Αρχική » Οι πειρασμοί και η ταπείνωση

Οι πειρασμοί και η ταπείνωση

από christina

Κράτα διαρκώς στο νού και στην καρδιά σου τα λόγια του τελώνη: «Ο Θεός ιλάσθητί μοι τω αμαρτωλω» Μόνο με την ταπείνωση θα βρείς σωτηρία».

Αββάς Αμμωνάς

«Είδα κάποτε απλωμένες στη γη όλες τις παγίδες του διαβόλου και τρόμαξα. Ποιος τάχα μπορεί να τις ξεφύγει; έλεγα αναστενάζοντας. Ακουσα τότε μυστηριώδη φωνή να μου αποκρίνεται: – Ο ταπεινόφρων».
Μέγας Αντώνιος

«Τι πρέπει να κάνεις για να βρείς τη σωτηρία σου; Να παραδέχεσαι τα σφάλματά σου με συντριμμένη καρδιά και να ταπεινώνεσαι μπροστά στον Θεό. Να υπομένεις επίσης καρτερικά τους πειρασμούς που σού συμβαίνουν και να είσαι βέβαιος πως θα σωθείς».
Μέγας Αντώνιος

«Σημάδι της ταπεινοφροσύνης είναι ότι, ενώ έχει κανείς κάθε σωματική και ψυχική αρετή, νομίζει πως χρωστά περισσότερα στον Θεό, γιατί με τη χάρη Του έλαβε πολλά χωρίς να είναι άξιος. Και αν του έρθει κάποιος πειρασμός, είτε από δαίμονες, είτε από ανθρώπους, θεωρεί τον εαυτό του άξιο γι’ αυτόν και για άλλους ακόμα περισσότερους, ώστε να εξοφληθεί λίγο από το χρέος του. Κι αν δεν πάθει κάτι τέτοιο, θλίβεται πολύ και αγωνιά και ζητά να βρεί τρόπο να εξαναγκάσει τον εαυτό του».
Αγιος Μάρκος ο Ασκητής

«Οποιος έχει ταπεινοφροσύνη και εργασία πνευματική, όσα διαβάζει στις θείες Γραφές, όλα θα τα εννοήσει για τον εαυτό του και όχι για τον άλλον».
Αγιος Πέτρος ο Δαμασκηνός

«Οι ταπεινοί άνθρωποι ζούν συνεχώς με τη συναίσθηση και το χρέος των αμαρτιών τους. Οσο περισσότερο αυξάνουν οι δωρεές του Θεού στους ανθρώπους, τόσο περισσότερο ταπεινώνουν τον εαυτό τους με τη σκέψη ότι είναι ανάξιοι για ένα τέτοιο πλούτο».
Αγιος Ιωάννης ο Σιναΐτης

«Ολα όσα βλέπονται τα φωτίζει ο ήλιος και όλα όσα γίνονται με λογική, τα ενισχύει η ταπείνωση. Οταν απουσιάζει το φως, όλα είναι σκοτεινά και όταν απουσιάζει η ταπείνωση, όλα τα κατορθώματά μας είναι άχρηστα».
Αγιος Ιωάννης ο Σιναΐτης

«Η αναισθησία της καρδιάς κατά την προσευχή, οφείλεται στην υπερηφάνεια, ενώ η θέρμη της δείχνει ταπείνωση».
Αγιος Ιωάννης της Κονστάνδης

«Οποιος πειρασμός κι αν βρεί τον ταπεινόφρονα, νικά γιατί σωπαίνει».
Αββάς Ποιμήν

«Η Ταπεινοφροσύνη είναι η πύλη του ουρανού. Διά μέσου αυτής μπήκαν οι Πατέρες μας στην πόλη του Θεού».
Αββάς Ιωάννης

«Ο ταπεινόφρων εν αληθεία αδικούμενος ου ταράττεται».
Ισαάκ ο Σύρος

«Κάθε πρωί ο Θεός ευλογεί τους ανθρώπους με το ένα χέρι. Οταν βλέπει ταπεινό άνθρωπο, τον ευλογεί με τα δύο χέρια».
Πάπα – Τύχωνας

«Ο άνθρωπος έχει ανάγκη από ταπεινοφροσύνη και φόβο Θεού, όπως κι από τον αέρα που αναπνέει».
Μέγας Αντώνιος

«Ο δρόμος που οδηγεί στην αληθινή ταπείνωση, είναι η εγκράτεια, η προσευχή και η αυταπάρνηση».
Αββάς Σισώης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ