Ηχηρό παρόν έδωσαν το απόγευμα της Δευτέρας 18 Ιουνίου, ο  ιερός κλήρος,  ο φιλόπατρις λαός και ο Aρχές της Φθιώτιδος στο συλλαλητήριο για την υπεράσπιση της Μακεδονίας, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Αθανασίου Διάκου στη Λαμία.

Η Μητρόπολη Φθιώτιδος τονίζει σε ανακοίνωσή της: «Μετά από πρωτοβουλία Εκπολιτιστικών Συλλόγων, πολιτών και άλλων φορέων του τόπου μας, το Συλλαλητήριο αυτό ήταν το πρώτο, το οποίο πραγματοποιήθηκε μετά την υπογραφή της συμφωνίας παραχώρησης του ονόματος της Μακεδονίας,  μεταξύ των Πρωθυπουργών Ελλάδος και Σκοπίων,.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι, κάτω από την σκιά του Ανδριάντος του Εθνομάρτυρος Αθανασίου Διάκου, του Ήρωος Σύμβολο της  λεβεντογέννας και Ηρωοτόκου Ρούμελης και ολοκλήρου της Ελλάδος,  ένωσαν τις φωνές τους, υπερασπιζόμενοι την Ελληνικότητα της Μακεδονίας και με Εθνική υπερηφάνεια έδωσαν το μήνυμα ότι η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική!

 

 

 Προσκεκλημένος για να απευθύνει τον πατρικό του χαιρετισμό ήταν και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, ο οποίος με εμφανή την συγκίνηση αναφέρθηκε στην Ιστορικότητα της Ελληνικής γης της Μακεδονίας και στην επίσημη απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος περί μη εκχωρήσεως του ονόματος της Μακεδονίας ή παραγώγου του καθώς και στην δύναμη της ανατροπής αποφάσεων  που έχει ο λαός, ο οποίος είναι και ο φύλαξ και υπερασπιστής των Ιερών και των Εθνικών αξιών.

 Ο Ποιμενάρχης μας δακρυσμένος αναφέρθηκε στους Ήρωες Μακεδονομάχους Αρχιερείς, Ιερείς και απλούς πολίτες, οι οποίοι κατά την διάρκεια του Μακεδονικού αγώνος έχυσαν το αίμα τους υπερασπιζόμενοι την Ελληνικότητα της Μακεδονίας και την διαφύλαξη της Ελληνορθόδοξης ταυτότητας του Έθνους μας.

  Έκλεισε τέλος τον σύντομο χαιρετισμό του, με μια ελπιδοφόρα προοπτική, δίδοντας το αισιόδοξο μήνυμα, ότι οι προσευχές των αγίων και των Ηρώων της Μακεδονίας είναι αυτές που θα δώσουν την λύση σ’ αυτή την κρίσιμη καμπή που διέρχεται η Πατρίδα μας.

   Στην συνέχεια και σύμφωνα με το πρόγραμμα χαιρετισμούς απηύθυναν: η Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Φθιώτιδος κ. Συμέλα Πατσινακίδου, ο Πρόεδρος των Εφέδρων Καταδρομέων κ. Κωνσταντίνος Πανέτσος, Εκπρόσωπος του Αθλητικού Πολιτιστικού Συλλόγου Αμφικτυόνων Φθιώτιδος κ. Νικόλαος Ηλιόπουλος και ο Πρόεδρος του Ηθικοθρησκευτικού Συλλόγου «Ο Ευαγγελιστής Λουκάς» κ. Παναγιώτης Ντούρος.

 Κεντρικός ομιλητής του Συλλαλητηρίου ήταν ο τ. Υπουργός κ. Στυλιανός Παπαθεμελής, ο οποίος στην άρτια και Ιστορικά κατοχυρωμένη ομιλία του αναφέρθηκε στα δίκαια της Μακεδονίας και στην δύναμη του ενωμένου λαού, ο οποίος είναι αυτός που παίρνει και τις αποφάσεις και καταρρίπτει κάθε απόφαση που ζημιώνει τα ιδανικά του».

 Με τον δικό τους τρόπο το παρόν έδωσαν και οι επαγγελματίες οδηγοί και ιδιοκτήτες ταξί, οι οποίοι πραγματοποίησαν μεγάλη αυτοκινητοπομπή ενώνοντας τις φωνές τους με το πλήθος του λαού.

Τους ομιλητές προσφωνούσε ο κ. Απόστολος Ρούσκας, Θεολόγος, ενώ το Συλλαλητήριο έκλεισε με προσκλητήριο των ονομάτων των Πεσόντων Ηρώων Μακεδονομάχων και τον Εθνικό μας ύμνο, ο οποίος εψάλη δυνατά και με Εθνική υπηρηφάνεια απ’ όλο το πλήθος των συμμετεχόντων.

 

Η ομιλία του Μητροπολίτη Φθιώτιδος

«Αγαπητοί μου αδελφοί παιδιά της Εκκλησίας, παιδιά της Ελλάδος.

  Πρώτα σας συγχαίρω για την παρουσία σας εδώ στην σημερινή σύναξη της Λαμίας κάτω από την πνευματική σκιά του Ανδριάντος του Αθανασίου Διάκου για την υπεράσπιση της Μακεδονίας και των εθνικών αξιών.

  Ο λαός είναι η βάση επί της οποίας πρέπει να στηρίζεται κάθε απόφαση και πρωτοβουλία είτε της πολιτείας, είτε της Εκκλησίας. Ο φύλαξ της Εκκλησίας, αλλά και της πολιτείας «ὁ λαός αὐτός ἐστί» και αυτό κάνετε εσείς απόψε και όλοι άλλοι που έχουν διαδηλώσει και θα διαδηλώσουν στα διάφορα μέρη της Πατρίδος μας και στο εξωτερικό για το θέμα της Μακεδονίας.

  Σήμερα λοιπόν εδώ κάτω από το άγαλμα του εθνομάρτυρος Αθανασίου Διάκου που θυσιάστηκε για την πίστη και την Πατρίδα.

  Εκφράζουμε την αντίθεσή μας σε οποιαδήποτε χρήση του ονόματος της Μακεδονίας ή παραγώγου του. Αυτή είναι η ομόφωνη απόφαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ότι «το όνομα της Μακεδονίας είναι αδιαπραγμάτευτο».

  Οι γείτονες μας όπως και άλλοι Σλαβικοί λαοί οφείλουν όχι μόνο την χριστιανική πίστη τους, αλλά και το αλφάβητό τους στους Θεσσαλονικείς αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο.

   Δυστυχώς οι Σκοπιανοί καπηλεύονται την ιστορία της Ελληνικής Μακεδονίας, την ιστορία του Φιλίππου και του Μ. Αλεξάνδρου, του οποίου λένε, ότι είναι απόγονοι, ενώ όλοι οι ιστορικοί αποφαίνονται, ότι στην περιοχή αυτή κατοίκησαν τον 6ο μ.χ. αιώνα. Η επιστήμη και η έρευνα έχουν αποδείξει την καπηλεία όλων αυτών. Ακόμα και δικοί τους πολιτικοί, ομιλούν για Σλαβικό λαό και όχι Μακεδονικό, όπως ο μακαρίτης ο Γκλιγκόροφ.

   Για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας αγωνίσθηκαν οι Μακεδονομάχοι και έπεσαν ηρωικά Αρχιερείς, ιερείς και απλοί πολίτες με κορυφαίους τον Παύλο Μελά και τους Αρχιερείς  Γερμανό Καραβαγγέλη, Αιμιλιανό Γρεβενών κ.α.

   Μετά λοιπόν την χθεσινή συμφωνία, θα βγάλουμε τα Ηρώα, θα τα γκρεμίσουμε; Θα καθαιρέσουμε τις αναθηματικές πλάκες; Θα διαγράψουμε κάθε τι που θυμίζει τις θυσίες των προγόνων μας υπέρ της Μακεδονίας;

 Προ ολίγων μηνών μετά την έκτακτη απόφαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ο Β΄ με όλους τους Συνοδικούς Μητροπολίτας ανέβηκαν στην Καστοριά και ετέλεσαν μνημόσυνο των Μακεδονομάχων. Αυτά θα καταργηθούν; Θα σταματήσουν οι Δοξολογίες; Οι επιμνημόσυνες δεήσεις; Θα τα διαγράψουμε όλα αυτά;

Γι᾿ αυτό δεν πρέπει να υποχωρήσουμε από τα δίκαιά μας. Να μην αναγνωρίσουμε ταυτότητα, γλώσσα, Εκκλησία Μακεδονική. Να μη επιβραβεύσουμε τους πλαστογράφους της ιστορίας, οι οποίοι επιβουλεύονται την Μακεδονία μας και την πατρίδα μας. Και μόνο η χρήση του ονόματος της Μακεδονίας, περιέχει αλυτρωτισμό.

Η συμφωνία της ειρήνης είναι κατά την έκφραση του Ακρίτα Μητροπολίτου Γουμενίσσης Δημητρίου «συμφωνία κοροϊδίας». Όλοι ομιλούν για εθνική υποχώρηση. Δεν πρέπει όμως οι κυβερνώντες να αποφασίζουν δίχα της  γνώμης του λαού. Και ο λαός σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις κατά 70 και άνω τοις εκατό είπε ΟΧΙ στη συμφωνία.

Οι οικονομικές υποσχέσεις των μεγάλων δεν πρέπει να μας αναγκάσουν. Δεν πρέπει να τους χαρίσουμε την Μακεδονία με την προοπτική ωφελειών. Ο Μητροπολίτης Καστορίας Σεραφείμ είπε: «Εμείς θέλουμε τη Μακεδονία μας κι ας τρώμε πέτρες».

Ως Εκκλησία επιδιώκουμε την ειρηνική συνεργασία με τους ομόδοξους  γείτονές μας επί των αρχών του δικαίου και της ιστορικής αληθείας. Τα σχέδια των μεγάλων για γεωπολιτικές ανακατατάξεις δεν πρέπει να ανατρέψουν την ιστορία και την Ελληνορθόδοξη ταυτότητά μας.

  Καλούμε από την ιστορική πόλη της Λαμίας στην πρώτη μετά την υπογραφή της συμφωνίας διαδήλωση,  να αφουγκραστούν τον λαό οι  κυβερνώντες. Και ο λαός της Ελλάδος δεν εγκρίνει τις ταπεινωτικές κινήσεις τους, που φαίνονται μεν ως προσαρμογή στην σύγχρονη πραγματικότητα, αλλά στην ουσία τους είναι υποταγή στις εντολές των μεγάλων.

Αδελφοί μου, η Ελλάδα απ᾿ άκρου εις άκρον και ο Ελληνισμός της διασποράς φωνάζει δυνατά:  Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ!

  Ακούσατε Έθνη και λαοί: Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΗΤΑΝ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ!

 Των αγίων και των ηρώων της Μακεδονίας οι προσευχές και σ’ αυτή την δύσκολη καμπή θα δώσουν την λύση».