Μέσα σε κλίμα ιερής κατάνυξης και συγκίνησης και σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη ο Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β' έκειρε σε Μεγαλόσχημη Μοναχή τη μέχρι σήμερα δόκιμη Μοναχή Μυροφόρα στην Ιερά Μονή Χρυσοπηγής, στη Σίκινο, ύστερα από 200 χρόνια!

''Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’, μετέβη υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες στη Σίκινο και στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής -Χρυσοπηγής, έκειρε απόψε, μέσα σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης, σε Μεγαλόσχημη Μοναχή τη μέχρι σήμερα δόκιμη Μοναχή Μυροφόρα, η οποία επί δύο χρόνια με θυσιαστικό φρόνημα εγκαταβιοί στην υπό ανασύσταση Ιερά αυτή Μονή, με την συμπροσευχητική συμμετοχή των δύο Εφημερίων του νησιού, Πρωτοπρεσβυτέρων Σπυρίδωνος Βουρλάκου και Θεοδώρου Αρσενικού, του Αρχιμ. Ιγνατίου, της Ηγουμένης της Ιεράς Μονής Προφήτου Ηλιού Παρνασσίδος Μοναχής Καικιλίας και Μοναζουσών της Ιεράς Μονής και Μοναχής από Μοναστήρι της Κέρκυρας, και με την παρουσία του Δημάρχου Σικίνου κ. Β. Μαράκη, του προοδοιπορήσαντος Δημάρχου και πολλών Σικινίων, οι οποίοι με κατάνυξη και ενδιαφέρον παρακολούθησαν την καινοφανή για το νησί τελετή Μοναχικής Κουράς.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ αναφέρθηκε στην ευλογία, που σηματοδοτεί για τη Σίκινο η κουρά Μοναχής στην Ιερά Μονή Χρυσοπηγής, η πρώτη μετά τη βίαιη διάλυση της από τη Βαυαρική Αντιβασιλεία, το 1833, και στην προ τεσσαρακονταετίας ανάληψη από τον ίδιο, ως Ιεροκήρυκος της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου, με την ευλογία του αοιδίμου Προκατόχου του Δωροθέου Α’ , του τιτάνιου έργου της αναστηλώσεως της Μονής, σε συνεργασία με ευσεβείς Σικινίους.

Απευθυνόμενος στη νέα Μοναχή, στην οποία έδωσε το μοναχικό όνομα Δωροθέα, της έδωσε πατρικές νουθεσίες και συμβουλές για την θεοφιλή άσκηση της ισαγγέλου Μοναστικής Πολιτείας και της ευχήθηκε δύναμη και κάθε ευλογία, ώστε να ανταποκριθεί πλήρως στη μεγάλη ευθύνη, που ανέλαβε, της πνευματικής ανασυγκρότησης της Μονής, υπό δύσκολες συνθήκες.

Αύριο το πρωί, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ θα ιερουργήσει στον Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου, στη Χώρα της Σικίνου, και αμέσως μετά θα επιστρέψει ακτοπλοϊκώς στην Ερμούπολη''.