Αρχική » Μονή Παρακλήτου Ωρωπού: Η παρακαταθήκη του Χερουβείμ

Μονή Παρακλήτου Ωρωπού: Η παρακαταθήκη του Χερουβείμ

από christina

Ο μοναχός Χερουβείμ σε ηλικία 18 χρόνων βρέθηκε στο Άγιον Όρος. Αρρώστησε όμως και σε ηλικία 22 χρόνων επέστρεψε στο πατρικό του σπίτι στον Πειραιά. Τότε και εν μέσω Κατοχής είχε αποφασίσει να ιδρύσει ένα μοναστήρι για να θυμάται την περίοδο που έζησε στον Αθω. Στον Πειραιά, όπου εγκαταστάθηκε το 1947, ίδρυσε μαζί με τους θεολόγους Κωνσταντίνο Πουλουπάτη (μετέπειτα αρχιμανδρίτη Ιγνάτιο) και Γεώργιο Καραμαντζάνη (μετέπειτα αρχιμανδρίτη Αθηναγόρα), τη Μοναστική και Ιεραποστολική Αδελφότητα «Ο Παράκλητος».

Το 1963 εντόπισε το χώρο για να κτίσει μοναστήρι στο Μετόχι της Σκάλας Ωρωπού. Εκεί ίδρυσε τη μονή Παρακλήτου, η οποία για μια δεκαετία (1968-1978) λειτούργησε ως μετόχι της αγιορείτικης μονής του Αγίου Παύλου. Η επίσημη αναγνώρισή της από την Ελλαδική Εκκλησία ως αυτοτελούς κοινοβίου υπαγόμενου στην Ιερά Μητρόπολη Κηφισίας (τότε Μητρόπολη Αττικής) έγινε το 1978.

Σήμερα η Mονή έχει εξελιχτεί σε ένα σύγχρονο μοναστικό κέντρο με τεράστιο εκδοτικό έργο. Ηδη έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 70 εκδόσεις. Τα χρόνια της κρίσης έχουν εκδοθεί επίκαιρα και επίλεκτα δεκαεξασέλιδα πατερικά κείμενα, μεταφρασμένα σε απλή γλώσσα, τα οποία διανέμονται δωρεάν, με το ύψος τους να ανέρχεται σε περισσότερα από 5.000.000 αντίτυπα.

Επίσης, πολλές χιλιάδες φυλλάδια έχουν μεταφραστεί και έχουν αποσταλεί δωρεάν σε αρκετές ανατολικές χώρες (Ρωσία, Ουκρανία, Γεωργία, Πολωνία, Σλοβακία, Σερβία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Ινδία). Στη βιβλιοθήκη διατίθενται 20.000 βιβλία, αρκετά εκ των οποίων είναι ξενόγλωσσα (αγγλικά, γαλλικά και ρωσικά).

Η ιερά μονή, σύμφωνα με την αγιορείτικη παράδοση, παραμένει άβατη στις γυναίκες. Ο επισκέπτης φτάνει εδώ από την εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας. Στο 39ο χιλιόμετρο θα βγει στην έξοδο του κόμβου της Μαλακάσας και θα κατευθυνθεί προς τον Ωρωπό. Μόλις περάσει το χωριό Μήλεσι, έπειτα από ένα χιλιόμετρο θα δει την πύλη της μονής. Η όλη διαδρομή είναι περίπου 30 λεπτά με το αυτοκίνητο από την Αθήνα.

Η Ιερά Mονή Παρακλήτου είναι αφιερωμένη στο Αγιο Πνεύμα, που η Eκκλησία μας τιμά τη Δευτέρα μετά την Πεντηκοστή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ