Αρχική » Τριάντα χρόνια ραδιόφωνο της Μητρόπολης Πειραιώς

Τριάντα χρόνια ραδιόφωνο της Μητρόπολης Πειραιώς

από christina

Eπιμέλεια: Πάνος Ευαγγέλου

Tριάντα χρόνια συμπληρώνονται από την έναρξη λειτουργίας του πρώτου εκκλησιαστικού ραδιοφωνικού σταθμού στη χώρα μας. Το πρωινό της 30ης Οκτωβρίου του 1988 ξεκινούσε το ταξίδι του στη χώρα των FM, ο σταθμός της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, με την επωνυμία «Πειραϊκή Εκκλησία 91,2». Σε αυτό το γεγονός ήταν αφιερωμένη η συζήτηση με θέμα: «1988-2018: 30 χρόνια εκκλησιαστικού ραδιοφώνου – Βιώματα, Εμπειρίες, Προοπτικές», που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.

Για το θέμα ανέφεραν:

Παναγιώτης Χαρατζόπουλος

Το εκκλησιαστικό ραδιόφωνο και η «Πειραϊκή Εκκλησία», είναι βίοι παράλληλοι. Γιατί η ιστορία του εκκλησιαστικού ραδιοφώνου ξεκινά με την ίδρυση και λειτουργία του πρώτου εκκλησιαστικού σταθμού, αυτού της «Πειραϊκής Εκκλησίας». Από τότε, το εκκλησιαστικό ραδιόφωνο, με λόγο αλήθειας και ζωής, μιλάει στην ψυχή μας. Οταν ξεκίνησε ο σταθμός, υπενθύμισε, το σήμα του έλεγε «τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός».

Σήμερα, μέσω του διαδικτύου, είναι παγκόσμιος και ακούγεται σε όλα τα πέρατα της γης.

«Οι εκπομπές του σταθμού, εδώ και πολλά χρόνια, απευθύνονται στον καθέναν από τους πολλούς ακροατές, με σεβασμό στο ανθρώπινο πρόσωπο, ως εικόνα Θεού, με απόλυτη πιστότητα στο πνεύμα και το γράμμα του Ευαγγελίου, με γνώμονα την Ορθόδοξη πίστη, παράδοση, ζωή και πνευματικότητα, αλλά και με επιστημονική πιστότητα και ακρίβεια».

Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος Κρητικός

Ο ραδιοφωνικός σταθμός της «Πειραϊκής Εκκλησίας» είναι μία μεγάλη ευλογία για τον Πειραιά, για την Ελλάδα μας και τελικά για τον κόσμο. Κάνοντας μια αναδρομή στα γεγονότα, σημείωσε, πως ήταν επιθυμία πολλών από τους πιστούς να υπάρξει ραδιοφωνικός σταθμός με εκκλησιαστικό πρόγραμμα. Ιδιαίτερη προεργασία και προετοιμασία για να ξεκινήσει ο σταθμός, δεν έγινε. Ξεκίνησε κάπως ξαφνικά. Οι δυσκολίες ήταν πολλές. Ομως το ξεκίνημα έγινε και στηρίχτηκε στην πίστη, τον ενθουσιασμό, την ανιδιοτέλεια, στην καλή συνεργασία όλων εκείνων που συνέβαλαν με οποιονδήποτε τρόπο στη λειτουργία του σταθμού, στη σύμπνοια, την ενότητα, την τόλμη και τελικά την προσευχή. «Ο Κύριός μας είναι πάντοτε σύγχρονος, πάντοτε επίκαιρος, πάντοτε απαραίτητος για τη ζωή του κόσμου. Αλλά ζητά και τη δική μας συνεργασία στο να γίνει αυτό αντιληπτό από τους ανθρώπους και να μπορέσουν να προσλάβουν αυτό το οποίο ο Κύριος προσφέρει».

«Ο σταθμός μπορεί να συμβάλλει ακριβώς σε αυτό το έργο», συνέχισε. «Με έναν τρόπο άμεσο, βρίσκεται διαρκώς κοντά στους ανθρώπους, σε όλα τους τα προβλήματα».

«Οι εκπομπές του σταθμού απευθύνονται σε όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον άνθρωπο και αυτό είναι το ορθόδοξο και το εκκλησιαστικό. Γι’ αυτό ο Θεός έγινε άνθρωπος και μπήκε μέσα στη ζωή μας, ώστε κάθε πτυχή της και να αγιαστεί, αλλά και να δούμε πως θα πρέπει να κινούμαστε αυτές τις στιγμές της ζωής μας, ώστε να είναι αληθινή και να εκπληρώνουμε τον σκοπό και τον προορισμό για τον οποίον βρεθήκαμε σε αυτόν τον κόσμο», υπογράμμισε ο π. Μεθόδιος.

Ο σταθμός θα πρέπει να συνεχίσει να είναι αυτό που είναι, ένας εκκλησιαστικός σταθμός. Να μεταδίδει τον Χριστό με σύγχρονο τρόπο, στη γλώσσα της εποχής, απαντώντας στα προβλήματα του ανθρώπου της σημερινής εποχής, αλλά με λόγο ακριβή, ορθόδοξο, χωρίς εκκοσμίκευση. «Κέντρο και σκοπός μας πρέπει να παραμένει η μαρτυρία του Ιησού Χριστού, αλλά και οι εργαζόμενοι στον σταθμό να φροντίζουν για τον προσωπικό τους αγιασμό. Εκείνο που κάνει σύγχρονο τον λόγο του Θεού, είναι αυτός ο λόγος να είναι ζωντανός και να εκφέρεται από ανθρώπους που αγωνίζονται. Κι αυτό φέρνει τη χάρη και την ευλογία του Θεού κι ανοίγουν οι καρδιές και φωτίζει ο Θεός και δίνονται λύσεις σε προβλήματα».

Πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Τσιμούρης

«…Οταν ο λόγος του Θεού ακούγεται στα πέρατα της οικουμένης, εκπέμπεται η χάρις του Θεού. Το μεγαλύτερο μήνυμα είναι να νιώσει ο άνθρωπος την αξία του ως προσώπου». Γιατί, όπως τόνισε, ο κάθε άνθρωπος έχει μια αξία και το ραδιόφωνο μπορεί να τον βοηθήσει να συνειδητοποιήσει αυτήν την αξία που έχει. «Ο καθένας μας είναι εικόνα Θεού και ο σταθμός μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο να γίνει ο ίδιος συντηρητής της εικόνας του και να λάμψει μέσα του η παρουσία του Θεού. Υπάρχει μεγαλύτερη προσφορά από αυτή; Τη λειτουργία του σταθμού θα την αφήσουμε στα χέρια του Θεού».

Μερόπη Σπυροπούλου

Η κα Μερόπη Σπυροπούλου συνόψισε τις σκέψεις της σε τρεις λέξεις: ευχαριστώ, συγχαίρω και εύχομαι. Ευχαριστία στον Θεό που την αξίωσε να είναι ένας από τους συντελεστές του προγράμματος του ραδιοφωνικού σταθμού. Οπως παρατήρησε, μέσα από τα θέματα των εκπομπών του σταθμού και με τη χάρη του Θεού, η διάθεση των συντελεστών να μεταφέρουν μηνύματα χριστιανικά, αγάπης, γνώσεως, παιδείας, έχει μεγάλη απήχηση στους ακροατές του.

Συγχαίρει όλους τους συντελεστές για το έργο που παράγεται από τον σταθμό, για το πώς στήθηκε και πως προχωρεί όλη αυτή η προσπάθεια που συμπληρώνει 30 χρόνια.

Και τέλος: «Εύχομαι από καρδιάς, τα 30 χρόνια να γίνουν ατέλειωτα, για να συνεχίσει ο σταθμός να εκπέμπει αυτήν την ανακούφιση, την ψυχική γαλήνη, τα νάματα της πίστης μας, της παιδείας μας, τις αξίες που κάνουν κάθε άνθρωπο να είναι πρόσωπο». 
 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ