Αρχική » Το Ρέθυμνο γιόρτασε τους 4 νεομάρτυρες του

Το Ρέθυμνο γιόρτασε τους 4 νεομάρτυρες του

από kivotos

Με ξεχωριστή λαμπρότητα η Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, και ιδιαίτερα η πόλη του Ρεθύμνου, εόρτασαν και εφέτος την ιερά μνήμη των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων, Αγγελή, Γεωργίου, Μανουήλ και Νικολάου, με επίκεντρο τον ιερό ναό τους, ανεγερμένου στο χώρο της μαρτυρικής θυσίας τους, όπου και φυλάσσονται ως περίπυστο θησαύρισμα της τοπικής Εκκλησίας οι Τίμιες και χαριτόβρυτες Κάρες τους.

Την Ιερά Πανήγυρη των Αγίων λάμπρυναν με την παρουσία τους, ο Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από τον Αρχιμ. Σεραφείμ Κονίδη και Πρωτ. Παναγιώτη Καποδίστρια, γενικό αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου, καθώς και οι Επίσκοποι Θεουπόλεως κ. Παντελεήμων και Αμορίου κ. Νικηφόρος, Ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Βλατάδων.

Την Τρίτη 27 Οκτωβρίου τελέσθηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου και συγχοροστατούντων του. Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου και των  Επισκόπων Θεουπόλεως κ. Παντελεήμονος και Αμορίου κ. Νικηφόρου, τους οποίους πλαισίωσαν οι Ηγούμενοι των ιερών μονών και πολλοί κληρικοί της Μητροπόλεως.

Στο τέλος του Εσπερινού, ο Επίσκοπος κ. Ευγένιος ανέφερε πως η πρώτη ιερά εικόνα των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων, η οποία ιστορήθηκε το 1836, δώδεκα έτη μετά τη μαρτυρική τους τελείωση, και φυλάσσεται στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου πόλεως Ρεθύμνης, ήταν έργο του Ζακυνθίου Αγιογράφου Ιωάννου Φραγκοπούλου, ο οποίος διέμενε στο Ρέθυμνο.

Το πρωί της 28ης Οκτωβρίου τελέσθηκαν ο Όρθρος, κατά τον οποίο χοροστάτησε ο Επίσκοπος Θεουπόλεως κ. Παντελεήμων, και ακολούθως η Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του. Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου, και συλλειτουργούντων του Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγενίου και των Επισκόπων Θεουπόλεως κ. Παντελεήμονος και Αμορίου κ. Νικηφόρου, και πολλών κληρικών μεταξύ των οποίων ο παν. Αρχιμ. Πρόδρομος Ξενάκης, υπογραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο, στην οποία παρέστησαν οι τοπικές πολιτικές, στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές. Κατά την Δοξολογία απονεμήθηκαν τα Βραβεία στους μαθητές και τις μαθήτριες που διακρίθηκαν κατά τον διαγωνισμό με θέμα: «Οι Τέσσερεις Μάρτυρες στην ιστορία, την παράδοση και τη ζωή του τόπου μας», ο οποίος πραγματοποιήθηκε το σχολικό έτος 2014-2015 στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 190 έτη από τη μαρτυρική θυσία των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων (1824-2014).

Το εσπέρας της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Επισκόπου Αμορίου κ. Νικηφόρου, και στη συνέχεια η λιτάνευση των Τιμίων Καρών των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων, στην οποία συμμετείχαν, εκτός από τους φιλοξενουμένους Ιεράρχες, και από τους αρχιερείς της Εκκλησίας Κρήτης οι Μητροπολίτες Αρκαλοχωρίου Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος και Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, ενώ εκπροσώπου του Μητροπολίτου Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίου παρέστη ο πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Αθανάσιος Καραχάλιος.

Στην λιτάνευση έλαβαν μέρος οι Αρχές του τόπου, τιμητικό άγημα του 547 Α.Τ. Πεζικού, η μπάντα του Δήμου Ρεθύμνης, οι εθελόντριες και οι Σαμαρείτες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, οι πρόσκοποι, και από τους παραδοσιακούς συλλόγους το Λύκειο των Ελληνίδων, ο Όμιλος Βρακοφόρων και ο σύλλογος «Το Αρκάδι».

Τέλος, ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης απηύθυνε στους πιστούς, λόγους επιστηρικτικούς, αναφερόμενος στον ηρωϊσμό, την ευψυχία, την γενναιοφροσύνη και την αυτοθυσία των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων, οι οποίοι πριν από 191 έτη έσμιξαν το ιερό αίμα τους με την αγιοτόκο και ηρωοτόκο γη του Ρεθύμνου και πότισαν το αειθαλές δένδρο της Πίστεως και της πνευματικής Ελευθερίας.Πηγή: www.imra.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ