Νέα δικαστική αντιπαράθεση ξεκίνησε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), για τις νέες αστυνομικές ταυτότητες (ηλεκτρονικές) που θα τεθούν σε κυκλοφορία και περιέχουν ηλεκτρονικό τσιπάκι με προσωπικά δεδομένα, καθώς προσέφυγαν 4 ιερωμένοι, με πολλά επιχειρήματα περί παραβίαση προσωπικών δεδομένων άλλα και αρκετά που εκπορεύονται από διδαχές του Γέροντα Παΐσιου.

Στο ΣτΕ προσέφυγαν 4 ιερωμένοι (ένας αρχιμανδρίτης και 3 πρωτοπρεσβύτεροι) η "Εστία Πατερικών Μελετών" και δύο δικηγόροι και ζητούν να ακυρωθεί η από 27.4.2018 Κοινή Υπουργική Απόφαση που προβλέπει την έκδοση νέου τύπου αστυνομικών ταυτοτήτων -οι οποίες περιέχουν "RFID chip"-  και καθορίζει τι  προσωπικά στοιχεία θα περιλαμβάνουν (μεταξύ των άλλων, μητρώο κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ), ομάδα αίματος κ.λπ.). 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας ηλεκτρονικής ταυτότητας είναι μεταξύ άλλων, όπως επισημαίνεται, ότι λόγω του ''RFID chip'' που περιέχει είναι εφικτός ο εντοπισμός και η γνώση της ακριβούς γεωγραφικού στίγματος της θέσης του κατόχου της ταυτότητας, ακόμα και εάν αυτός βρίσκεται σε ιδιωτικό χώρο.

Οι ιερωμένοι υποστηρίζουν ότι ο νέος τύπος ηλεκτρονικών ταυτοτήτων, είναι αντίθετος σε πλειάδα συνταγματικών. ''Δεν έχει προηγηθεί η συγκατάθεση των πολιτών και αποτελούν προσωπικά δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα''.

Επίσης, αναφέρουν ότι οι νέες ταυτότητες θίγουν άμεσα και τη θρησκευτική συνείδηση και πίστη των ορθοδόξων χριστιανών κατά παράβαση του Συντάγματος και των διεθνών νομοθετικών κανόνων, καθώς θίγονται οι αρχές και οι δοξασίες μιας θρησκείας χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο για την προστασία της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, ενώ ο Άγιος Παΐσιος στο προφητικό κείμενό του «Τα σημεία των καιρών» τα έχει προβλέψει όλα αυτά.

Οι ιερωμένοι ζητούν η αίτησή τους να εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια του ΣτΕ.