Eκδήλωση απονομής του τίτλου «Δικαίου των Εθνών» του Ινστιτούτου και Μουσείου Ολοκαυτώματος «Γιαντ Βασέμ» στον κ. Νταραρά για τη διάσωση του κ. Σαμ Λεβή, πραγματοποιήθηκε παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στο αμφιθέατρο του 2ου Γυμνασίου Ελευσίνας. 

Η Αρχιεπισκοπή, σε σχετική ανακοίνωσή της σημειώνει: «H εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του 2ου Γυμνασίου Ελευσίνας και παρέστησαν, επίσης, οι Μητροπολίτες Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνος, ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Καλαντζής, η Σύμβουλος της Πρέσβεως του Ισραήλ κα. Σασουάν Χασσόν, ο Αρχιμανδρίτης Συμεών Βενετσιάνος, Διευθυντής τoυ Ιδρύματος Γάμου και Οικογένειας της Αρχιεπισκοπής, ο π. Αντώνιος Καλλιγέρης Διευθυντής της Ποιμαντικής Γάμου & Οικογένειας και καθηγητής στο 2ο Γυμνάσιο Ελευσίνας, εκπρόσωποι του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου της Ελλάδος, αλλά και του Εβραϊκού Μουσείου, μαθητές και εκπαιδευτικοί.

Μετά τους επίσημους χαιρετισμούς, μαθητές ανέγνωσαν κείμενα που περιέγραφαν τι είναι το Yad Vasem, αλλά και την ιστορία διάσωσης του κ. Σαμ Λεβή. Μέσα από αυτή την αφήγηση έγινε γνωστό πως η οικογένεια Λεβή εντόπισε τους «σωτήρες» της ύστερα από χρόνια αναζήτησης, το 2011, και από τότε διατηρούν φιλικές σχέσεις.

Στην συνέχεια προβλήθηκε σχετικό βίντεο, ενώ αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε διάλογος μεταξύ μαθητών και του Μητροπολίτη Ιλίου με θέμα «Μπορεί να αλλάξει ο κόσμος;», όπου οι μαθητές εξέφρασαν απορίες και προβληματισμούς.

Ο Αρχιεπίσκοπος συνεχάρη μαθητές και καθηγητές για την οργάνωση της εκδήλωσης τονίζοντας πως «σήμερα που ασχολούμαστε με διάφορα προβλήματα και δυσκολίες έρχεται μία ομάδα παιδιών να μας θυμίσει ότι και άλλοτε υπήρξαν δύσκολες εποχές και αυτό είναι ένα μάθημα» σημειώνοντας πως αν δεν αλλάξουμε οι ίδιοι, δεν θα αλλάξει η ζωή μας.

«Δεν θα γίνει τίποτε, αν δεν αλλάξει ο κάθε άνθρωπος» επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος και τόνισε πως «την αλλαγή καλούμαστε να την περιμένουμε από τον εαυτό μας και όχι από τους άλλους».

Αναφέρθηκε, επίσης, στις ερωτήσεις των παιδιών και στην αγωνία τους για το μέλλον και κάλεσε τον καθένα ξεχωριστά να αλλάξει εσωτερικά, για να έρθει η κοινωνική αλλαγή.

O Αρχιεπίσκοπος μιλώντας για το προσφυγικό ζήτημα ανέφερε πως «όσοι σπουδάσαμε στη Γερμανία, επισκεφτήκαμε το Νταχάου και το Άουσβιτς και νιώσαμε φρίκη. Έτσι και τώρα με όλους αυτούς τους ανθρώπους που έρχονται από τη Μέση Ανατολή. Μας κάνει να αναρωτηθούμε, άραγε όλοι αυτοί φεύγουν από εκεί για να έρθουν εκδρομή στην Ελλάδα; Έτσι, από μόνοι τους ξεκίνησαν; Όχι. Βομβαρδίστηκαν και η ανάγκη τους έκανε να τρέξουν να σωθούν. Και ποιοι τους βομβάρδισαν; Όλοι αυτοί που τώρα τους βάζουν σύρματα».

Οι Δίκαιοι των Εθνών είναι ένας τιμητικός τίτλος που απονέμεται από το Γιαντ Βασσέμ, το Ίδρυμα για τη Μνήμη των Μαρτύρων και των Ηρώων του Ολοκαυτώματος, εκ μέρους του Κράτους του Ισραήλ, σε μη-Εβραίους, που στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με κίνδυνο της ζωής τους, έσωσαν τις ζωές χιλιάδων Εβραίων. Το Γιαντ Βασέμ ιδρύθηκε το 1953, στην Ιερουσαλήμ και είναι κτισμένο στους πρόποδες του όρους Herzl. Περιλαμβάνει το Μουσείο Ιστορίας του ολοκαυτώματος, το Μνημείο των Παιδιών και την αίθουσα Μνήμης, το Μουσείο της Τέχνης του Ολοκαυτώματος, υπαίθρια μνημεία και γλυπτά, συναγωγή, ερευνητικό κέντρο, βιβλιοθήκη, αρχεία, εκδοτικό οίκο και τη Διεθνή Σχολή Σπουδών για το Ολοκαύτωμα».