Αρχική » Συγκίνηση στο Σύνταγμα – Αλλαγή φρουράς με Πόντιους Εύζωνες

Συγκίνηση στο Σύνταγμα – Αλλαγή φρουράς με Πόντιους Εύζωνες

από christina

Σε κλίμα συγκίνησης και με την εμβληματική αλλαγή φρουράς στο Σύνταγμα κορυφώθηκε η εκδήλωση για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.   

Οι συμμετέχοντες από ποντιακά σωματεία, κρατώντας πανό με το σύνθημα «Δεν ξεχνώ», παρακολούθησαν την αλλαγή φρουράς μπροστά από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη με δυο ευζώνους ντυμένους με την παραδοσιακή ποντιακή φορεσιά, ως ένδειξη τιμής στην μνήμη των 353.000 θυμάτων.   

Οι πέντε Εύζωνες έφτασαν ακριβώς στις 19:00, ώστε οι τέσσερις να αναλάβουν για μία ώρα την τιμητική φύλαξη του μνημείου. 

Με συντονισμένο βήμα και άψογο συγχρονισμό ανέβηκαν μέχρι το σημείο που είναι αφιερωμένο σε όσους έδωσαν τη ζωή τους για την Ελλάδα.

Οι δύο με τη στολή του Πόντιου αντάρτη χαιρέτισαν στρατιωτικά καθώς δεν δεν φέρουν όπλο, ενώ οι δύο με την επίσημη φουστανέλα της Προεδρικής Φρουράς, παρουσίασαν όπλα.  

Οι στρατιώτες της Προεδρικής Φρουράς αντικατέστησαν δύο Εύζωνες που φορούσαν τον θερινό ντουλαμά (στολή Βαλκανικών Πολέμων).  

Με βήμα που δεν έχασε ούτε μια στιγμή το συγχρονισμό, οι Εύζωνες που μόλις τελείωσαν την ωριαία υπηρεσία τους, ακολούθησαν το «εμπρός μαρς», ώστε να επιστρέψουν στο στρατόπεδο της Ηρώδου Αττικού, όσο οι υπόλοιποι τέσσερις ανέλαβαν να σταθούν ακίνητοι φρουροί.  

Μετά την αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς ακολούθησε η ομιλία του δρ Θεοφάνη Μαλκίδη, ο οποίος είναι και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών. 

Ακολούθησε η ομιλία του προέδρου του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδος και Νήσων Γιώργου Βαρυθυμιάδη και του πανεπιστημιακού καθηγητή και μέλους της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών Φάνη Μαλκίδη, οι οποίοι ζήτησαν από την Τουρκία να αναγνωρίσει την Γενοκτονία των Ποντίων, αλλά και των Αρμενίων και Ασσυρίων, καθώς και να απελευθερώσει τους φυλακισμένους, δυο Έλληνες στρατιωτικούς ‘Αγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη και τον Πόντιο Βασίλη Γιαλαλή, υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη γειτονική χώρα. Επισημάνθηκε, επίσης η ανάγκη το 2019, να εορταστεί η συμπλήρωση 100 χρόνων, από τα θλιβερά γεγονότα, με την ανάλογη λαμπρότητα που τελέστηκε και η εκατονταετηρίδα από τη Γενοκτονία των Αρμενίων, όπου παραβρέθηκαν οι ηγέτες από 50 χώρες.

Στη συνέχεια τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο του ‘Αγνωστου Στρατιώτη για τα θύματα της Γενοκτονίας και κατάθεση έξι στεφάνων, στα οποία τα λουλούδια σχημάτιζαν από ένα νούμερο και ενωμένα εμφάνισαν τον αριθμό των θυμάτων: 353.000.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μεμονωμένη ομάδα νεαρών έκαψε την τουρκική σημαία, πράξη που δεν περιλαμβανόταν στο πρόγραμμα και δεν μπορεί να χρεωθεί στους διοργανωτές.

Ο Ηλίας Υφαντίδης, με την ποντιακή λύρα του ερμήνευσε το «Αητέντς επαραπέτανεν», μια ωδή της ποντιακής μούσας στον άγνωστο στρατιώτη που πολέμησε στα βουνά του Πόντου για την ελευθερία και την Ορθοδοξία.

Χορευτές με τις παραδοσιακές ποντιακές φορεσιές, χόρεψαν σέρρα, είδος πυρρίχειου χορού, ο οποίος ονομάζεται έτσι επειδή χορευόταν κυρίως κοντά στον ομώνυμο ποταμό της Τραπεζούντας.

Η πορεία προς την πρεσβεία της τουρκικής πρεσβείας ήταν ειρηνική και αντιπροσωπεία των διοργανωτών θυροκόλλησε ψήφισμα, στο οποίο ζητείται η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ