Αρχική » Αντίγραφο της Παναγίας Παραμυθίας στη Λευκάδα

Αντίγραφο της Παναγίας Παραμυθίας στη Λευκάδα

από christina

Σε κλίμα συγκίνησης και με κάθε λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην πόλη της Λευκάδος η υποδοχή του ακριβούς αντιγράφου της ιεράς και θαυματουργού εικόνος της Παναγίας της Παραμυθίας, προερχόμενη από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Ορους.

Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Μητρόπολης Λευκάδος: «Την ιερά εικόνα, την οποία μετέφερε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Γέροντας Εφραίμ, υποδέχθηκαν στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου περί την ενάτη βραδυνή ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Θεόφιλος, οι προσκεκλημένοι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς και Αρτης κ. Καλλίνικος, ο ευσεβής κλήρος, εκπρόσωποι τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και ο φιλόχριστος λαός της Ιεράς μας Μητροπόλεως. Αμέσως σχηματίστηκε λιτανευτική πομπή, συνοδεία της Φιλαρμονικής “Αγγελος Σικελιανός” υπό τη διεύθυνση του κ. Βασιλείου Κούρτη καθώς και χορευτικών σωματείων της πόλεως, η οποία κατευθύνθηκε κατά μήκος της κεντρικής αγοράς στον Ιερό Ενοριακό Ναό Γενεσίου Θεοτόκου (Παναγίας των Ξένων), με μια στάση στην κεντρική πλατεία της πόλεως όπου και πραγματοποιήθηκε δέηση.

Κατά την άφιξη της ιεράς εικόνος στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παναγίας των Ξένων εψάλλει επίσημη Δοξολογία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Θεοφίλου, συγχοροστατούντων των φιλοξενουμένων Σεβασμιωτάτων Μητροπολίτων. Μετά το πέρας της Δοξολογίας τον λόγο έλαβε ο Σεβασμιωτατος Μητροπολίτης μας εκφράζοντας μεταξύ άλλων θερμές ευχαριστίες προς τον Γέροντα Εφραίμ αλλά και τον δωρητή της ιεράς εικόνος κ. Αλέξανδρο Ραποπόρτ τον οποίο μάλιστα τίμησε με την ανώτατη διάκριση της Ιεράς μας Μητροπόλεως προσφέροντάς του έναν επιστήθιο σταυρό, ευεργετήριο πάπυρο και μια εικόνα της πολιούχο του νησιού, της Παναγίας “Φανερωμένης”. Παράλληλα δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει προσωπικά όλους όσους συνέβαλαν στη διοργάνωση της υποδοχής της ιεράς εικόνος, τον προϊστάμενο του Ιερού Ενοριακού Ναού Αιδεσιμολ/το Πρωτοπρεσβύτερο π. Αθανάσιο Κοσμά και το εκκλησιαστικό Συμβούλιο, τον κλήρο, τους εκπροσώπους των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και των τοπικών σωματείων και συλλόγων καθώς και τον ευσεβή λαό που από νωρίς το απόγευμα είχε κατακλείσει την κεντρική αγορά και τους δρόμους της πόλεως για να συμμετάσχει στο σπουδαίο για την Ιερά μας Μητροπόλη αυτό θρησκευτικό γεγονός.

Στην συνέχεια το λόγο πήρε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Μονής Βατοπαιδίου Πανοσιολ/τος Αρχιμ. π. Εφραίμ ο οποίος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας για την αβραμιαία φιλοξενία του και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην σπουδαιότητα της παρουσίας της Παναγίας μας στη ζωή των χριστιανών. Ευχαριστίες προς τον Σεβασμιώτατο για την μέγιστη τιμή που έλαβε εξέφρασε τόσο ο δωρητής κ. Αλέξανδρος Ραποπόρτ όσο και η οικογένειά του. Ακολούθησε επίσημο δείπνο στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Ενοριακού Ναού.

Το πρωινό του Σαββάτου, 28 Ιουλίου τελέσθηκε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παναγίας των Ξένων Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Γέροντος Εφραίμ. Πρίν το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος δώρησε στον Γέροντα Εφραίμ ένα χασδράνιο (ποιμαντορικό μπαστούνι), ως έλαχιστο δείγμα τιμής, ευγνωμοσύνης και σεβασμού, ενώ με την σειρά του ο Γέροντας προσέφερε στον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας ένα εγκόλπιο και στον π. Αθανάσιο έναν επιστήθιο Σταυρό. Ακολούθησε μοναστηριακό κέρασμα στην τράπεζα της Ιεράς Μονής Παναγίας Φανερωμένης.

Να αναφερθεί ότι το πιστό αντίγραφο της περίλαμπρης Ιεράς Εικόνας της Παναγίας της Παραμυθίας θα παραμείνει μόνιμα προς ευλογία και αγιασμό των πιστών στον Ιερό Ενοριακό Ναό Γενεσίου Θεοτόκου (Παναγίας των Ξένων) Λευκάδος, συγκαταλέγοντάς τον έτσι στα θρησκευτικά εκείνα κέντρα πνευματικής αναφοράς και καταφυγής των ευλαβών πιστών της Μητροπολιτικής μας περιφέρειας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ