Αρχική » «Αποσπάσματα από το μεγάλο Γεροντικό»

«Αποσπάσματα από το μεγάλο Γεροντικό»

από christina

Οι συλλογές αποσπασμάτων από τους βίους και τις διδαχές των Οσίων Ασκητών (Γεροντικό, Λειμωνάριο, Λαυσαϊκόν κλπ.) αποτελούσαν πάντοτε προσφιλέστατα αναγνώσματα των Μοναχών αλλά και όλων των αγωνιζομένων πιστών. Οι εμπειρίες και τα βιώματα των «βιαστών της Βασιλείας του Θεού» είναι αναμφίβολα οι αψευδέστατοι οδοδείκτες για την κατά Χριστόν πορεία ακόμη και των λαϊκών. Οι Όσιοι Γέροντες έχοντας περάσει από το στάδιο της καθάρσεως και του φωτισμούκαι ζώντας την θέωση μπορούσαν να μεταδίδουν την Χάρη του Αγίου Πνεύματος διά των λόγων και των έργων τους. Η αΐδιος Θεία Χάρη είναι Αυτή που καθιστά τις διδασκαλίες και τις πρακτικές τους διαχρονικές. Ας τις θέσουμε ως θεμέλιο και στην εποχή μας…

Ο μακάριος Επιφάνιος έλεγε: “Είναι απαραίτητο να αποκτούν, όσοι μπορούν, τα χριστιανικά βιβλία.Και μόνο που τα βλέπουμε τα βιβλία, μας κάνουν πιο διστακτικούς προς την αμαρτία, αλλά και μας παρακινούν να ανοίγουμε τα μάτια όλο και περισσότερο προς το θέλημα του Θεού”.

Είπε πάλι: “Μεγάλη ασφάλεια για την αποφυγή της αμαρτίας είναι η ανάγνωση της αγίας Γραφής”.

Είπε επίσης: “Η άγνοια της αγίας Γραφής είναι μεγάλος γκρεμός και βαθύ χάσμα”.

Είπε ακόμη:  “Το να αγνοούν οι άνθρωποι εντελώς τους θείους νόμους είναι μεγάλη προδοσία της σωτηρίας”.

Είπε ο ίδιος πάλι: “Ο Θεός στους αμαρτωλούς χαρίζει και το κεφάλαιο, όταν μετανοούν, όπως στην πόρνη και τον τελώνη, ενώ από τους δικαίους ζητάει και τόκους. Και αυτό είναι ακριβώς εκείνο που έλεγε ο Κύριος στους Αποστόλους:Εάν η ευσέβειά σας δεν ξεπεράσει την ευσέβεια των Γραμματέων και των Φαρισαίων, δεν θα μπείτε στη Βασιλεία των Ουρανών”.

 

Από το βιβλίο «Αποσπάσματα από το μεγάλο Γεροντικό»,

Κεφάλαιο Α’: Παραίνεση για προκοπή στην τελειότητα.

Για παραγγελίες του βιβλίου στο τηλ. 210.6924659.

 

 

 

 

        

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ