Αρχική » Μεσογαίας Νικόλαος: ’’H Εκκλησία να ξαναφέρει κοντά της το νέο κόσμο’’

Μεσογαίας Νικόλαος: ’’H Εκκλησία να ξαναφέρει κοντά της το νέο κόσμο’’

από christina

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου, 19 Μαΐου, στη γεμάτη από κόσμο αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου «Κέφαλος», η ομιλία του Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου.

Ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος και ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης καλωσόρισαν και ευχαρίστησαν τον Μητροπολίτη κ. Νικόλαο για την αποδοχή της πρόσκλησης να επισκεφθεί για πρώτη φορά την Κεφαλονιά.

Η ομιλία του είχε θέμα «Σύγχρονες τεχνολογίες, Νέες ἀντιλήψεις: Η Ἐκκλησία μπροστά σε ένα καινούριο κόσμο».

Ο Μητροπολίτης κ. Νικόλαος ανέλυσε την σχέση της εκκλησίας με την επιστήμη. Η ομιλία του ξεκίνησε με μια αναδρομή στα ανθρώπινα τεχνολογικά επιτεύγματα του χθες… μέχρι και σήμερα.

Όπως είπε: «Σήμερα είναι ένας άλλος κόσμος, η τεχνολογία, μπήκε απότομα στις ζωές μας και έβαλε στην άκρη την εκκλησία» και συνέχισε «Πρέπει να υπάρχει διάλογος της εκκλησίας με την επιστημονική πρόκληση και να μην στέκεται απέναντι».

Ο άνθρωπος, όπως είπε, έχει διογκωθεί από την εφήμερη χρονική και βιολογική του διάσταση και έχει συρρικνωθεί ως προς την πνευματική.

Μίλησε για το διαδίκτυο, την κλωνοποίηση, το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου, τις μεταμοσχεύσεις, την πρόοδο της ιατρικής κ.ά.

Κλείνοντας την ομιλία του παρέθεσε μερικές πρακτικές προτάσεις.

Όπως, ότι θα πρέπει η παιδεία της πίστης να έχει στοιχεία ζωντανής κατήχησης και όχι σχολικού μαθήματος.

Η Εκκλησία..

Nα πλησιάσει τον λαό.

Να διαφυλάξει την ιστορία και πολιτισμό μας.

Να ξαναφέρει κοντά της το νέο κόσμο, με νεανικό και κατανοητό λόγο.

Να δώσει όραμα.

Ο λόγος της να έχει διαχρονικότητα.

Και να αποτινάξει τον επαρχιωτισμό της και να δώσει έμφαση στην οικουμενική της διάσταση.

Το συμπέρασμα ήταν ότι η σύγχρονη επιστήμη και τεχνολογία δεν απειλεί την πίστη μας, αντίθετα, την επιβεβαιώνει. Το θέμα είναι πως τις χρησιμοποιούμε.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ