Αρχική » Σιάτιστα: 103η επέτειος της απελευθέρωσης

Σιάτιστα: 103η επέτειος της απελευθέρωσης

από kivotos

Την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015 η πόλη της Σιάτιστας γιόρτασε τα 103α ελευθέριά της από τον τουρκικό ζυγό με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την τέλεση της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας και Δοξολογίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλο και τους Ιερείς της πόλεως, παρουσία των δημοτικών αρχών, πολιτικών, στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών, και πλήθους κόσμου.

Μετά το πέρας της Δοξολογίας, ο κ. Αναστάσιος Δάρδας, Δρ. Ιστορικής Θεολογίας, εξεφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας και αναφέρθηκε στα γεγονότα της απελευθερώσεως της πόλης της Σιάτιστας.

Στις 11:30 π.μ. τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των πεσόντων της πόλης, καθώς επίσης και στις προτομές των Μιχαήλ Αναστασάκη και Λεωνίδα Παπαμαλέκου, των Κρητών πολεμιστών στη μάχη της Σιάτιστας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παύλος μετά το πέρας της παρέλασης δήλωσε τα εξής:

«Αυτή η ημέρα, είναι μία ημέρα τιμής και δόξας για τη Σιάτιστα, αλλά και μία ημέρα διδαχής. Σήμερα γιορτάζουμε την απελευθέρωση της πόλης μας, η οποία έγινε πραγματικότητα με την συνδρομή, τόσο αδελφών μας από την Κρήτη, όσο και από άλλα μέρη, οι οποίοι δεν σκέφθηκαν ιδιοτελώς αλλά πατριωτικώς, και ξεκίνησαν από την πατρίδα τους μακριά να ’ρθουν και να στηρίξουν τον αγώνα εδώ στη Δυτική Μακεδονία και ήρθανε στη Σιάτιστα.

Αν σκεφθούμε ότι η μάχη της Σιάτιστας συνετέλεσε στην καθυστέρηση των Τούρκων και στο ότι οι Έλληνες πρόλαβαν και μπήκαν στη Θεσσαλονίκη, αυτό καταδεικνύει τη μεγάλη σημασία αυτής της μάχης. Βέβαια, αν η Ιστορία του παρελθόντος δεν γίνεται μάθημα για το παρόν, τότε δεν μας ωφελεί σε τίποτα.

Αυτό, λοιπόν, που έχει να μας διδάξει σήμερα είναι, τον καθαρό πατριωτισμό και όχι τον νοσηρό εθνικισμό, και την αλληλεγγύη η οποία κάνει όλους τους Έλληνες να είναι ως μια γροθιά και να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο. Σήμερα δεν μας απειλούν όπλα, αλλά άλλου είδους απειλές. Ενωμένοι μπροστά στον κίνδυνο το σημερινό μπορούμε να αντισταθούμε και να νικήσουμε».
 

Το απόγευμα της ημέρας της εορτής, Τετάρτη 4 Νοεμβρίου, στο μνημείο στο ύψωμα «Λόφος Υπολοχαγού Καπιτσίνι», επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε και ο Ιερέας π. Βασίλειος Βασιλείου μαζί με μια ομάδα Σιατιστινών πολιτών, οι οποίοι και κατέθεσαν στεφάνι εις μνήμη των ηρωικώς πεσόντων.
 

 



Πηγή: http://siatistaagiosnikolaos.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ