Αρχική » Αιχμές του Πάπα Φραγκίσκου για τη φιλοχρηματία ιερέων

Αιχμές του Πάπα Φραγκίσκου για τη φιλοχρηματία ιερέων

από kivotos

«Η Εκκλησία πρέπει να μιλάει με την αλήθεια και με την μαρτυρία της», δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος στην ολλανδική εφημερίδα Straatnieuws, η οποία στηρίζει πρωτοβουλίες βοήθειας των αστέγων. O Πάπας προσέθεσε ότι «τυχόν συμφωνίες με τις κυβερνήσεις πρέπει να είναι ξεκάθαρες, διαφανείς. Για παράδειγμα: εμείς διαχειριζόμαστε ένα μέγαρο, αλλά όλοι οι λογαριασμοί ελέγχονται, για να αποφευχθεί η διαφθορά».

Ο ίδιος συνέχισε αναφέροντας ότι «η Εκκλησία πρέπει να μιλάει διαμέσου της αλήθειας και της μαρτυρίας της: την μαρτυρία της φτώχειας. Το να μιλάει ένας πιστός για την φτώχεια ή για τους άστεγους και να διάγει βίο που θυμίζει Φαραώ, αυτό δεν είναι δυνατόν».

Ο Αργεντινός πάπας εξηγεί ότι διάλεξε να ζήσει σε διαμέρισμα πενήντα τετραγωνικών μέτρων διότι αν έμενε στο αποστολικό μέγαρο του Βατικανού «…θα του έκανε κακό. Είναι ένα θέμα ψυχικής ισορροπίας». Αντίθετα, το να ζει στον θρησκευτικό ξενώνα της Santa Marta, το να τρώει μαζί με πολλούς κληρικούς «του κάνει καλό, τον κάνει να νιώθει ελεύθερος», εξήγησε ο Ποντίφικας.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει ο ραδιοσταθμός του Βατικανού Radio Vaticana, o Φραγκίσκος κατά την λειτουργία που τελέσθηκε στον ξενώνα της Santa Marta υπογράμμισε: «στην Εκκλησία υπάρχουν αυτά τα άτομα τα οποία, αντί να τεθούν στην υπηρεσία των άλλων, καινα ρίξουν θεμέλια, χρησιμοποιούν την Εκκλησία: είναι αυτοί που προσπαθούν να αναρριχηθούν, εκείνοι που αγαπούν το χρήμα. Πόσους ιερείς, επίσκοπους που φέρονται με αυτό τον τρόπο δεν γνωρίσαμε… Είναι λυπηρό να το διαπιστώνουμε».

 


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ