το ξεχνούμε, τα εδάφη της Βορείου Ελλάδος. Ο Ελληνισμός ορθώς αντέδρασε και επιμένει να αντιδρά στη χρήση του ονόματος «Μακεδονία» από ένα πολυεθνικό κράτος, το οποίο θρασύτατα πλαστογραφεί την ελληνική, αλλά και τη βουλγαρική ιστορία, και το οποίο συνεχίζει να πιστεύει στο ιδεολόγημα του Τίτο: Η «Μακεδονία» του Βαρδάρη με έδρα τα Σκόπια, θα απελευθερώσει τη Μακεδονία του Αιγαίου (δηλ. την ελληνική) και τη Μακεδονία του Πιρίν (βουλγαρική επαρχία).

Το όνομα προβάλλει τον αλυτρωτισμό. Δεν πρέπει να δεχθούμε οποιαδήποτε σύνθετη ή παράγωγη ονομασία, η οποία θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία. Η Μακεδονία είναι μία, ελληνική και αδιαπραγμάτευτη. Οι προσδιορισμοί Άνω, Νέα κ.λ.π. γρήγορα θα ξεχαστούν και θα εκπέσουν. Θα μείνει μόνον ο όρος Μακεδονία για το κράτος, «μακεδονική» για την εθνότητα και τη γλώσσα. Τότε θα έχουμε πλέον πρόβλημα εμείς οι Έλληνες να χρησιμοποιούμε τον όρο Μακεδονία. Και εγώ που γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη θα αναγκασθώ – ο μη γένοιτο – να δηλώνω Κατωμακεδόνας;

Ο κ. Μιχαήλ Τρίτος αρχικά αναφέρθηκε στους βλαχόφωνους Έλληνες των Σκοπίων, οι οποίοι ανέρχονται στους 150.000 κατοίκους και τους οποίους οι ελληνικές κυβερνήσεις αγνοούν συστηματικά.

Στη συνέχεια, έκανε μια ιστορική θεώρηση του εκκλησιαστικού προβλήματος των Σκοπίων και της εκεί σχισματικής Εκκλησίας, τονίζοντας ότι η Εκκλησία αυτή δημιουργήθηκε όχι για να θεραπεύσει εκκλησιαστικές ανάγκες, αλλά να στηρίξει τον εθνικισμό, ο οποίος έρχεται σε αντίθεση με την οικουμενικότητα, καθολικότητα και υπερφυλετικότητα της εν Χριστώ σωτηρίας. Αναφέρθηκε στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδος και στους διωγμούς κατά του Αρχιεπισκόπου Ιωάννου και της μοναστικής του αδελφότητας.

Τέλος, πρότεινε συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυση του προβλήματος, που αποτελεί μια χαίνουσα πληγή στο σώμα της Ορθοδοξίας, αφού 1.500.000 ορθόδοξοι χριστιανοί βρίσκονται σε σχίσμα και γίνονται βορά σε κάθε είδος προπαγάνδας και προσηλυτισμού.

Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου,Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος έκλεισε την Εκδήλωση με πατρικές ευχαριστίες και αναφορά στους ισχυρούς δεσμούς της Χίου με τη Μακεδονία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επιστολή του Μ. Αλεξάνδρου προς τους Χίους, που φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου, και κατέληξε με την προτροπή, ότι σήμερα στην αφιέρωση του Μ. Αλεξάνδρου «Αλέξανδρος Φιλίππου και οι Έλληνες πλην Λακεδαιμονίων» να μην υπάρχει αρνητικός εμπρόθεσμος προσδιορισμός, να μην υπάρχει καμμία εξαίρεση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ