Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, το Αγρίνιο τίμησε και φέτος την μνήμη του προστάτου και πολιούχου του Αγίου, μεγαλομάρτυρος Χριστοφόρου.
H ανακοίνωση της Μητρόπολης Αιτωλίας αναφέρει: «Στην ακολουθία του Όρθρου και την πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, που τελέσθηκαν στον νέο Ιερό Ναό του Αγίου Χριστοφόρου, προεξήρχε ο Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, ενώ συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος, Μάνης κ. Χρυσόστομος και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας, ο οποίος αναφέρθηκε στο ομολογιακό και μαρτυρικό φρόνημα «που θα πρέπει να χαρακτηρίζει την ζωή όλων ημών των πιστών χριστιανών, όπως το παράδειγμα του Αγίου Χριστοφόρου που ήταν πιστός στο θέλημα του Κυρίου Ιησού Χριστού και ολόκληρη η ζωή του ήταν Χριστοκεντρική».
«Η ομολογία είναι βασικό στοιχείο της πίστεώς μας» είπε ο Σεβασμιώτατος, ενώ αναφέρθηκε στον Άγιο Χριστοφόρο ο οποίος διαρκώς, με τα έργα του, τις πράξεις του, την πολιτεία του εν γένει, ομολογούσε την πίστη του στο πρόσωπο του Χριστού. Αυτή μάλιστα την πίστη έφθασε στο σημείο να την ομολογήσει μέχρις αίματος, αφού υπέστη μαρτύρια από τους ειδωλολάτρες για τον Χριστό.
«Δύο είδη μαρτυρίου γνωρίζει η αγία μας Εκκλησία», επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος, «το μαρτύριο της συνειδήσεως και το μαρτύριο του αίματος. Το δεύτερο αποτελεί συνέχεια του πρώτου, όταν απαιτείται. Το μαρτύριο της συνειδήσεως διέπει ολόκληρη τη ζωή ενός πιστού χριστιανού, ενώ όταν υπάρχει ανάγκη μπορεί να οδηγηθεί και στο μαρτύριο του αίματος. Πιστοί Χριστιανοί, άνδρες και γυναίκες, ακόμα και τα νήπια οδηγήθηκαν στο μαρτύριο του αίματος, ώστε να μην αρνηθούν την πίστη τους σε εποχές διωγμών».
«Στην σημερινή εποχή ο Θεός δεν μας ζητάει μαρτύριο αίματος, ζητά όμως να βιώνουμε το μαρτύριο της συνειδήσεως που είναι η συνέπεια στη ζωή μας και η ομολογία του Σαρκωθέντος, Σταυρωθέντος και Αναστάντος Χριστού», τόνισε ο Σεβασμιώτατος κ. Δημήτριος, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε σε σύγχρονες οσιακές μορφές της Εκκλησίας, όπως ο άγιος Νεκτάριος, ο άγιος Λουκάς ο ιατρός και οι τρεις νέοι όσιοι Παΐσιος, Πορφύριος και Ιάκωβος, που με τη ζωή τους βίωσαν το μαρτύριο της συνειδήσεως.
Καταλήγοντας, επεσήμανε ότι πρέπει να αποτελεί για όλους μας χρέος, καθήκον και τρόπο έκφρασης η ομολογία του ονόματος του Χριστού και η ευαγγελική συνέπεια στη ζωή μας, τα οποία αποτελούν και την κατεξοχήν έκφραση του μαρτυρίου της συνειδήσεως.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Κοσμάς ευχαρίστησε τους αγίους Αρχιερείς για την παρουσία τους «η οποία λάμπρυνε την Ιερά Πανήγυρη του πολιούχου του Αγρινίου Αγίου Χριστοφόρου» και ευχήθηκε «όλοι μας να παραδειγματιζόμαστε από την ζωή, την πολιτεία και το μαρτύριο του αγίου Χριστοφόρου.
Τους χορούς των αναλογίων πλαισίωσαν μέλη του Συλλόγου Ιεροψαλτών εξ Αγρινίου, με επικεφαλής τους ιεροψάλτες του Ιερού Ναού Παναγιώτη Βίγλα και Παναγιώτη Μήτσου, ενώ κατά την Θεία Λειτουργία εκκλησιάστηκαν ο Δήμαρχος του Αγρινίου, εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών του τόπου, με πολυάριθμη την προσέλευση των πιστών Χριστιανών.
Αμέσως μετά οι Αρχιερείς επισκέφθηκαν και προσκύνησαν τον παλαιό ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Χριστοφόρου, όπου τέλεσαν τρισάγιο στους τάφους των μακαριστών Μητροπολίτου Ευρίπου κυρού Βασιλείου Παναγιωτακοπούλου και αρχιμανδρίτου Αποστόλου Φαφούτη, κτήτορος του νέου Ναού».