Αρχική » «Να μιμηθής στη ζωή σου τους ομολογητάς της Πίστεως και τους μάρτυρας της Πατρίδος»

«Να μιμηθής στη ζωή σου τους ομολογητάς της Πίστεως και τους μάρτυρας της Πατρίδος»

από christina

Πλήθη πιστών συνέρρευσαν την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018 στον μεγαλοπρεπή νεό Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου Πατρών, προκειμένου  να ασπασθούν την χαριτόβρυτο Κάρα του ιερωτάτου Αποστόλου επί τη 54η επετείω από της επανακομιδής της από τη Ρώμη στην Πάτρα και επί 44η επετείω από των Εγκαινίων του Ιερού Ναού.

Της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διαυλείας κ. Αλέξιος, συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών: Γρεβενών κ. Δαυίδ, Πατρών κ. Χρυσοστόμου και των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων: Μεθώνης κ. Κλήμεντος και Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, προέβη στην εις Διάκονον Χειροτονία του ευλαβεστάτου Μοναχού της Ιεράς Μονής των Αγίων Πάντων της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, Αιμιλιανού Γεωργακοπούλου.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του μίλησε για την χάρη που έχει από τον Θεό η Πάτρα, κατέχουσα την κάρα του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου και συνεβούλευσε πατρικά τον νεοχειροτονηθέντα να έχη όμματα, ώτα, γλώττα και νού εστραμμένα στον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, όπως ο Άγιος Απόστολος Ανδρέας.

 Επίσης, ανεφέρθη  στον Άγιο Αιμιλιανό Επίσκοπο Κυζίκου τον Ομολογητή, τον οποίο προέβαλε ως πρότυπο μιμήσεως στον νέο Διάκονο και στον ηρωικό Εθνομάρτυρα Αιμιλιανό Μητροπολίτη Γρεβενών, ο οποίος ως εθελόθυτο θύμα, κατακρεουργήθη από τους κομιτατζήδες την 1η  Οκτωβρίου 1911.

 Mε την ευκαιρία αυτή, ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Σεβασμιώτατος στη μία και Ελληνική Μακεδονία και  υπενθύμισε  τους λόγους του Παύλου Μελά, έλεγε χαρακτηριστικά: «…Πάντοτε κατά τους αγώνας του Έθνους μας προΐστατο η Εκκλησία. Έτσι τώρα προ πάντων, στην Μακεδονία ότε κατ’ Αυτής κυρίως στρέφονται επιθέσεις των εχθρών, η Εκκλησία και πάλιν θα προστατεύση τον αγώνα…»

 Ανέφερε επίσης και τα συγκλονιστικά λόγια του Μητροπολίτου Δράμας Χρυσοστόμου (μετέπειτα Αγίου Εθνοιερομάρτυρος Χρυσοστόμου Σμύρνης), ο οποίος στην εξόδιο Ακολουθία του Αιμιλιανού Γρεβενών, μεταξύ των άλλων, είπε: 

 «Ὅταν Ἀρχιερεῖς καίωσιν ἑαυτοὺς ὡς λαμπάδας ἐνώπιόν τοῦ εἰδώλου τῆς Πατρίδος, ὁ δὲ μαρτυρικὸς θάνατος των γίνεται ζωῆς καὶ δόξης ὑπόθεσις καὶ θεμέλιον ἁγιωτέρου βίου, τὸ μνημόσυνον των δὲν ἐναρμονίζεται μὲ δάκρυα καὶ θλίψιν, ἀλλὰ μὲ ὑπερηφάνειαν καὶ ἀγαλλίασιν καὶ ἐπισφράφισε αὐτή τήν ἀναφορά στόν Αἰμιλιανό Γρεβενῶν καί στή Μακεδονία, μὲ τὸ ὡραιότατο ποίημα ποὺ ἐγράφη γιὰ τὸν ἀοίδιμο μαρτυρικὸ Ἱεράρχη:

Τὸν ἔσφαξαν τῶν Γρεβενῶν τὸν ἄφοβο Δεσπότη,

τὸν ἔσφαξαν τὸν ἄξιον τοῦ Γένους στρατιώτη…

Θρήνησε, μάνα, θρήνησε κι ἄλλη μεγάλη μίτρα,

πού τὴν αἱματοκύλισαν τῆς λευτεριᾶς, τὰ φύτρα.

Τυλίξου πάλι δύστυχη μὲ μάτια βουρκωμένα

σὲ ράσα ματωμένα.

Επιπλέον προέτρεψε τον νέο Διάκονο να μιμηθή τους Μάρτυρας και τους Ομολογητάς της Εκκλησίας μας και της Πατρίδος μας και αν χρειασθεί να δώειη και το αίμα του για την αγία μας Εκκλησία και την φιλτάτη ημών Πατρίδα.

Τέλος, ευχαρίστησε τον πατέρα του νέου Διακόνου, π. Ανδρέα Γεωργακόπουλο για την όλη του προσφορά στην Εκκλησία και στην Ενορία της Αγίας Τριάδος Πατρών που υπηρετεί ως Εφημέριος και Προιστάμενος και κυρίως γιατί προσέφερε τον μονάκριβο υιό του στην Εκκλησία και μάλιστα στον μοναχικό βίο.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ