Οι Ελληνες στην απόλυτή τους πλειοψηφία πιστεόυν ότι υπάρχει Θεός, σε αντίθεση με τους άλλους πολίτες της Ευρώπης, όπως αποκαλύπτει η μεγάλη έρευνα του αμερικανικού Pew Research Center.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, σε ποσοστό 92% οι Ελληνες πιστεύουν ότι υπάρχει Θεός, ενώ ακολουθούν οι Ρώσοι με ποσοστό 75%, ενώ σχετικά υψηλό είναι και το ποσοστό των Σουηδών που ανέρχεται στο 36%.

Η έρευνα του Pew Research Center πραγματοποιήθηκε την περίοδο 2015- 2017 μεταξύ 56.000 ενηλίκων σε 34 κράτη της Δυτικής, Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Εκτός από την πρώτη θέση στην πίστη στον Θεό, οι Ελληνες κατέχουν ακόμη μια πρωτιά στην πίστη ότι υπάρχει το «κακό μάτι» σε ποσοστό 66%. Οι Σουηδοί, που δεν πιστεύουν τόσο στον Θεό, δεν πιστεύουν ούτε στο «κακό μάτι», καταλαμβάνοντας την τελευταία θέση, καθώς μόνο το 9% των πολιτών της Σουηδίας πιστεύει κάτι τέτοιο. Μια επιπλέον πρώτη θέση σε όλη την Ευρώπη έχουμε οι Ελληνες (89%) στην πεποίθηση ότι ο πολιτισμός μας είναι ανώτερος όλων των άλλων.

Εκτός από τις πρωτιές, η Ελλάδα καταλαμβάνει υψηλές θέσεις και σε άλλες πεποιθήσεις. Οπως δείχνει η έρευνα, η Ελλάδα είναι τέταρτη ανάμεσα σε 34 χώρες της Ευρώπης στο πεδίο της ταύτισης της θρησκείας με την εθνική ταυτότητα. Το 76% των Ελλήνων θεωρεί ότι το να είναι χριστιανοί σημαίνει πως είναι «αληθινοί Ελληνες». Μόνο ένας στους επτά Σουηδούς και ένας στους τρεις Αγγλους, Γάλλους και Γερμανούς πιστεύουν κάτι αντίστοιχο για τον εαυτό τους.

Στο ερώτημα αν θα αποδεχόσασταν Μουσουλμάνο / Εβραίο στην οικογένειά σας, το 31% των Ελλήνων απαντά ότι θα αποδεχόταν Μουσουλμάνο ως μέλος της οικογένειάς του και το 35% Εβραίο. Τα ποσοστά αυτά συγκαταλέγονται στα χαμηλότερα των ευρωπαϊκών κρατών, καθώς το 55% των Γερμανών απάντησε ότι θα αποδεχόταν Μουσουλμάνο και το 76% των Γάλλων Εβραίο.

Σχετικά με φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα, όπως ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και οι εκτρώσεις, οι Ελληνες εμφανίζονται αρνητικοί. Σε ποσοστό 70% οι Ελληνες απορρίπτουν τον γάμο ομοφύλων, όπως επίσης το 79% των Βουλγάρων και το 90% των Ρώσων. Αντίθετα, το 75% των Γερμανών και το 77% των Βρετανών τον υποστηρίζουν. Παρά τον μεγάλο αριθμό εκτρώσεων που καταγράφεται κάθε χρόνο στη χώρα μας, το 52% των Ελλήνων θα ήθελε να απαγορευθεί, άποψη που συμμερίζεται μόνο το 18% των Βρετανών και μόλις το 3% των Σουηδών.

Το ποσοστό των Ελλήνων που δηλώνουν θρησκευόμενοι έχει μειωθεί κατά 34% από το 2006 έως σήμερα, όπως καταγράφει η διαχρονική έρευνα της Κάπα Research, που δημοσιεύει Το Βήμα της Κυριακής.

Αντίστοιχα, το ποσοστό των πιστών που πηγαίνουν τουλάχιστον μία φορά στην εκκλησία μειώθηκε κατά 16% και το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι το Πάσχα δεν τους λέει τίποτα το ιδιαίτερο και που δεν τους γεννά κανένα συναίσθημα αυξήθηκε κατά 13%.

 

Πιστεύουν και στο μάτι

Η έρευνα δείχνει ακόμη, ότι το 74,2% των Ελλήνων πιστεύουν στον Θεό, το 62,5% στο μάτι, το 41,4% στα θαύματα. το 37,8% στην ύπαρξη εξωγήινων και το 31,8% στη Δευτέρα Παρουσία.

Eπιπλέον κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι Ελληνες, που παλαιότερα αντιμετώπιζαν το Πάσχα ως μια ευκαιρία για διακοπές, ξεκούραση και ευκαιρία επιστροφής στη γενέτειρά τους, δηλώνουν τώρα ότι θα το περάσουν στο σπίτι, προφανώς λόγω της κακής οικονομικής κατάστασής τους.

Παρ’ όλα αυτά όμως και παρά τις αλλαγές που έχει προκαλέσει η κρίση στις συνήθειες των Ελλήνων, το Πάσχα παραμένει για αυτούς η περίοδος με τη μεγαλύτερη θρησκευτική κατάνυξη, αλλά και η γιορτή που τους φέρνει πιο κοντά στην Εκκλησία.