Την Εφέστιο Εικόνα της Παναγίας της Αρχαγγελιωτίσσης υπεδέχθησαν το απόγευμα της 3ης Οκτωβρίου κλήρος και λαός με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονα, εκ της ομωνύμου Ιεράς Μονής στην Κεντρική Πλατεία της πόλεως.

Τον φετινό εορτασμό ελάμπρυναν με την παρουσία τους οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι εκ του κλίματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Θερμών Δημήτριος και Αλικαρνασσού Αδριανός.

Ο Σεβασμιώτατος ανέπεμψε Δέηση ενώπιον της Ιεράς. Εικόνος της Αρχαγγελιωτίσσης, την οποία ευχαρίστησε για το πολύτιμο αγαθό της ελευθερίας. Ευχαριστώντας τους συμπανηγυρίζοντας Θεοφιλεστάτους Αρχιερείς, εξήρε την σημασία της κατά Χριστόν ελευθερίας χρησιμοποιώντας μάλιστα προσφυείς στίχους από το ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη “Ο ήλιος ο ηλιάτορας”.

Επίσης ευχαρίστησε την Δήμαρχο Ξάνθης και το Δημοτικό Σύμβούλιο, τις λοιπές αυτοδιοικητικές αρχές, τα σώματα ασφαλείας και τον Στρατηγό Διοικητή του Δ. Σ.Σ., τους Ιεροψάλτας, τους πολιτιστικούς συλλόγους της πόλεως που με τις παραδοσιακές ενδυμασίες συμμετείχαν στην υποδοχή της Ιεράς Εικόνος καθώς και τον Ιερό Κλήρο της περιοχής.

Μετά το πέρας της Δεήσεως σχηματίστηκε Λιτανευτική Πομπή η οποία κατέληξε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της του   Θεού Σοφίας Ξάνθης. Επηκολούθησε ο  Πανηγυρικός Εσπερινός των Ελευθερίων, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αλικαρνασσού Αδριανού, συμπροσευχομένων του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θερμών κ. Δημητρίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ.Παντελεήμονος.

Καθ΄ όλη τη διάρκεια της ακολουθίας πλήρος λαού έσπευσε για να προσκυνήσει την Θεομητορική Εικόνα της Αρχαγγελιωτίσσης και να εκφράσει τις ευχαριστίες του  για το πολύτιμο δώρο της Ελευθερίας.

Η Πανήγυρις κορυφώνεται στις 4/10 με τον Όρθρο, την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και τη Δοξολογία επι τη Απελευθερώσει της Πόλεως της Ξάνθης στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Τιμίου Προδρόμου.