Αρχική » Περισσότερα από 2.000.000 αιτήματα για βοήθεια

Περισσότερα από 2.000.000 αιτήματα για βοήθεια

από kivotos

Στο Γιώργη Μυλωνά

 

Στα χρόνια της κρίσης ο φιλανθρωπικός οργανισμός «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνώνδίνει καθημερινά τη μάχη, υποκαθιστώντας πολλές φορές το κοινωνικό κράτος. Εξίσου σημαντικό είναι ότι η αθόρυβη, αλλά ουσιαστική προσφορά του οργανισμού στα αστικά κέντρα και τα ακριτικά μέρη της χώρας έχει κινητοποιήσει τις υγιείς δυνάμεις του τόπου –επιχειρηματίες, επιστήμονες κι απλούς εθελοντές–, που στρατεύονται σε κοινή δράση. Για το έργο της, μας μίλησε ο γενικός διευθυντής της κ. Κώστας Δήμτσας.

 

Ποιες είναι οι βασικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Αποστολή;

Είναι πολύ σημαντικό να πω ότι η δράση της «Αποστολής» υφίσταται από πολύ πριν γίνει αντιληπτή η σημερινή «κρίση». Άνθρωποι που έχουν ανάγκη υποστήριξης και προσφοράς, που μας χρειάζονται δίπλα τους, υπήρχαν πάντα, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό. Τα τελευταία χρόνια είναι γεγονός ότι είναι πολύ εντονότερη η προβολή δράσεων αλληλεγγύης και βοήθειας.

Καταλαβαίνετε ότι είναι σχεδόν αδύνατον για μας, που βρισκόμαστε καθημερινά δίπλα στα χειροπιαστά προβλήματα των συνανθρώπων μας, να τα… βάλουμε σε λίστα προτεραιότητας. Όλες οι ανάγκες αποτελούν προκλήσεις για μας.

Αδιαμφισβήτητα όμως, η διάχυση της φτώχειας, η συνεχιζόμενη διολίσθηση του βιοτικού επιπέδου όλο και περισσότερων κοινωνικών ομάδων και οι συνέπειές τους αποτελούν τη βασική αγωνία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου και όλων μας στην «Αποστολή». Οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης που πλέον έχουν διαμορφωθεί αγγίζουν μικρά παιδιά, εφήβους, πολύτεκνες οικογένειες, άτομα με ειδικές ικανότητες, ηλικιωμένους και, βέβαια, τις ακόμα πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως τους αστέγους, τους ακρίτες, τους πρόσφυγες κ.λπ.

Η εξασφάλιση πόρων για την ουσιαστική αρωγή όλων αυτών των ομάδων αποτελεί, κατά συνέπεια, τη μεγαλύτερη πρόκληση της «Αποστολής». Με δεδομένη τη συνεχιζόμενη κρίση και τον περιορισμό των δυνατοτήτων και της Εκκλησίας αλλά και του λαού, η εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων αποτελεί μια πολύ δύσκολη εξίσωση.

Πέραν αυτού, πρόκληση για μας είναι να μην προσφέρουμε απλώς υλικά αγαθά, αλλά ανθρώπινη στήριξη, ψυχολογική ενίσχυση και ζεστασιά. Το δύσκολο σε καθεμία από τις περιπτώσεις ανθρώπων που περνάνε πραγματικά δύσκολα είναι να τους εμπνεύσεις τη δύναμη να συνεχίσουν να προσπαθούν, την ελπίδα ότι θα τα καταφέρουν.

Κέντρα πρώτης υποδοχής προσφύγων δημιουργήθηκαν και λειτουργούν σε Χίο και Σάμο, ενώ νέο ανάλογο Κέντρο βρίσκεται υπό διαμόρφωση στην Κω

Κατά πόσο έχετε ενισχύσει τη βοήθεια σε πρόσφυγες και μετανάστες;

Σε συνεργασία με τον Διεθνή Ορθόδοξο Φιλανθρωπικό Οργανισμό IOCC, αλλά και αυτόνομα, η «Αποστολή» καταβάλλει προσπάθειες να συνδράμει τις τοπικές κοινωνίες στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού κύματος, όχι μόνο στα νησιά του Αιγαίου, αλλά και στη Βόρεια Ελλάδα στους συνοριακούς νομούς της Θράκης και της Μακεδονίας σε συνεργασία πάντα με τις κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις.

Στο πλαίσιο αυτό, κέντρα πρώτης υποδοχής προσφύγων δημιουργήθηκαν και λειτουργούν σε Χίο και Σάμο, ενώ νέο ανάλογο Κέντρο βρίσκεται υπό διαμόρφωση στην Κω. Η «Αποστολή» ενισχύει τα Κέντρα με τρόφιμα και είδη βασικής υγιεινής, αλλά και με την ανακαίνιση των κτιριακών εγκαταστάσεών τους, όπου αυτό απαιτείται από τις συνθήκες.

 

Μιλώντας με νούμερα, πόσους Έλληνες και πόσους ξένους υποστηρίζετε;

Μόνο το 2014 η «Αποστολή» ανταποκρίθηκε σε 2.230.715 αιτήματα ανθρώπων που της χτύπησαν την πόρτα ζητώντας βοήθεια. Ο αριθμός Ελλήνων και ξένων διαμορφώνεται ανάλογα με τη δράση και τη γεωγραφική περιοχή. Γενικά, θα μπορούσε να ειπωθεί ότι ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών αποτελεί σημαντικό ποσοστό επί του συνόλου των επωφελουμένων. Τα ποσοστά κυμαίνονται σε γενικές γραμμές ως εξής: 70% Έλληνες και 30% αλλοδαποί.

 

Ξεκινήσατε εκστρατεία ενημέρωσης στο εξωτερικό για την ανθρωπιστική κρίση στη χώρα. Βρήκατε ανταπόκριση;

Ήταν και είναι για μας πολύ σημαντικό να παρουσιάσουμε στο εξωτερικό τις πραγματικές διαστάσεις της ανθρωπιστικής κρίσης. Τα Μέσα συχνά παραποιούν τις εικόνες, προβάλλοντας κάποιες πτυχές και αγνοώντας άλλες. Άρα, κύριο μέλημά μας ήταν να μεταδώσουμε ρεαλιστικά αυτό που αντιμετωπίζουμε. Ο Αρχιεπίσκοπος, οι συνεργάτες μου από το Τμήμα Προγραμμάτων και Διεθνούς Συνεργασίας κι εγώ ο ίδιος ενημερώνουμε συνεχώς ξένους αξιωματούχους για τις συνέπειες της κρίσης και τις τεράστιες ανάγκες οι οποίες έχουν προκύψει για τον ελληνικό αλλά και τον προσφυγικό πληθυσμό.

Σε επίπεδο βοήθειας, υπάρχει τεράστια, σταθερή και συνεπής ανταπόκριση και αρωγή από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής και τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο και γενικότερα από την Ελληνική Ομογένεια, ιδιαιτέρως των ΗΠΑ, αλλά και της Γερμανίας. Στο γεγονός αυτό συνέβαλε και η προσωπική στήριξη του έργου μας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο, αλλά και το κύρος και η αγάπη των οποίων χαίρει στην Ομογένεια ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος Ιερώνυμος.

Κατά το παρελθόν, λάβαμε βοήθεια από την αδελφή Εκκλησία της Ρωσίας, κατόπιν παρέμβασης του Πατριάρχου Μόσχας και Πάσης Ρωσίας κ. Κυρίλλου. Δυστυχώς, η οικονομική κατάσταση των άλλων Ορθόδοξων Εκκλησιών δεν επιτρέπει τη βοήθεια προς την Ελλάδα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, άλλωστε, ότι η Ελλάδα υπήρξε ο βασικός συμπαραστάτης όλων αυτών των Εκκλησιών, τουλάχιστον μέχρι την κρίση του 2010.

Συγκινητική και σταθερή είναι, επίσης, η προσφορά της Αγγλικανικής Εκκλησίας της Ευρώπης, αλλά και της Αγγλικανικής Ενορίας των Αθηνών. Προγράμματα συνεργασίας υπάρχουν, επίσης, με την Ευαγγελική Εκκλησία της Γερμανίας και άλλες χριστιανικές Εκκλησίες της Ευρώπης.

Υπό διαμόρφωση βρίσκεται πρόγραμμα αρωγής εκ μέρους του Παγκόσμιου Συμβουλίου των Εκκλησιών και του διαχριστιανικού Οργανισμού ACT Alliance.

Σε επίπεδο βοήθειας, υπάρχει τεράστια, σταθερή και συνεπής ανταπόκριση και αρωγή από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής και τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο και γενικότερα από την Ελληνική Ομογένεια, ιδιαιτέρως των ΗΠΑ, αλλά και της Γερμανίας

Ποιες ανάγκες καλύπτει η ενίσχυση που δέχεται η Αποστολή από την Ομογένεια;

Η βοήθεια από την ελληνική Ομογένεια καλύπτει βασικές ανάγκες σίτισης πολλών οικογενειών, καθώς επίσης και ανάγκες σε ιατρικό και φαρμακευτικό υλικό νοσοκομείων της Χώρας. Μόνο σε επίπεδο ιατροφαρμακευτικής αρωγής έχουν διατεθεί τα τελευταία τρία χρόνια προς νοσοκομεία της χώρας 21 κοντέϊνερς με υλικό ιατρικό και φαρμακευτικό υλικό.

 

Στην Αρχιεπισκοπή είχατε την ευκαιρία να παρουσιάσετε το έργο της «Αποστολής» σε Γερμανούς επιχειρηματίες και δημάρχους. Πώς ανταποκρίθηκαν;

Λάβαμε ενίσχυση από τη Γερμανία για τη στήριξη του προγράμματος «Η Εκκλησία στηρίζει τους Πολυτέκνους», το οποίο περιλαμβάνει τη διανομή δεμάτων με συσκευασμένα τρόφιμα σε πολύτεκνες οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Η βοήθεια προήλθε από τον Δούκα της Βαυαρίας Φραγκίσκο των Βιττελσβάχων και το Φιλανθρωπικό Ιδρύμα της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας/Τηλεοράσεως, λόγω των παραδοσιακών ιστορικών δεσμών της Βαυαρίας με την μετεπαναστατική Ελλάδα, και, βέβαια, έπειτα από την παρέμβαση της Ιεράς Μητροπόλης Γερμανίας και της Ελληνικής Ενορίας του Μονάχου. Το πρόγραμμα αυτό έχει ήδη ολοκληρωθεί και αναζητούμε τρόπους να το επαναλάβουμε με τους ίδιους ή άλλους συνεργάτες.

 

Πόσα είναι τα εμβόλια που διαθέτει η «Αποστολή» και για ποιες περιοχές μιλάμε (π.χ., στην Αττική και σε νησιά με μετανάστες);

Πάνω από 10.000 εμβόλια έχουν διατεθεί από το 2012 μέχρι σήμερα για τον προληπτικό εμβολιασμό απόρων παιδιών στην Ελλάδα. Τα διατιθέμενα εμβόλια καλύπτουν όλο το φάσμα του αναγκαίου παιδικού εμβολιασμού. Πρόσφατα, μάλιστα, ανακοινώσαμε τη συνεργασία μας με το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», μέσω της οποίας πραγματοποιείται γενικός προληπτικός εμβολιασμός σε παιδιά προσφύγων. Στο πλαίσιο της δράσης «Νοιαζόμαστε» («We Care»), πραγματοποιήθηκε ήδη ο εμβολιασμός 110 παιδιών και δόθηκε ιατρική βοήθεια σε 190 προσφυγόπουλα, που φιλοξενούνται στο Κλειστό Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου. Η δράση αυτή πρόκειται να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν και σε συνδυασμό με τη γενική κατάσταση και εξέλιξη του προσφυγικού ζητήματος.

Πάνω από 10.000 εμβόλια έχουν διατεθεί από το 2012 μέχρι σήμερα για τον προληπτικό εμβολιασμό απόρων παιδιών στην Ελλάδα

Τι σηματοδοτεί αυτή η συνεργασία για την «Αποστολή»;

Καταρχήν, είναι μεγάλη χαρά και τιμή να συνεργαζόμαστε με Οργανισμούς που έχουν αποδεδειγμένα παραγάγει ουσιαστικό έργο για την ελληνική κοινωνία, αλλά κυρίως με πρόσωπα που έχουν όραμά τους την ανιδιοτελή προσφορά.

Η σύμπραξη αυτή με το Ίδρυμα «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» σηματοδοτεί για μας τη διευρυνόμενη αναγνώριση του έργου της «Αποστολής» αλλά και των δυνατοτήτων του δικτύου της. Εργαζόμαστε πολλά χρόνια, σε δύσκολες συνθήκες και η σταθερότητα και η σοβαρότητα των δραστηριοτήτων μας γίνεται γνωστή και αποδεκτή από ολοένα μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας.

Οι συνέργειες και οι συνεργασίες σήμερα είναι απαραίτητες αν θέλουμε να κάνουμε τη διαφορά, αν στοχεύουμε στο να λύσουμε κι όχι απλώς να επουλώσουμε προβλήματα.

 

Έχετε καταφέρει να σταθούν στο πλευρό του Οργανισμού αγαπημένοι καλλιτέχνες. Προγραμματίζετε ανάλογες εκδηλώσεις ή καινούργιες δράσεις φέτος τον χειμώνα;

Είναι πολύ ωραίο να μας πλησιάζουν αγαπημένοι καλλιτέχνες και να στέκονται δίπλα μας. Ιδιαίτερα όταν γνωρίζουν απο κοντά τις δράσεις μας, επιστρέφουν και συμμετέχουν σε αυτές χωρίς τα φώτα δημοσιότητας. Είναι άνθρωποι που μπορούν να διοχετεύσουν την αγάπη που τους δείχνει ο κόσμος σε κοινωνικές δράσεις και να εμπνεύσουν και να κινητοποιήσουν το πιο «δύσπιστο» κοινό, τους νέους.

Είμαστε σε διαδικασία προετοιμασίας για μια μεγάλη συναυλία το επόμενο καλοκαίρι. Προς το παρόν, όμως, δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο.

 

Ποιο είναι το όραμά σας για την «Αποστολή»;

To όραμα του Προκαθημένου μας, αλλά και όλων όσοι εργαζόμασθε υπό τις σεπτές εντολές του, είναι η «Αποστολή» να διευρύνει συνεχώς τις δράσεις και τα προγράμματά της, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, ώστε να καλύπτει όσο το δυνατόν ευρύτερο φάσμα αναγκών και ανθρώπων έως ότου η χώρα καταφέρει να ανασυνταχθεί οικονομικά και κοινωνικά και οι συνάνθρωποί μας να μη χρειάζονται φιλανθρωπία για την επιβίωσή τους. Η «Αποστολή» ιδρύθηκε από τον Μακαριώτατο το 2010 με σκοπό να συμβάλλει –στο μέτρο του δυνατού– στην αναχαίτιση των συνεπειών της κρίσης. Πορεύεται προς την κατεύθυνση αυτή με τις ευλογίες, την ανύστακτη μέριμνα και τη στήριξη του Αρχιεπισκόπου μας, αλλά και με τη βοήθεια και συνδρομή όλων όσοι αγαπούν τον Θεό, την Εκκλησία Του και τον Άνθρωπο.

 

Πώς μπορεί κάποιος να βοηθήσει την «Αποστολή»;

Όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε, ανάλογα με τις δυνατότητές μας. Είτε συλλέγοντας τρόφιμα, φάρμακα, είδη πρώτης ανάγκης και ρουχισμού είτε ενισχύοντας οικονομικά το έργο μας, μέσω του λογαριασμού στην Τράπεζα Πειραιώς (5052-076424-321) ή επικοινωνώντας μαζί μας στο τηλέφωνο 213-0184400 για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τις δράσεις μας.

Πολύ σημαντική είναι, τέλος, για μας η παροχή εθελοντικής βοήθειας σε διάφορους τομείς.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ