Αρχική » Επιβεβαίωση ’’ΚτΟ’’: Νέα αντιπαράθεση μέσω ΣτΕ Εκκλησίας – Γαβρόγλου

Επιβεβαίωση ’’ΚτΟ’’: Νέα αντιπαράθεση μέσω ΣτΕ Εκκλησίας – Γαβρόγλου

από christina

Νέα αντιπαράθεση μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Κυβέρνησης (και με τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Γαβρόγλου) ξεσπά με αφορμή τον νέο Οργανισμό του υπουργείου Παιδείας από τον οποίο αφαιρέθηκε από την αποστολή του υπουργείου η «ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης». 

Όπως έγινε γνωστό, στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε η Εκκλησία της Ελλάδος στρεφόμενη κατά του νέου Οργανισμού του υπουργείου Παιδείας στην αποστολή του οποίου δεν προβλέπεται η «ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης».

Συγκεκριμένα, ο νέος Οργανισμός στο πρώτο του άρθρο μεταβάλει την αποστολή του υπουργείου Παιδείας σε σχέση με το προγενέστερο καθεστώς, στο θέμα της ανάπτυξης της θρησκευτικής συνείδησης, όπως επισημαίνει η Εκκλησία της Ελλάδος.

Στην αίτηση ακύρωσης η Εκκλησία της Ελλάδος υποστηρίζει ότι είναι η επίδικη απάλειψη είναι αντίθετη στο άρθρο 16 του Συντάγματος .

Η Εκκλησία της Ελλάδος αναφέρει ότι το υπουργείο Παιδείας αφαιρεί τη θρησκευτική αγωγή των νέων από την αποστολή του υπουργείου, τη στιγμή μάλιστα που σύμφωνα με το Σύνταγμα η «κρατική αποστολή της θρησκευτικής εκπαίδευσης των νέων αφορά σε μείζονα βαθμό τα μέλη της Εκκλησίας της Ελλάδος».

Πλήρης επιβεβαίωση του πρωτοσέλιδου (ρεπορτάζ) της “Κιβωτού της Ορθοδοξίας”στις 3 Μαρτίου 2018.  

Η απάντηση του υπ. Παιδείας

Το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με αφορμή την προσφυγή της Εκκλησίας της Ελλάδας στο ΣτΕ εναντίον του Προεδρικού Διατάγματος για το νέο Οργανισμό Λειτουργίας του υπουργείου επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι «η Νομική Υπηρεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος γνωρίζει πολύ καλά ότι κάθε Προεδρικό Διάταγμα πριν υπογραφεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τεθεί σε ισχύ, υφίσταται έλεγχο νομιμότητας -και, φυσικά, αντισυνταγματικότητας- από το ΣτΕ».

«Εκτός αυτού, το Προεδρικό Διάταγμα για τον Οργανισμό του υπουργείου αποτέλεσε αντικείμενο εκτενούς και δημόσιας συζήτησης επί μακρό χρονικό διάστημα κατά το οποίο η Εκκλησία της Ελλάδος ουδέποτε εξέφρασε κάποια επιφύλαξη ούτε ζήτησε κάποια ενημέρωση», σημείωνει η ανακοίνωση, ενώ τονίζεται πως: ”Ο τρόπος εσωτερικής οργάνωσης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων είναι αποκλειστικό ζήτημα της Πολιτείας, πάντοτε μέσα στα όρια που θέτει το Σύνταγμα και οι νόμοι. Πάντως, οι αρμοδιότητες του νέου Οργανισμού που αφορούν θέματα της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι ακριβώς οι ίδιες με τις αρμοδιότητες που προέβλεπε ο προηγούμενος Οργανισμός του ΥΠΠΕΘ που είχε θεσμοθετηθεί επί κυβερνήσεως Α.Σαμαρά (ΠΔ 114/2014)”.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ