Αρχική » Ρώσοι δημοσιογράφοι στην Ευρυτανία για την προώθηση του προσκυνηματικού τουρισμού

Ρώσοι δημοσιογράφοι στην Ευρυτανία για την προώθηση του προσκυνηματικού τουρισμού

από kivotos

Ρώσοι δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι της ομόδοξης Ρώσικης Εκκλησίας, προσκεκλημένοι του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος κ. Κωνσταντίνου Μπακογιάννη και του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, στα πλαίσια της επίσημης επίσκεψής τους σε Ιερές Μητροπόλεις της Περιφέρειας, την Τετάρτη 4 και Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015, επισκέφτηκαν την Ευρυτανία, όπου είχαν σειρά συναντήσεων και συσκέψεων με τον Επιχώριο Επίσκοπο και φορείς του τόπου, με κυρίαρχο θέμα τον Προσκυνηματικό Τουρισμό.

Οι Ρώσοι δημοσιογράφοι συνοδευόμενοι από τον γραμματέα της Συνοδικής Επιτροπής Αρχιμ. π. Σπυρίδωνα Κατραμάδο, έφτασαν το απόγευμα της Τετάρτης στο Καρπενήσι, όπου έτυχαν θερμής υποδοχής, από τον αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας κ. Άρη Τασιό, τους δημάρχους Καρπενησίου και Αγράφων κ.κ. Νίκο Σουλιώτη και Θοδωρή Μπαμπαλή, τον εκπρόσωπο της Ι.Μ. Καρπενησίου για θέματα Προσκυνηματικού Τουρισμού π. Ευάγγελο Φεγγούλη, και τον Αρχιερατικό Επίτροπο Καρπενησίου π. Νικόλαο Σταμούλη.

Στη συνέχεια το γκρουπ πραγματοποίησε επίσκεψη στο χιονοδρομικό Κέντρο Βελουχίου, όπου και ξεναγήθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη και τους υπευθύνους λειτουργίας του Χ.Κ. και ακολούθησε προσκύνημα στον Ιερό Ναό των Ευρυτάνων Αγίων. Εκεί ο εφημέριος π. Γεώργιος Χρυσαφογεώργος και η γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου της Ενορίας «Μάρκος Μπότσαρης» δικηγόρος κ. Χρυσούλα Σουλιώτη, προσέφεραν αναμνηστικά δώρα.

Ακολούθησε σύμφωνα με το πρόγραμμα, ευρεία σύσκεψη υπό τον Αντιπεριφερειάρχη στο Γραφείο της Αντιπεριφέρειας Ευρυτανίας στο Καρπενήσι, στην οποία έλαβαν μέρος, ο π. Σπυρίδων Κατραμάδος, ο εκπρόσωπος της Ι.Μ. Καρπενησίου σε θέματα Προσκυνηματικού Τουρισμού π. Ευάγγελος Φεγγούλης, οι δήμαρχοι Καρπενησίου και Αγράφων κ.κ. Νίκος Σουλιώτης και Θοδωρής Μπαμπαλής, οι Π.Σ. Βασίλης Φακίτσας και Κ. Καλαντζή, η Αντιδήμαρχος Καρπενησίου κ. Κονιαβίτη, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ευρυτανίας κ. Χρήστος Τσάμπρας, ο Πρόεδρος των Ξενοδόχων Ευρυτανίας κ. Θ. Χονδρός, ο Πρόεδρος των Ενοικιαζομένων Δωματίων κ. Νίκος Ζαρμακούπης και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Β. Κολλημένος.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης αυτής, ο π. Σπυρίδων Κατραμάδος, αναφέρθηκε στις σοβαρές προοπτικές που δίνει ο θρησκευτικός τουρισμός ώστε να γίνει κυρίαρχος πυλώνας ανάπτυξης για όλη την Ευρυτανία, καταθέτοντας στην ομήγυρη σημαντικές προτάσεις βασισμένες σε ένα στρατηγικό πλαίσιο δράσεων που μπορεί να αναπτυχθεί μεταξύ Ευρυτανίας και Ρωσίας στους τομείς του Θρησκευτικού αλλά και του πολιτιστικού Τουρισμού.

Οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου της Ευρυτανίας, ανάπτυξαν ο καθένας από την πλευρά του, τα τεράστια πλεονεκτήματα της Ευρυτανίας, στο τομέα της φιλοξενίας, της εστίασης αλλά και του εναλλακτικού Τουρισμού.

Ο εκπρόσωπος της Ι.Μ. π. Ευάγγελος Φεγγούλης, από την πλευρά του ενημέρωσε τους συμμετέχοντες στην σύσκεψη, πως η Ιερά Μητρόπολις Καρπενησίου έχει ξεκινήσει μια σημαντική προσπάθεια καταγραφής, των δυο μεγάλων προσκυνημάτων (Ι.Μ. Προυσού και Τατάρνης) αλλά και όλων των σημαντικών Βυζαντινών και μεταβυζαντινών Μνημείων της Ευρυτανίας και της εκπόνησης ενός συγκροτημένου εντύπου για όλα αυτά σε τρεις γλώσσες, ελληνική, αγγλική και ρώσικη, εργαλεία απαραίτητα στην προσπάθεια προώθησης του προσκυνηματικού τουρισμού στην Μητρόπολη. Επίσης ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις εκκλ. κατασκηνώσεις της Σωτήρας Ανατ. Φραγκίστας, με την προοπτική φιλοξενίας παιδιών από τη Ρωσία σε αυτές και στην αξιοποίηση της λίμνης Κρεμαστών.

Οι Ρώσοι δημοσιογράφοι έκαναν ιδιαίτερη μνεία στο τεράστιο τουριστικό ενδιαφέρον του ρώσικου λαού για την Ελλάδα και κυρίως για τον θρησκευτικό τουρισμό λόγω του ομόθρησκου των δυο λαών και ζήτησαν να έχουν συγκεκριμένα στοιχεία όλου του τουριστικού πακέτου, από την Ευρυτανία, προκειμένου να προβληθούν αυτά στα μέσα που εργάζονται και έτσι να προκαλέσουν το ενδιαφέρον για προγραμματισμό προσκυνηματικών επισκέψεων στην περιοχής μας.

Οι Ρώσοι δημοσιογράφοι έκαναν ιδιαίτερη μνεία στο τεράστιο τουριστικό ενδιαφέρον του ρώσικου λαού για την Ελλάδα και κυρίως για τον θρησκευτικό τουρισμό λόγω του ομόθρησκου των δυο λαών

Τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης όσο και οι Δήμαρχοι, συμφώνησαν με τις προτάσεις του π. Σπυρίδωνα Κατραμάδου, για την διοργάνωση ενός κοινού συνεδρίου νεολαίων Ρώσων και Ευρυτάνων και μιας σειράς πολιτιστικών δράσεων, που θα δημιουργήσουν σημαντικές προοπτικές συνένωσης και κοινωνίας των δυο λαών. Οι αιρετοί του τόπου μας αποδέχτηκαν τις προσκλήσεις των Ρώσων δημοσιογράφων, να ανταποδώσουν την επίσκεψη στην Ρωσία και τόνισαν με έμφαση ότι η συνάντηση αυτή ήταν ιδιαίτερα σημαντική καθότι κατά κοινή ομολογία είναι η απαρχή μιας σπουδαίας συνεργασίας, μεταξύ Ρωσίας και Ευρυτανίας, με τεράστιες περαιτέρω προοπτικές.

Την επομένη Πέμπτη 5 Νοεμβρίου, το γκρούπ πραγματοποίησε επίσκεψη-προσκύνημα στην Ιερά Μονή Προυσού και συνάντηση με τον επιχώριο Επίσκοπο, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καρπενησίου κ. Νικόλαο. Μετά το προσκύνημα στην “Κυρά της Ρούμελης”, ο σεπτός Ποιμενάρχης της Ι. Μητροπόλεως Καρπενησίου, δέχθηκε τα μέλη της δημοσιογραφικής ομάδας στο αρχονταρίκι, καλωσορίζοντάς τους με περίσσια πατρική αγάπη. Ευχαρίστησε τον π. Σπυρίδωνα, τον «καλό συνεργάτη» του, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, για την οργάνωση της επισκέψεως αυτής και τους δημοσιογράφους για το ενδιαφέρον τους, να προβάλουν και να αναδείξουν τόσο το Μοναστήρι της Προυσιώτισσας, όσο και τα άλλα πολύ σημαντικά προσκυνήματα και μνημεία της Ευρυτανίας ευχόμενος όπως η επίσκεψη αυτή δημιουργήσει τις καλύτερες προοπτικές προώθησης του προσκυνηματικού τουρισμού και στις δυο πλευρές.

Το οδοιπορικό – προσκύνημα στην αγιοτόκο Ευρυτανία, ολοκληρώθηκε με τα αναμνηστικά και την ευλογία που προσέφεραν, ο Ποιμενάρχης και η Μονή στα μέλη του γκρούπ, που έφυγαν γεμάτοι δάκρυα συγκίνησης αλλά και χαράς προς τον επόμενο προορισμό τους, που ήταν η επίσκεψη στον Σεβ. Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Νικόλαο και την Ιερά Μονή Δαμάστας.



Πηγή: www.ecclesia.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ