Αρχική » Ιωαννίνων Μάξιμος: «Και οι άθεοι παιδιά μας είναι»

Ιωαννίνων Μάξιμος: «Και οι άθεοι παιδιά μας είναι»

από christina

Έντονα αποδοκιμάζουν πολλοί Ιεράρχες της Ελλαδικής Εκκλησίας τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιου.

«Παρουσιάζει αμνησία» είπε ο Μητροπολίτης Ιωαννίων κ. Μάξιμος για να προσθέσει ότι «και οι άθεοι παιδιά μας είναι».

Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων, μετά την επιμνημόσυνη δέηση που τέλεσε για τα θύματα της Μουσιωτίτσας εξέφρασε την οδύνη για τα θύματα των πυρκαγιών και την αλληλεγγύη της Εκκλησίας στους πληγέντες.

Με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Αμβρόσιου, είπε πως ενώ είναι έμπειρος και υπηρέτησε σε σπουδαίες θέσεις, φαίνεται πως τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει αμνησία.

«Θα ήθελα να θυμάται και τα προηγούμενα χρόνια και όχι την τελευταία τριετία», ανέφερε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων, υπογραμμίζοντας ότι ο λόγος του πολλές φορές είναι διχαστικός.

«Επειδή ακούω να μιλά για τους άθεους με πολύ υβριστικά σχόλια και λόγια θα ήθελα να του πω με πολύ σεβασμό ότι και οι άθεοι παιδιά μας είναι. Εμείς είμαστε δυνάμει πατέρες, ποιμένες, όλων των ανθρώπων, άσχετα αν πιστεύουν ή όχι. Και ο πατέρας τα άτακτα παιδιά του τα προσέχει λίγο περισσότερο», τόνισε.

Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κατέληξε υποστηρίζοντας ότι και οι ιερωμένοι δικαιούνται να έχουν άποψη, ωστόσο ο τρόπος που θα την διατυπώνουν παίζει ιδιαίτερο ρόλο.

Όπως είπε: «Κάνουμε λάθη και μεις, ας μας συγχωρούν οι άνθρωποι, γιατί μέσα από την αγάπη τους ίσως γίνουμε καλύτεροι».

Δημητριάδος: «Δεν υπάρχει Θεός τιμωρός»

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, τόνισε ότι «δεν υπάρχει Θεός τιμωρός, αλλά Θεός αγάπης και συμπόνιας, Αυτός στον Οποίο καταφεύγουμε για να μας γλιτώσει από τέτοιες συμφορές. Μπορεί οι προσευχές μας να μην είναι τόσο ισχυρές, όσο θα έπρεπε, αλλά Εκείνος υπομένει και δεν τιμωρεί αθώες ψυχές. Αντιθέτως, σέβεται την ελευθερία μας, δεν εκβιάζει την σωτηρία μας, δεν παρεμβαίνει με μαγικό τρόπο στη ζωή μας, αλλά παραμένει πάντοτε ο Θεός της αγάπης, που γαληνεύει τον πόνο και παρηγορεί τους ανθρώπους. Είναι δίκαιος κριτής, όχι, όμως τιμωρός. Τούτη την ώρα καλούμαστε σε πιο έντονη προσευχή. Ας αναλογιστούμε ο καθένας, πώς στεκόμαστε απέναντι στον Θεό της αγάπης, πόσο μετανοήσαμε για τις αμαρτίες μας, πώς αντιμετωπίζουμε εκείνους που αρνούνται τον Θεό. Τους καλούμε να Τον γνωρίσουν…».

Ο Σεβασμιώτατος ζήτησε συγγνώμη από τον λαό μας, «αν σκανδαλίσαμε κάποιους, παρουσιάζοντας έναν Θεό τιμωρό, που φοβόμαστε να προσεγγίσουμε. Πολλές φορές εμείς γινόμαστε η αιτία της απομάκρυνσης από τον Θεό, γιατί Τον παρουσιάζουμε ως κριτή μόνο, ενώ ήρθε για να σώσει τον κόσμο. Κανείς δεν μας έδωσε το δικαίωμα να πάρουμε την θέση του Θεού – Κριτού, όταν ο Ίδιος δέχθηκε να θυσιαστεί, για να μας σώσει, με πρώτο τον ληστή…».

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ