Υπεγράφη Πρωτόκολλο Αδελφοποίησης μεταξύ των πόλεων Πάφου και Αλεξάνδρειας.

Η επίσημη τελετή της αδελφοποίησης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στο Κυβερνείο Αλεξανδρείας, όπου ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος και ο Κυβερνήτης της Αλεξάνδρειας Mohamed Sultan υπέγραψαν το Πρωτόκολλο Αδελφοποίησης, παρουσία αντιπροσωπειών των δύο Τοπικών Αρχών, του Πρέσβη της Κύπρου στο Κάϊρο Χάρη Μορίτση, του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρου Β’, εκπροσώπων της Κυπριακής και Ελληνικής Αδελφότητας της Αιγύπτου και άλλων επισήμων.

Με την Αδελφοποίηση δύο ιστορικών πόλεων, της Πάφου και της Αλεξάνδρειας, ισχυροποιούνται και διευρύνονται οι σχέσεις φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Μιλώντας στην τελετή ο Δήμαρχος Πάφου αναφέρθηκε στους ισχυρούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο πόλεις από τα βάθη των αιώνων τονίζοντας ταυτόχρονα τη σημασία και την αξία της μεταξύ τους αδελφοποίησης στην σημερινή εποχή.

Την ισχυρή βάση του οικοδομήματος που συμβολικά θεμελιώνουμε απόψε, ανέφερε ο Δήμαρχος Πάφου, δεν αποτελούν μόνο οι δεσμοί που παρελθόντος . Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος είπε, έχουν δρομολογήσει μια τριμερή συνεργασία στην βάση κοινών αρχών αξιών και συμφερόντων λειτουργώντας ως πυλώνας σταθερότητας σε μια γεωπολιτικά ταραγμένη περιοχή.

Η συνάντηση στην Αλεξάνδρεια των προέδρων Αιγύπτου της Ελλάδας και της Κύπρου πρόσθεσε ο Δήμαρχος Πάφου αποτελεί απτή απόδειξη της βούλησης και της αποφασιστικότητας των τριών χωρών να δημιουργήσουν μια ισχυρή πολιτική συνεργασία προς όφελος των λαών τους και της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συνάντηση με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο

Επίσκεψη στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής και συνάντηση με τον Πατριάρχη Θεόδωρο Β’ πραγματοποίησε το πρωί της Κυριακής ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος και η αντιπροσωπεία του Δήμου.

Ο Πατριάρχης Θεόδωρος ο Β’ εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη αυτή και ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης για την έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη που προσφέρουν τα τελευταία χρόνια στο έργο του Πατριαρχείου.

Ο Πατριάρχης εξήρε, επίσης, την απόφαση του Δήμου Πάφου να προχωρήσει στην Αδελφοποίηση με την Αλεξάνδρεια τονίζοντας τους ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο πόλεις αλλά και τη μεγάλη σημασία που έχει η εξέλιξη αυτή για τους Έλληνες και Κύπριους Αλεξανδρινούς, εφόσον μάλιστα πρώτος στόχος της αδελφοποίησης είναι η απ’ ευθείας αεροπορική σύνδεση των δύο πόλεων.

Ο Δήμαρχος Πάφου χαρακτήρισε τον Πατριάρχη ως «οραματιστή Ιεράρχη» και τον διαβεβαίωσε για την ισχυρή βούληση του Δήμου και του ιδίου προσωπικά να προσφέρουν κάθε δυνατή στήριξη προς το ιστορικό Πατριαρχείο της Αλεξανδρείας και στους στόχους που αυτό θέτει για την εκπλήρωση του Ποιμαντικού και ανθρωπιστικού του έργου τόσο στην Αλεξάνδρεια όσο και σε ολόκληρη την Αφρικανική Ήπειρο.

Ο κ. Φαίδωνος και η αντιπροσωπεία της Πάφου συναντήθηκαν επίσης και με τον Κυβερνήτη της Αλεξάνδρειας με τον οποίον συζήτησαν τα επόμενα βήματα της Αδελφοποίησης, με πρώτους στόχους την αεροπορική σύνδεση των δύο πόλεων και την στενή συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού.