Έφτασε και προσκύνησε στην Παναγία Σουμελά, στις 15 Αυγούστου, ο ποδηλάτης Βασίλης Καρυοφυλλίδης, ο οποίος ξεκίνησε στις 16 Ιουλίου από τις Αχαρνές με σκοπό -μέσα από τη διαδρομή «Αχαρνές-Τραπεζούντα-Αχαρνές: Ποδηλατώντας για τον πολιτισμό»- να αναδείξει το αρχαίο θέατρο της περιοχής του, το οποίο είναι ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν βρεθεί στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια. 

Ο ποδηλάτης, δημοσιογράφος στο επάγγελμα, Βασίλης Καρυοφυλλίδης, την Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018 πήρε την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στο Φανάρι, για να συνεχίσει τη δράση του, και ο Πατριάρχης έσπασε την επόμενη μέρα το πρωί το πρωτόκολλο, γράφοντας στο ποδήλατο -που για δεύτερη φορά πατάει τα χώματα του Πόντου- «Ο Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος, 2.8.2018». 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετάβαση του Βασίλη Καρυοφυλλίδη στην Τραπεζούντα του Πόντου με ποδήλατο δεν συμβαίνει για πρώτη φορά.

Η πρώτη φορά που πήγε με ποδήλατο εκεί ήταν στις 5 Οκτωβρίου 2012, ήταν ένα ιστορικό γεγονός, μιας και ήταν η πρώτη φορά που πήγε στον Πόντο με αυτόν τον τρόπο ένας απόγονος γενοκτονημένων.

Ο κ. Καρυοφυλλίδης έχει προγραμματίσει ως ημέρα επιστροφής στις Αχαρνές την 21η Σεπτεμβρίου, στην επέτειο της εκτέλεσης των προκρίτων του Ποντιακού Ελληνισμού από τα κεμαλικά «Δικαστήρια Ανεξαρτησίας» στην Αμάσεια (21 Σεπτεμβρίου 1921).