Αρχική » Η εορτή της Παναγίας Πορταϊτίσσης στην Ιερά Μονή Ιβήρων

Η εορτή της Παναγίας Πορταϊτίσσης στην Ιερά Μονή Ιβήρων

από christina

Μέσα σε κλίμα Αναστάσιμης χαράς και συμφώνως προς την Αγιορείτικη Παράδοση εορτάσθηκε, την Τρίτη της Διακαινησίμου, η κατά θαυμαστόν τρόπον εύρεση της θαυματουργού εικόνος της Παναγίας της Πορταϊτίσσης, στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή των Ιβήρων Αγίου Όρους.

Την παραμονή της εορτής ετελέσθη στο κατάμεστο, από πιστούς και προσκυνητές απ’ όλο τον κόσμο καθολικό της Ιεράς Μονής των Ιβήρων, ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ.κ. Ιουστίνου, το οποίο και πλαισίωναν οι Μητροπολίτες Δράμας κ.κ. Παύλος και Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης.

Την κυριώνυμο ημερά της εορτής ετελέσθη κατά τις πρώτες πρωινές ώρες η Ακολουθία του Πανηγυρικού Όρθρου και ο Αγιασμός στο Καθολικό της Μονής, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ.κ. Ιουστίνου, και εν συνεχεία ξεκίνησε η Ιερά Λιτάνευση της Περισπούδαστος Εικόνος της Παναγίας, συνοδεία όλων των προσκυνητών στα κτήματα και στα παρεκκλήσια του Μοναστηριού.

Η Ιερά Λιτάνευσις κατέληξε στο Κάθισμα της Μονής,  το Καθολικό του οποίου είναι ο μόνος Ιερός Ναός στον οποίο τελείται η Θεία Λειτουργία, εκτός του μοναστηριού, με την παρουσία της Θαυματουργού εικόνος της Παναγίας της Πορταϊτίσσης, όπου τελέσθηκε Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δράμας κ.κ. Παύλου και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Αρχιερέων Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ.κ. Ιουστίνου και Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, τους οποίους και πλαισίωναν ο Καθηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής των Ιβήρων, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Ναθαναήλ, ο Προηγούμενος αυτής,  Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Βασίλειος Γοντικάκης, καθώς επίσης Ιερομόναχοι και Διάκονοι από Μονές της Αθωνικής Πολιτείας

Εν συνεχείᾳ, η Ιερά Εικόνα μεταφέρθηκε στο Αγίασμα της Μονής και τοποθετήθηκε στο σημείο, όπου σύμφωνα με την παράδοση την ακούμπησε ο Όσιος Γαβριήλ το 1004 μ.Χ., όταν την πήρε από την θάλασσα.

Εκεί, πραγματοποιήθηκε η διανομή του Αντιδώρου και κατόπιν και πάλι Λιτανευτικώς, η Εικόνα επέστρεψε εις την Ιερά Μονή, όπου και τοποθετήθηκε στο Καθολικό, προτού επιστρέψει μετά από λίγες ημέρες και πάλι στο Ιερό Παρεκκλήσιο Της, από όπου και φυλάττει συνεχώς του Μοναχούς και τους ευλαβείς Χριστιανούς, μεσιτεύοντας αδιαλείπτως προς τον Υιόν Της και Κύριο ημών Ιησού Χριστό, να μην στερήσει ποτέ από όλους μας την Χάρη και το Έλεος Του.

Ακολούθησε εόρτια Πανηγυρική Τράπεζα κατά την διάρκεια της οποίας ακούσθηκαν επίκαιροι Αναστάσιμοι Λόγοι Πνευματικής Οικοδομής και Ευχές, τόσο από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δράμας κ.κ. Παύλο όσο και από τον Προηγούμενο της Ιεράς Μονής Ιβήρων  π. Βασίλειο Γοντικάκη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ