Αρχική » Αντιδράσεις για τα Θρησκευτικά

Αντιδράσεις για τα Θρησκευτικά

από christina

Ως «μήνυμα αναχρονιστικής αναδίπλωσης και κατήχησης στα σχολεία» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τις αλλαγές στο μάθημα των θρησκευτικών μιλώντας «Στο Κόκκινο».

Συγκεκριμένα ο κ. Βούτσης ανέφερε:

«Θα ήθελα να αναφερθώ γενικότερα στις συντηρητικές νοοτροπίες οι οποίες γίνεται προσπάθεια από ορισμένες πλευρές να επιβληθούν. Είχαμε θέσει και με αρκετές αφορμές το ζήτημα για την Ελλάδα «Μετά». Αν δηλαδή θα είναι μια Ελλάδα «Ελλάς-Ελλήνων-Χριστιανών» και συντηρητικής αναδίπλωσης και αυτό περιλαμβάνει όλες τις εκφάνσεις, δηλαδή και τα εθνικά ζητήματα, αλλά και τη σχέση κράτους-εκκλησίας ή θα είναι πραγματικά μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα που θα προσπαθήσει να ορθοποδήσει.

Αυτό το δίλημμα μπαίνει και ξαναμπαίνει με χίλιες δυο μορφές και αφορμές, τέθηκε κι εχθές με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ, η οποία είναι προφανώς ένα σήμα, ένα μήνυμα αναδίπλωσης, αναχρονιστικής αναδίπλωσης σε ένα κεντρικό ζήτημα στο οποίο η πολιτεία έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για την εκπαίδευση και όχι την κατήχηση στα σχολεία.

Είναι προφανές πως από κύκλους της εκκλησίας και ένα μέρος της ηγεσίας της αυτό δεν γίνεται αντιληπτό. Γι’ αυτό παρακινούν και ενεργοποιούν και τη δικαστική βούλα η οποία εν προκειμένω με έναν πάρα πολύ σαφή αναχρονιστικό λόγο και τρόπο έθεσε τη δικιά της σφραγίδα σε μια εκσυγχρονιστική και άκρως αυτονόητη προσπάθεια πολιτικής η οποία είχε υπάρξει από το υπουργείο Παιδείας και από τον τότε υπουργό κ. Ν. Φίλη».

Φίλης: Μεσαιωνικός σκοταδισμός και αναχρονισμός 

Σκληρή κριτική στην απόφαση του ΣτΕ να ακυρώσει την υπουργική απόφαση για τις αλλαγές στο μάθημα των Θρησκευτικών, άσκησε ο τέως υπουργός Παιδείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης. Μιλώντας στο κανάλι της Βουλής, ο κ. Φίλης χαρακτήρισε την απόφαση του ΣτΕ σκοταδιστική, μεσαιωνική και αναχρονιστική.

Παράλληλα έκανε λόγο για λανθασμένη ερμηνεία του Συντάγματος, ενώ τόνισε ότι ένα τμήμα του ΣτΕ συμπεριφέρεται σαν εφεδρεία του παλαιού συστήματος.

Συνέχεια στην αντιπαράθεση έδωσε ο κ. Φίλης μιλώντας στην ΕΡΤ1, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση ήταν ουσιαστικά «εκτός Συντάγματος», καθώς «το Σύνταγμα μιλάει για ελεύθερη θρησκευτική συνείδηση» και ότι «η πλειοψηφία των Ελλήνων πιστεύει ότι το σχολείο δεν πρέπει να είναι κατηχητικό».

«Το ΣτΕ το σεβόμαστε, πρέπει κι αυτό όμως να σέβεται το Σύνταγμα. Καμία απόφαση δεν είναι υπεράνω κριτικής. Δεν συνομιλεί με τον Θεό ο κύριος Σακελλαρίου, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναρωτήθηκε, μάλιστα, «είναι δυνατόν το Σύνταγμα να έχει αναφορά στην Αγία Τριάδα στην επικεφαλίδα του. Αυτό είναι κατάλοιπο άλλης εποχής που γινόταν αναφορά στον Βασιλέα», σχολίασε.

Αναφερόμενος σε όσα είχαν συμβεί και οδήγησαν στην αποπομπή του από τη θέση του υπουργού Παιδείας ο κ. Φίλης είπε ότι τότε «ο πρωθυπουργός έκανε την επιλογή του που υπαγόρευσε δημοσίως ο Αρχιεπίσκοπος», προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση ήθελε τότε μια ηρεμία σε σχέση με την Εκκλησία» και άφησε αιχμές για την κυβερνητική πολιτική λέγοντας: «Σε άλλες περιπτώσεις έχουμε το άλλοθι της Τρόικας, δεν μπορούμε να έχουμε το άλλοθι του Ιερώνυμου στην Ελλάδα».

Υπ. Παιδείας: Συντάσσεται με απόψεις σκοταδιστικών κύκλων

Για απόφαση που πηγαίνει την εκπαίδευση και την κοινωνία «πολλά χρόνια πίσω, καθώς ταυτίζεται και συντάσσεται με απόψεις ακραίων και σκοταδιστικών θεολογικών κύκλων», κάνει λόγο το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, σχετικά με την απόφαση που φέρεται να έχει πάρει το Συμβούλιο της Επικρατίας για τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο έχει πληροφορηθεί την απόφαση από «επιλεκτικές διαρροές» και γι’ αυτό τονίζει ότι θα τοποθετηθεί εκ νέου για το θέμα όταν κοινοποιηθεί η απόφαση. Κατηγόρησε πάντως το ΣτΕ ότι ταυτίζεται με απόψεις ακραίων σκοταδιστικών κύκλων, θέση με την οποία συντάχθηκαν το πρωί της Τετάρτης τόσο ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, όσο και ο Νίκος Φίλης.

Υπέρ ΣτΕ και Εκκλησίας η ΝΔ

Για «νέο πλήγμα από το Συμβούλιο της Επικρατείας στο Υπουργείο Παιδείας» κάνει λόγο η ΝΔ, μετά την απόφαση του ΣτΕ με την οποία έκρινε ως αντισυνταγματική απόφαση του τέως υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, για τη διδασκαλία των θρησκευτικών.

Σε κοινή δήλωση η τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας Νίκη Κεραμέως και οι αναπληρωτές τομεάρχες, βουλευτές Καστοριάς Μαρία Αντωνίου, Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός και Λάρισας Χρήστος Κέλλας, τονίζουν:

«Χθες, νέα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι η απόφαση του τέως υπουργού Παιδείας κ. Φίλη, για ριζική αλλαγή στη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών στο δημοτικό και το γυμνάσιο, είναι πολλαπλά αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ)» Σημειώνουν ακόμα πως «το Υπουργείο Παιδείας αγνοεί το πνεύμα και το γράμμα του υπέρτατου νόμου της χώρας. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποδεικνύει καθημερινά ότι είναι οτιδήποτε άλλο παρά «κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας»».

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ