Κλιμακώνεται ο «ιερός» πόλεμος Μόσχας - Φαναρίου για το ουκρανικό ζήτημα, καθώς η Ρωσική Εκκλησία αποφάσισε να διακόψει κάθε επικοινωνία με το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης.

Μετά απο πολύωρη συνεδρίαση της Σύνοδου του Πατριαρχείου Μόσχας στο Μινσκ, υπό την προεδρία του Πατριάρχη Κύριλλου, ανακοινώθηκε ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αποφασίσε να διακόψει όλους τους δεσμούς επικοινωνίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, αντιδρώντας έτσι στην απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να επαναφέρει σχισματικούς και να προχωρήσει στη χορήγηση του Αυτοκεφάλου στην Ουκρανική Εκκλησία.

Η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της ρωσικής εκκλησίας

«Η αποδοχή διαλόγου με σχισματικούς και πρόσωπα στα οποία έχει επιβληθεί ανάθεμα από εκκλησία άλλης δικαιοδοσίας, η επιβουλή σε ξένα κανονιστικά όρια, η προσπάθεια αποποίησης δικών της ιστορικών αποφάσεων και υποχρεώσεων, όλα αυτά θέτουν το Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπολεως έξω από τα όρια του κανονιστικού πεδίου και προς μεγάλη μας λύπη κάνει πλέον για εμάς αδύνατη την επαφή της ευχαριστίας με τους ιεράρχες, τους πνευματικούς και τους πιστούς...

Στο εξής και μέχρι την άρση των αντικανονικών αποφάσεων που πήρε το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως οι ιερείς του Πατριαρχείου Μόσχας είναι αδύνατο να συλλειτουργούν με τους κληρικούς της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως και για τους πιστούς (αδύνατη) η συμμετοχή σε πράξεις λατρείας σε ναούς αυτής», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Τα Μόνιμα Μέλη της Ιεράς Συνόδου είναι: Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριος, Μητροπολίτης Κρουτίσης και Κολόμνας Ιουβενάλιος, Μητροπολίτης Κισινάου και πάσης Μολδαβίας Βλαδίμηρος, Μητροπολίτης Αστάνα και Καζακστάν Αλέξανδρος, Μητροπολίτης Τασκένδης Βικέντιος, Μητροπολίτης Αγίας Πετρουπόλεως Βαρσανούφιος, Μητροπολίτης Μινσκ Παύλος, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας. Επίσης συμμετείχαν: Μητροπολίτης Ζαπορόζιε Λουκάς, Μητροπολίτης Αλτάι Σέργιος, Επίσκοπος Νάρβα Λάζαρος, Επίσκοπος Ρούμπινσκ Βενιαμίν και ο Επίσκοπος Νακχόντκα Νικόλαος.