Οι πρεσβυτέρες της Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου είχαν την χαρά και ευκαιρία να ανταμώσουν, κατόπιν προσκλήσεως του Συνδέσμου Κληρικών της Μητροπόλεως «ο Άγιος Ιωάννης ο Ξένος». Η σύναξη πραγματοποιήθηκε στους φιλόξενους χώρους της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης. Ο πρόεδρος του συνδέσμου Πρωτ. π. Ιωάννης Λουπασάκης χαιρέτισε και ευχαρίστησε τόσο τον Μητροπολίτη κ. Αμφιλόχιο δια την στήριξη, όπως είπε, στις ιερατικές οικογένειες της Μητροπόλεως, όσο και τον γενικό διευθυντή ης ΟΑΚ δρ. Κωνσταντίνο Ζορμπά.

Ευχαρίστησε, επίσης, τις πρεσβυτέρες που συνοδοιπορούν και στηρίζουν τους ιερείς, συζύγους τους. Ακολούθως χαιρέτισε ο Επίσκοπος Κισάμου, ο οποίος εξέφρασε την χαρά του για τη σύναξη, ευχαρίστησε τις πρεσβυτέρες που, όπως είπε είναι «οι πρώτες και άμεσες συνεργάτιδες του Ιερέως συζύγου τους στο έργο διακονίας και ποιμαντικής της Ενορίας» και τις κάλεσε με τον ίδιο ζήλο και αγάπη να συνοδοιπορούν στην διακονία της Ενορίας. Χαιρετισμό, επίσης, απεύθυνε και ο κ. Ζορμπάς, ο οποίος μίλησε δια την πρεσβυτέρα ως «αλληλοσυμπλήρωμα» του ιερέα συζύγου της, αναφέρθηκε επίσης και στον θεσμό των διακονισσών και την αναγκαιότητα αναβίωσης του θεσμού αυτού. Ακολούθως τον λόγο έλαβε η ομιλήτρια της ημέρας πρεσβυτέρα Μαρία Κουτσαυτάκη-Χριστοδουλάκη, η οποία αναφέρθηκε στην προσωπικότητα της πρεσβυτέρας, με αναφορά στο πρόσωπο της Παναγίας.

«Εμείς οι πρεσβυτέρες οφείλομε να ζούμε με φόβο Θεού. Να βλέπουμε τον σύζυγο μας πρώτα σαν ιερέα και εν συνεχεία ως σύζυγο. Η πρεσβυτέρα, σημείωσε, χρειάζεται να είναι σιωπηλή, εχέμυθος, ταπεινή, αθόρυβη, σεμνή, απέριττη, δραστήρια, φιλόξενη, ελεήμων, δυναμική. Γεμάτη αγάπη, πραότητα και υπομονή, κυρίως όμως προσευχόμενη». Αναφέρθηκε επίσης στο οικογενειακό περιβάλλον που καλείται να καλλιεργήσει το οποίο, όπως είπε, χρειάζεται να είναι «ήρεμο, γαλήνιο, να παρηγορεί και στηρίζει τον σύζυγο της και να συμβάλλει στην κοινή αντιμετώπιση των οικογενειακών θεμάτων».

Η πρεσβυτέρα, σημείωσε, χρειάζεται να είναι σιωπηλή, εχέμυθος, ταπεινή, αθόρυβη, σεμνή, απέριττη, δραστήρια, φιλόξενη, ελεήμων, δυναμική

Όλα αυτά, όπως τόνισε η ομιλήτρια, για να μπορούν να υλοποιηθούν χρειάζεται η πρεσβυτέρα να έχει την αναφορά της σε πνευματικό. Της περιεκτικής και εμπεριστατωμένης ομιλίας ακολούθησε συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων και συνεστίαση σε εστιατόριο, με την συνοδεία ζωντανής παραδοσιακής μουσικής.