Αρχική » Κοτζιάς: «O πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ επέλεξε όνομα» – Νέα επικοινωνία Ζάεφ με Τσίπρα

Κοτζιάς: «O πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ επέλεξε όνομα» – Νέα επικοινωνία Ζάεφ με Τσίπρα

από christina

Την επίτευξη συμφωνίας για το Σκοπιανό ανήγγειλε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, λίγες ώρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Πιστεύω ότι η αισιοδοξία μου για την επίλυση του θέματος του ονόματος θα υλοποιηθεί» δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεβ, μιλώντας στο τηλεοπτικό σταθμό «Τέλμα» των Σκοπίων το βράδυ της Δευτέρας 11 Ιουνίου 2018.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική ευκαιρία για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και απομένει να διευκρινισθούν όλες οι λεπτομέρειες της συμφωνίας με την Ελλάδα, ώστε αύριο με τον πρωθυπουργό Τσίπρα να ανακοινώσω την ευχάριστη είδηση», ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δήλωσε:«Έχουμε ήδη ανακοινώσει στο κοινή γνώμη, πως αφήσαμε για αύριο να μιλήσουμε και πάλι, για να κάνουμε το ιστορικό βήμα. Η αισιοδοξία μου αυτή, σας το λέω αποκλειστικά, μπορεί να επιτευχθεί, με μεγάλη εξειδίκευση και επαγγελματισμό των κρατικών θεσμών που ήταν μέρος αυτών των διαπραγματεύσεων. Για να επιτύχουμε μια δίκαιη συμφωνία, για να ενισχύσουμε την ταυτότητα, για να μείνουμε δίπλα στις πιο ισχυρές χώρες των διεθνών οργανισμών».

Μια ενδεχόμενη απόρριψη της συμφωνίας, στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στην ΠΓΔΜ, θα έχει ως συνέπεια την επιστροφή στην απογοήτευση, στον ριζοσπαστισμό, στον ψευτοπατριωτισμό και στον εθνικισμό, ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ.

«Δεν θέλω καν να σκεφτώ τι θα συμβεί αν αποτύχει. Πρέπει να κοιτάξουμε προς τα εμπρός και είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η ευκαιρία δεν θα χαθεί. Αυτή η ιστορική ευκαιρία προσφέρει μόνο καλές προοπτικές για την πΓΔΜ, ενισχύει την ταυτότητα, και καθιστά την χώρα ισότιμο παράγοντα με όλες τις χώρες και αυτά είναι σπουδαία πράγματα. Πιστεύω ότι οι πολίτες θα το καταλάβουν αυτό», είπε ο Ζάεφ.

«Αναμένουμε βοήθεια και υποστήριξη από την Ελλάδα, όπως συμβαίνει τώρα με τη Βουλγαρία. Αναμένουμε από την Ελλάδα να γίνει στρατηγικός μας εταίρος», είπε, τονίζοντας πως δεν σχεδιάζει πρόωρες εκλογές μαζί με το δημοψήφισμα, διότι αυτές θα αποτελούν χάσιμο χρόνου.

Οι δύο πρωθυπουργοί Ζάεφ και Τσίπρας συνομίλησαν για μια ώρα «σε καλό κλίμα» σύμφωνα με το Μαξίμου και συμφώνησαν να «ολοκληρώσουν τις συνομιλίες τους» σε νέα τηλεφωνική επικοινωνία, το πρωί της Τρίτης.

Κoτζιάς: «O κ. Ζάεφ έχει επιλέξει ήδη την ονομασία»

Ο Έλληνας υπουργός Eξωτερικών Νίκος Κoτζιάς μιλώντας στο kontra Chanel  δήλωσε: «Νομίζω ότι σήμερα κάναμε το αποφασιστικό βήμα. Η διαπραγμάτευση δεν είναι μια ευθεία γραμμή αλλά ένας επίπονος αγώνας με σκαμπανεβάσματα, αρκεί να υπάρχει θέληση να λύσουμε τα προβλήματα».

Eπικρατέστερη ονομασία για την επίλυση του Σκοπιανού είναι η «Βόρεια Μακεδονία» (Severna Makedonija), με γλώσσα τη Μακεδονική που, όπως σημείωσε, αναγνωρίστηκε στον ΟΗΕ από το 1977 και με αναφορά ότι πρόκειται για Σλαβική γλώσσα: «Στη γλώσσα, αυτό που θα λέει η συμφωνία και έχει συμφωνηθεί είναι ότι θα προσδιορίζεται ότι δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική, δεν διεκδικεί καμία κληρονομιά και ανήκει στις σλαβικές οικογένειες. Αυτό εγώ το θεωρώ ειλικρίνεια. Επιπλέον, η συμφωνία θα καθιστά σαφές ότι ο πληθυσμός της δεν έχει καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό». 

Στο ονοματολογικό, επιβεβαιώσε ότι η ονομασία Μακεδόνια του Βαρδάρη, απορρίφθηκε από τα Σκόπια, η ονομασία Μακεδονία – Σκόπια, από την ελληνική πλευρά και στο τραπέζι έμειναν οι ονομασίες Βόρεια, Νέα και Άνω Μακεδονία. Οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ άφησε να εννοηθεί ότι θα κλείσει την Τρίτη στη συνομιλία των πρωθυπουργών, καθώς «ο κ. Ζάεφ έχει επιλέξει ήδη την ονομασία από τις υπάρχουσες». 

«Αν ολοκληρωθεί η συζήτηση αύριο, θα έχει ολοκληρωθεί και η συζήτηση για το όνομα», είπε, μιλώντας για τη νέα επικοινωνία που θα έχουν οι δύο πρωθυπουργοί. 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ