Αρχική » Κόρινθος: Συνέδριο για την ψυχική εξάντληση των ιερέων

Κόρινθος: Συνέδριο για την ψυχική εξάντληση των ιερέων

από kivotos

Χθες Τρίτη, 17η Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στην Κόρινθο, το προγραμματισμένο 20ο Ιερατικό Συνέδριο με ομιλητή τον Μητροπολίτη Ιλίου, Πετρουπόλεως και Αχαρνών κ. Αθηναγόρα και θέμα: «Το φαινόμενο της ψυχικής εξάντλησης και ο Κληρικός», με την παρουσία όλων των εφημερίων και με «πρώτον» τον τοπικό Ποιμενάρχη κ. Διονύσιο.

Μετά την τέλεση αγιασμού, από τον Μητροπολίτη Ιλίου, τον λόγο έλαβε ο κ. Διονύσιος, ο οποίος στην σύντομη προσαγόρευσή του καλωσόρισε με θερμούς αδελφικούς λόγους τον προσκεκλημένο του Ιεράρχη και τον κάλεσε στο βήμα για ν’ αναπτύξει το πολύ ενδιαφέρον θέμα του.

Ο ομιλητής σύντομα και εμπεριστατωμένα, με επιστημοσύνη, αγγίζοντας τις εσώτατες ψυχικές χορδές των κληρικών αναφέρθηκε στην κατάσταση της κόπωσης που τους καταλαμβάνει κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, που ορίζεται ως η ψυχική εξάντληση. Ανέφερε τρόπους με τους οποίους αυτή εκδηλώνεται, παρουσίασε τους παράγοντες που δημιουργούν εντάσεις, μίλησε για τα στάδια της ψυχολογικής κατάρρευσης του ιερέως, ενώ ως θεραπεία είδε την προσευχή, την αυτογνωσία ή και την επανεξέταση ακόμη και αυτής της Ιερωσύνης. Εντύπωση έκανε τέλος η ανάπτυξη παραδειγμάτων μεγάλων ανδρών από τον χώρο της Παλαιάς και Καινής Διαθήκης (Ιωνάς, Μωϋσής, Πέτρος, Ιούδας Ισκαριώτης), δια των οποίων τεκμηρίωσε την εμπνευσμένη ομιλία του.

Ο Μητροπολίτης κ Διονύσιος, αφού ευχαρίστησε τον ομιλητή, διηύθυνε την εκτενή συζήτηση, που επακολούθησε και κατέληξε στα εκ του θέματος συμπεράσματα. Έδωσε οδηγίες για την καλύτερη διεξαγωγή του εράνου της Αγάπης, προς όφελος των «αναγκεμένων» αδελφών μας μέσα από το πολυποίκιλο φιλανθρωπικό έργο της Μητροπόλεως, χωρίς να παραλείψει να προτρέψει τους ιερείς να μετέχουν ένθερμα στις ποικίλες δραστηριότητες της προς όφελος και στηριγμό των πιστών κατά τις δύσκολες ώρες που διέρχεται η χώρα μας, ευχόμενος δύναμη και στηριγμό παρά του Αγίου Θεού για την Τεσσαρακοστή των Χριστουγέννων και τις πολλές ποιμαντικές υποχρεώσεις, που επιβάλλεται να καλύψουν οι εφημέριοι, κατά το Άγιο Δωδεκαήμερο.Πηγή: www.imkorinthou.org

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ