Αρχική » I.M. Φθιώτιδος: 40ημερο μνημόσυνο στον μεγάλο ευεργέτη Αργύρη Πετρή

I.M. Φθιώτιδος: 40ημερο μνημόσυνο στον μεγάλο ευεργέτη Αργύρη Πετρή

από christina

Μέσα στο χαρμόσυνο κλίμα της Αναστάσεως, το Σάββατο 12 Μαΐου τελέσθηκε λαμπρό Αρχιερατικό συλλείτουργο στον περικαλλή Ναό της Αγίας Αικατερίνης Στυλίδος, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου, τη συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Νικολάου, Ιερέων από την Λαμία και τη Στυλίδα, των Διακόνων και ευσεβών πιστών, καθώς και συγγενών της οικογενείας του αειμνήστου Αργύρη Πετρή, Μεγάλου Ευεργέτου της Ιεράς Μητροπόλεως μας, δια τον οποίο στο τέλος της δισαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας εψάλη Ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του, επί τη συμπληρώσει τεσσαράκοντα ημερών από της εκδημίας του προς Κύριον.

Στην Θεία Λειτουργία, έψαλλε Βυζαντινός χορός υπό την άρτια καθοδήγηση του Πρωτοψάλτου και Διευθυντού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος κ. Ανδρέου Ιωακείμ. Παρέστη δε και ο Δήμαρχος Στυλίδος κ. Απόστολος Γκλέτσος με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τον Θείο Λόγο εκύρηξε με Θεολογική δεινότητα ο άγιος Σιδηροκάστρου, αναφερθείς στο κοσμοσωτήριο γεγονός της Αναστάσεως του Κυρίου και στην προσωπικότητα του αειμνήστου Αργύρη Πετρή με  τον οποίο συνεδέετο φιλικά και πνευματικά από την Ενορία του Αγίου Παύλου της Οδού Ψαρών στην Αθήνα, Ενορία στην οποία ο Σεβασμιώτατος κ. Μακάριος διηκόνησε επί πολλά έτη ως Προϊστάμενος.

Χαρακτηριστικά ανέφερε:

 «Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Νικόλαο, τον αγαπητό εν Χριστώ αδελφό μου δια την πολλήν και άμετρον αγάπην του, την οποία επιδεικνύει εις το πρόσωπό μου πάντοτε.

 Το γεγονός της Αναστάσεως, το οποίο εορτάζουμε και πανηγυρίζουμε αδελφοί μου, είναι το σημαντικότερο και το μεγαλύτερο γεγονός, πάνω στο οποίο στηρίζεται ολόκληρο το οικοδόμημα της πίστεως μας και της Εκκλησίας μας.

 Εντυπώνεται βαθιά μέσα στις ψυχές μας, βιώνοντας την Ανάσταση του Χριστού, ως δική μας μετάβαση από τα επίγεια στα ουράνια και  από τα πρόσκαιρα στα αιώνια.

 Ευρισκόμαστε σήμερα εις τον Ιερό αυτό Ναό με πολύ πίστη και ευλάβεια, δια να ζήσουμε το γεγονός της Αναστάσεως εξ όλης της καρδίας μας, εξ όλης της ψυχής μας και εξ όλης της διανοίας μας, προσδοκώντας την Ανάσταση των νεκρών και χαίροντες δια την πνευματική αυτή επικοινωνία.

 Επίσης προσήλθαμε δια να τελέσουμε και το Ιερό μνημόσυνο ενός Μεγάλου Ευεργέτου της πόλεως Στυλίδος και ολοκλήρου της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, του αειμνήστου Αργύρη Πετρή.

 Ο Αργύρης Πετρής, αγαπητοί μου αδελφοί, μνημονεύεται από τον Θεό και την Εκκλησία πάντοτε. Τον εγνώρισα ως Ενορίτη μου στην Εκκλησία του  Αγίου  Παύλου Ψαρών και καταθέτω,  ότι υπήρξε ένας άγιος άνθρωπος, ένα άνθρωπος του Θεού, άνθρωπος της μελέτης, ταπεινός και φιλάνθρωπος, ο οποίος έζησε σε  όλη του την ζωή κάνοντας πράξη τον Λόγο της Εκκλησίας.

Ο αείμνηστος Αργύρης Πετρής είναι κοντά στον Θεό και  εκτός από την μεγάλη του προσφορά, αυτό το σπουδαίο Ίδρυμα της Ιεράς Μητροπόλεως, το οποίο είναι ένα μνημόσυνο αιώνιο για το όνομά του,  προσφέρει ακόμη ανθρώπους στον Θεό, εκείνους τους ανθρώπους που περιθάλπονται με αγάπη και στοργή   μέσα σ’ αυτό το Γηροκομείο και καθημερινά δοξάζουν το όνομα του Τριαδικού Θεού».

 Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας, ο Μητροπολίτη Φθιώτιδος προσεφώνησε τον Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου κ. Μακάριο δια την παρουσία του, λέγοντας χαρακτηριστικά:

 «Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Σιδηροκάστρου και αγαπητέ εν Χριστώ αδελφέ και συλλειτουργέ κ. Μακάριε, επιτρέψατε μου να καταθέσω εις Υμάς τις εγκάρδιες ευχαριστίες μου, μετά σεβασμού και αγάπης, που ήλθατε σήμερα από το ακριτικό Σιδηρόκαστρο δια να τιμήσετε τον Μεγάλο Ευεργέτη μας Αργύρη Πετρή, τον οποίο περιγράψατε άριστα εις την ομιλία σας και να σας ευχαριστήσω ακόμη διότι μας χαρίσατε αυτή την κατανυκτική Θεία Λειτουργία και σ’ εμένα προσωπικά χαρίσατε την χαρά της επικοινωνίας.

 Επίσης, σας ευχαριστώ και δεν το ξεχνώ ποτέ, διότι Σεις είστε ο αίτιος της γνωριμίας μας με τον Αργύρη Πετρή, στην Εκκλησία του Αγίου Παύλου. Εύχομαι ο Θεός να ανταποδώσει  την καλή σας πράξη και να σας χαρίζει δύναμη, ώστε να υπηρετείται αξίως εις την ακριτική Μητρόπολή σας, όπως μέχρι τώρα και να έχετε μια δυναμική, ειλικρινή, σωστή και πνευματική στάση, γνησίου Ορθοδόξου Αρχιερέως μέσα στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως μας εδίδαξε ο Γέροντάς μας Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, του οποίου το παράδειγμα ακολουθούμε.

Ο αείμνηστος Αργύρης Πετρής έγραψε ιστορία και στην πόλη της Στυλίδος και στην Ιερά Μητρόπολή μας. Όντως έτσι τον γνωρίσαμε και έτσι τον ζήσαμε, ως άνθρωπο του Θεού. Έδιδε σε όλη του τη ζωή την χριστιανική μαρτυρία και αξιώθηκε μακαρίου τέλους. Τη νύκτα της Αναστάσεως, όταν όλες οι Εκκλησίες μας έψαλλαν το Χριστός Ανέστη, εκείνος έφυγε για τον ουρανό και βρήκε τις πύλες του Παραδείσου ανοικτές.

 Οι επερχόμενοι θ’ ακούνε το όνομά του και θα μαθαίνουν για το έργο της αγάπης και της φιλανθρωπίας του βλέποντας  το Γηροκομείο, στο οποίο εις ένδειξιν τιμής και σεβασμού, αξίως δώσαμε το όνομά του «Ίδρυμα Αργύρη Πετρή – Στέγη Γερόντων» και στο οποίο αναπαύεται.

 Είμαι στην ευχάριστη θέση ν’ ανακοινώσω, ότι είμεθα έτοιμοι να θέσουμε το θεμέλιο λίθο για την ανέγερση του Ναού προς τιμήν της Αγίας Ερμιόνης, ο οποίος θα ανεγερθεί πλησίον του τάφου του, εις μνήμην της αδελφής του Ερμιόνης Πετρή, εκπληρώνοντας και αυτή την επιθυμία του.

 Σεβασμιώτατε και πάλι σας ευχαριστώ δια την παρουσία σας και εύχομαι ο Αναστάς Κύριος να σας χαρίζει έτη πολλά, να σας στηρίζει και να σας ενδυναμώνει για μια μακρά και αγλαόκαρπο Αρχιερατεία. Χριστός Ανέστη!».

  Μετά το πέρας και της Ιερού μνημοσύνου, οι δύο Αρχιερείς με τις συνοδείες τους και οι πιστοί μετέβησαν στο Γηροκομείο Στυλίδος, όπου έγιναν δεκτοί με αισθήματα υικής ευλάβειας και αγάπης από τον Διευθυντή του Γηροκομείου Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Μάξιμο Νικολόπουλο, τους εργαζομένους και όλους τους τροφίμους. Ετέλεσαν τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού και ακολούθως εκ της Διευθύνσεως του Ιδρύματος προσεφέρθη καφές και πλούσιο γεύμα εις μνήμην του Αργύρη Πετρή.

 Κατά την διάρκεια της επισκέψεως του αγίου Σιδηροκάστρου στο Ίδρυμα, ο Μητροπολίτης Φθθιώτιδος τον ξενάγησε σε όλους τους χώρους του μεγαλειώδους συγκροτήματος του Γηροκομείου και οι δύο Αρχιερείς είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους εργαζομένους και τους τροφίμους.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ