Αρχική » Αναθεωρείται ο καταστατικός χάρτης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας

Αναθεωρείται ο καταστατικός χάρτης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας

από christina

Aλλαγές αναμένoνται στο καταστατικό της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (SPC) κατά την εαρινή αρχιερατική Σύνοδο, τον Μάιο. Σύμφωνα με σερβικά ΜΜΕ, οι αλλαγές θα αφορούν τον χαρακτήρα, την οργάνωση, καθώς επίσης και το όνομα της σερβικής Εκκλησίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ”NOVOSTI”, όπου αποκαλύπτεται το σχέδιο πρότασης για την αναθεώρηση του καταστατικού, το νέο όνομα που προτείνεται είναι ”Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία-Πατριαρχείο Πεκίου”, ενώ εκτιμά ότι η προσθήκη στη σημερινή ονομασία της πόλης Πετς (Πέκιον) του Κοσόβου, που αποτελεί την επίσημη έδρα του Πατριάρχη των Σέρβων, αποσκοπεί στην επισήμανση των δεσμών με το Κόσοβο.

Ο επίσημος τίτλος του Πατριάρχη των Σέρβων θα είναι, σύμφωνα με το σχέδιο, ”Αρχιεπίσκοπος Πεκίου, Μητροπολίτης Βελιγραδίου-Καρλοβακίου και Πατριάρχης σερβικών και παραθαλασσίων χωρών”.

Επιπλέον, αλλαγές προβλέπονται στην οργάνωση, όπου οι 13 Επισκοπές αναβαθμίζονται σε Μητροπόλεις.

Μία σημαντική αλλαγή προτείνεται στον τρόπο εκλογής του Πατριάρχη. Η προηγούμενη πρακτική, του αποκαλούμενου «αποστολικού λαχνού», όπου τυχαία επιλέγονταν ένας από τους τρεις επικρατέστερους υποψηφίους, καταργείται, και η εκλογή του Πατριάρχη θα γίνεται πλέον με πλειοψηφία 2/3.

Η Σύνοδος για την εκλογή κάθε νέου Πατριάρχη θα πραγματοποιείται στην πόλη Πετς του Κοσόβου.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο σημερινός καταστατικός χάρτης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ισχύει από το 1931.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ