Επίσημη ειρηνική επίσκεψη στο Άγιον Όρος πραγματοποιεί ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β'. Ο προκαθήμενος της Αλεξανδρινής Εκκλησίας έφτασε το μεσημέρι της Δευτέρας, 14 Μαΐου, στο Πρωτάτο στις Καρυές, όπου τον υποδέχθηκε ο Πρωτεπιστάτης Γέροντας Χριστόφορος, μέλη της Ιεράς Κοινότητας και Μαθητές της Αθωνιάδος Σχολής.

Μετά την επίσημη δοξολογία που τελέστηκε στον ιστορικό Ναό του Πρωτάτου, ο Πρωτεπιστάτης της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους προσφώνησε τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο, ευχαριστώντας τον για την άφιξή του στο Περιβόλι της Παναγιάς.

Ο Πατριάρχης Θεόδωρος, που επισκέπτεται για τρίτη φορά το Άγιον Όρος από τότε που εξελέγη στο Θρόνο του Αγίου Μάρκου, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον «Πρεσβύτερο Αδελφό του» Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο για επευλογία που χορήγησε για την επίσκεψη στη Μοναστική Κοινότητα της Αθωνικής Πολιτείας. Επίσης, ευχαρίστησε την Ιερά Κοινότητα για την υποδοχή και εν συνεχεία προσκύνησε την ιερά Εικόνα του «Άξιον εστίν».

Στο επίσημο γεύμα που ακολούθησε, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας συναντήθηκε με τον παρευρισκόμενο στο Άγιον Όρος υπουργό Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Το απόγευμα ο Πατριάρχης Θεόδωρος έγινε επίσημα δεκτός από την Αδελφότητα της Ιεράς Μονής Αγίου Παύλου του Αγίου Όρους, υπό τον Καθηγούμενό Της Αρχιμανδρίτη κ. Παρθένιο και πραγματοποιήθηκε Δοξολογία στο Καθολικό της Μονής.

Στη συνέχεια τελέστηκε ο Εσπερινός των Εγκαινίων του ιερού Παρεκκλησίου – καθίσματος της Ιεράς Μονής, προς τιμήν του ιδρυτή της Αλεξανδρινής Εκκλησίας Αγίου Μάρκου, με την παρουσία του Πατριάρχου και του Καθηγουμένου, όπου έγιναν και τα αποκαλυπτήρια αναθηματικής πλάκας, εις μνήμην του μακαριστού Πατριάρχου Αλεξανδρείας κυρού Πέτρου και όλων των τελειωθέντων στο τραγικό δυστύχημα του Σινούκ, το 2004.

Τον κ. Θεόδωρο συνοδεύουν οι Μητροπολίτες Γουινέας Γεώργιος, Ειρηνουπόλεως Δημήτριος, ο Επίσκοπος Αρούσης Αγαθόνικος και ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου αρχιμανδρίτης Δανιήλ.

Οι εκδηλώσεις των εγκαινίων της Εκκλησίας θα συνεχιστούν με την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία.